Російські токшоу щодня воюють проти України, а українські пішли у відпустку

23 Липня 2021
2741
23 Липня 2021
10:08

Російські токшоу щодня воюють проти України, а українські пішли у відпустку

Богдан Барбіл
заслужений журналіст України
2741
Російські токшоу щодня воюють проти України, а українські пішли у відпустку

Телеканали Росії щодня на токшоу воюють проти України, а всі «Свободи слова» телеканалів України на тривалих вакаціях.

Не відаю, як там воно з блокуванням ефірних сигналів російських ТБ, у кабельних мережах їх, дійсно, немає. Але на не надто крутому телефоні набираєш їх і можна спокійно дивитися усе в прямому ефірі. Кілька місяців спеціально стежу за політичними ток-шоу. «Россия1» щодня, крім вихідних, в обідню пору та увечері видає дискусійний клуб «60 минут». Канал ОРТ у будні влаштовує кількагодинні дебати «Время покажет». А військове ТБ «Звезда» у вечірній прайм-час має тривалі посиденьки під назвою «Відкритий ефір». Уже кілька років поспіль на 90 відсотків всі вони присвячені Україні. Якщо послухати ведучих, спікерів, то тут, як кажуть, і коню зрозуміло: це все продумана, спланована інформаційна агресія Росії проти України. Нашу неньку зображають пропащою, відсталою, підстилкою Заходу, з недолугою центральною владою, злиденним народом, над яким знущаються фашисти, нацисти, від котрих здатна порятувати тільки братня Росія.

Особливо запопадливо в цьому напрямку діють ведучі «60 минут» – Ольга Скабеєва та Євген Попов. То, пробачте, роги на голові пробиваються від карколомних поворотів, які вони придумують. Ну, скажімо, присутні ведуть мову про покинення вояками США Афганістану й тут же проводять паралелі про те, що й Україну янкі так само кинуть. Оці всі політологи, держдумівці в ці дні буквально вили зі злості, відчаю, реагуючи на морські навчання з участю 32 країн біля Одеси. У всіх програмах беруть участь перевірені, надійні, одні й ті ж гарячі голови. Про Україну щось добре мовити – не дочекаєтеся. У прямі ефіри постійно включаються з Києва депутати Верховної Ради з табору Медведчука. Зрозуміло, й вони нічого доброго про Україну не скажуть. Запопадливими підспівувачами цього антииукраїнського хору виступають так звані українці-янучари Олійник, Кілінкаров, Копатько, Скачко, котрі втекли до Росії разом з Януковичем після Революції 2014-го. Таким собі чи не єдиним у полі воїном є часто присутній на ефірах депутат місцевої ради з міста Очаків (Миколаївська область) Гордій Бєлов. Його батько живе в Москві, син провідує й принагідно бодай якось намагається відверто висловитися про агресивну, загарбницьку політику Росії в Криму, на Донбасі. Ведучі та опоненти різко, грубо перебивають, не дають висловитися.

На політичних токшоу ОРТ та ТК «Звезда» все те саме – вереск щодо прагнень України ввійти до ЄС та НАТО і погрози завадити цьому завоюванням норовливого сусіда. З уст московських яструбів звучать лайливі, нищівні приниження на адресу нинішнього президента Володимира Зеленського, попереднього Петра Порошенка. Все це «хавають» учасники від України – ще ніхто у знак протесту не залишив студії. Програми виходять постійно, регулярно, ніяких там розслабух літніх.

А що на цю інформаційну війну з боку України? Нічого. Бо літо, канікули, вакації. Всі токшоу – «Свобода слова» Савіка Шустера («Україна 24»), «Право на владу» («1+1»), «Свобода слова» (ІCTV). а також «Зворотний відлік» (Суспільне ТБ) зараз не виходять, ведучі в Індіях, на морях, у дебрях.

Панове. Війна гібридна йде, набула страшних, загрозливих форм, масштабів, а ви відлежуєтеся?! На передовій, в окопах Донбасу все гарячіше, все більше стає очевидним, що Росія вдасться до масштабних дій з так званого примусу України до «дружби». Стаття Путіна про один народ – то не просто слова. З усіх українських телеканалів «на війні, як на війні» перебуває тільки один – львівський НТА. Кілька разів на тиждень у студії, в програмі «Говорить Великий Львів» палають гарячі суперечки про те, як нам зберегти Незалежну Україну. А ще є програма Матвія Ганапольського на Прямому, де є спроби протистояти московській інформаційній навалі. Правда, там формат камерний, 2-3 співрозмовники, до того ж усі гнуть лише одну генеральну лінію. Майже немає за і контра.

Важко. Бо російські телебойовики цілодобово обробляють українських громадян ядом свого руского міра. У них на повну потужність задіяні пропаганда і контрпропаганда. Вони все важливе, значиме записують з передач українських ТБ. Коментують, подають по-своєму, тенденційно. Вони миттєво у курсі кожного кроку, заяв наших діячів, інтелектуалів. Україна у відповідь вдається до якихось дурних кривлянь, продукуючи недолугу телесатиру про Кремлівських вождів. Серйозних, вдумливих, аналітичних дебатів, дискусій, які б розвінчували брехливі витівки, вигадки Москви, у нас немає. То, мабуть, статтю Путіна на українських ТБ почнуть обговорювати на початку осені, коли журналісти, режисери, оператори з відпусток повернуться. У період російсько-української війни ніхто не повинен ні на мить залишати окопів, чи то на фронті, чи біля пультів, мікрофонів, студій.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2741
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду