В чиїх кишенях 100 млн гривень українського шоубізу?

В чиїх кишенях 100 млн гривень українського шоубізу?

27 Серпня 2021
5096
27 Серпня 2021
15:30

В чиїх кишенях 100 млн гривень українського шоубізу?

Олександр Ягольник
Продюсер, поет, композитор
5096
В чиїх кишенях 100 млн гривень українського шоубізу?
В чиїх кишенях 100 млн гривень українського шоубізу?

Влітку 2018 року було прийнято Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників в сфері авторського права і (або) суміжних прав», яким Верховна Рада України започаткувала реформу колективного управління в Україні, але… 30-річчя Незалежності українська шоу-індустрія зустріла зі збитками щонайменше в 100 млн грн, адже у двох ключових сферах і досі не завершено акредитаційну процедуру творчої індустрії. І насамперед тому 100 млн грн, чесно зароблених авторами та видавцями у 2021 році, осіли в чужих кишенях.

Як трапилося таке кричуще порушення правових норм України?

Згідно із Законом про роялті, ще 17 грудня 2020 року Комісія з акредитації організацій колективного управління у складі 8 поважних фахівців, визнаних усіма гравцями ринку, провела конкурс та ухвалила рішення про акредитацію українського лідера виплат роялті за останні роки — Громадської спілки «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами (ОКУАСП)». Саме ця організація отримала право збирати «справедливу винагороду, спільну для виконавців та виробників фонограм (відеограм), за публічне виконання фонограм і зафіксованих у них виконань чи публічну демонстрацію відеограм і зафіксованих у них виконань, опублікованих для використання з комерційною метою».

За акредитацію ГС «ОКУАСП» у грудні минулого року проголосували 7 із 8 учасників Комісії з акредитації. Другою акредитованою організацією того ж дня стала громадська спілка «Автори та видавці». Термін для потенційного оскарження цього рішення Комісії з акредитації збіг 11 січня 2021 року.

Відтоді минуло багато місяців, але Міністерство економіки України (колишнє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України), досі не видає наказу про затвердження рішення Комісії з акредитації організацій колективного управління. Проігнорували у високих кабінетах міністерства і звернення Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку та уповноваженої Верховної Ради з прав людини. Свідомо відмахнулися чиновники й від Спеціального звіту 301 Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance), у якому прямо вказується, що «процедура акредитації організацій колективного управління має бути завершена» і що «це необхідно з метою уникнення втрати доходів учасників ринку».

Рішення двох судів — Окружного адміністративного і Шостого апеляційного адміністративного, — які вступилися за законне прагнення українських авторів і видавців мати цивілізований європейський ринок роялті чиновники Міністерства економіки України відверто зневажають. Постанову державного виконавця, винесену на виконання рішення суду, також залишили без уваги. На кону більше 100 мільйонів, тож посадових осіб міністерства, схоже, не зупиняє навіть імовірна кримінальна відповідальність за невиконання судового рішення.

У день Незалежності, 24 серпня цього року, співачка Руслана, яка є генеральною директоркою ГС «Автори та видавці», звернулася до президента Володимира Зеленьского із відкритим листом. У ньому вона закликала звернути увагу на необхідність завершити процедуру акредитації.

«… Цими днями по всьому світу звучатимуть українські пісні. У цих пісень є автори, але через затягування акредитації організацій колективного управління авторськими правами, ці автори залишаться без авторських відрахувань — законної належної їм винагороди.

Я разом з іншими українськими музикантами завжди була разом з нашою країною. Ми разом перемагали у великих міжнародних конкурсах, брали участь у революціях, допомагали нашим воїнам. Українська музика й українська музична індустрія — це величезна частка нашої культури та частина кожного з нас.

У цей день, в 30-ліття нашої Незалежності, ми, українські музиканти, просимо владу зробити лише 3 кроки назустріч українській музиці:

1. Завершити акредитацію авторських організацій колективного управління — дозволити чиновникам підписати накази про акредитацію переможців акредитаційних конкурсів, що відбулись 17 грудня 2020 р.

2. Забезпечити прийняття проринкового і проєвропейського Закону "Про авторське право і суміжні права".

3. Забезпечити можливість захищати наші права у професійному профільному суді — Вищому суді з питань інтелектуальної власності!».

З юридичного боку чітко пояснює ситуацію та колізії навколо цієї проблеми й генеральний директор «УЛАСП/ОКУАСП» Олександр Нікін:

«19 липня 2021 року вступило в силу рішення суду, що зобов'язує Міністерство економіки затвердити рішення Акредитаційної комісії від 17.12.2020 р. За законом в кожній сфері використання авторських прав повинна бути визначена одна організація для представництва інтересів всіх українських та зарубіжних авторів і музичних видавництв. Організацію визначала максимально незаангажована комісія, що складається з двох представників Мінекономіки, представника Мінкульту, представника Нацради по телебаченняю і радіомовленню, представника правовласників, представника користувачів, двох представників міжнародних організацій. Тобто так зроблено, щоб неможливо було якось "домовитися" з усіма або навіть з більшістю. 17 грудня 2020 року ця комісія на відкритому конкурсі, абсолютною більшістю (7 голосів з 8) визначила ГС "ОКУАСП" і ГС "Автори та видавці" акредитованими ОКУ в своїх сферах. Результати повинні були бути затверджені Міністром економіки до 11 січня 2021 року, але чиновники ймовірно вирішили, що поки вони не зрозуміють свою частку в потоках роялті, затверджувати вони нічого не будуть. Для українських і закордонних авторів мало би бути зібраним мінімум 100 мільйонів гривень з телеканалів, радіо, кафе-барів-ресторанів-торгівельних центрів, організаторів концертів — чимала сума, заради частки в якій чиновники, як бачимо, багато на що готові».

Серед авторів і виконавців, які постраждали від бездіяльності міністерства, — дружина Кузьми Скрябіна Світлана, Руслана, Тіна Кароль, Олег Винник, Оля Полякова, Наталя Могилевська, Андрій Данилко, Злата Огнєвіч, групи «Бумбокс» та «Без Обмежень», Ірина Білик, Марія Бурмака, гурти «Океан Ельзи», The Hardkiss, Kazka, «С.К.А.Й.», «ВВ», «ТІК», «Мотор'Ролла», Dilemma, Mad Heads, Tayanna, Kyivstoner, «ТНМК», «Тартак», виконавці Ivan Navi, Макс Барських, Гарік Кричевський, Jerry Heil, Гайтана, Tarabarova, Оля Цибульська, Ірина Федишин, Lama, Alekseev, Сергій Бабкін, Ані Лорак, Аліна Гросу, «Неангелы», Макsим, MamaRika, Віталій Козловський, Джиган, Артем Пивоваров, Влад Дарвін, Альоша, Альона Вінницька, Єгор Крід, Jah Khalib і багато інших. А є ще й чимало інших зарубіжних зірок і видавців, які недоотримали свої чесно зароблені гроші за музику — зокрема, Адріано Челентано, Біллі Айліш, Стінг, Imagine Dragons, Aerosmith, Bon Jovi, Roxette, Кріс Рі, Beastie boys, Елвіс Преслі, Фредді Мерк’юрі та Queen.

Пане Президенте, чи не час поставити крапку в цій, прямо скажемо, ганебній історії?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду