Суспільне поколінь

27 Квітня 2021
4301
27 Квітня 2021
18:38

Суспільне поколінь

4301
Про куму, війну, високий бал та ожинове морозиво.
Суспільне поколінь

Про куму передусім.

З протоколу засідання наглядової ради АТ «НСТУ» N54: «3. Про допуск претендентів на посаду голови правління до участі в першому етапі конкурсного відбору

Світлана Остапа звернулася до всіх членів наглядової ради з проханням повідомити про конфлікт інтересів або сумніви щодо наявності конфлікту інтересів з претендентами на посаду голови правління, якщо в них такі є. 

Світлана Остапа заявила, що серед претендентів на посаду голови правління є Леся Сакада, яка у 2004 році хрестила одного з її синів. Протягом останніх дванадцяти років спілкування між С. Остапою та Л. Сакадою відбувалося рідко, конфліктів у стосунках не було і на цей час немає. Наразі С. Остапа має сумніви щодо наявності конфлікту інтересів, але, щоб не допустити виникнення конфлікту інтересів, вона утримається під час голосування щодо Л. Сакади сьогодні, а також попросила Комітет з призначень та винагород посадових осіб Наглядової ради АТ “НСТУ” відкликати її голос «за» про допуск до участі у конкурсі Лесі Сакади.

Зураб Аласанія заявив, що лише тепер дізнався, що голова Наглядової ради має близькі стосунки з одним із працівників компанії. Це підтверджує, що конфлікту інтересів немає.

Євген Глібовицький запропонував всім членам Наглядової ради, в кого є конфлікт інтересів або підозра на конфлікт інтересів, звернутися до директора антикорупційного департаменту АТ «НСТУ» для консультацій з цього питання».

Так, дійсно хрестила, ще за часів «1+1». Тоді ж у Геника Глібовицького й на весіллі витанцьовувала. Але вважаю, що жодного конфлікту інтересів, бо, як і у Світлани, так  і у Євгена – інший фаворит.

Певна, коли голова наглядової ради АТ «НСТУ» дізналася, що її зухвала кума висунулася на голову правління АТ «НСТУ», вона сприйняла це з тривогою. Це тривожний  «сюрприз». Переконана.

Було приємно почути, що ще один член наглядової ради заявив, що не може голосувати за Сакаду – Лаврентій Малазонія. Пояснив, що це більше, ніж конфлікт інтересів, бо це симпатія. Зрозуміло, приятельська. Ми з Лавриком  вчилися разом в Інституті журналістики.

Конкурс став для мене великим непорозумінням… Не розумію, як можна обирати голову правління «по писаному»? Прочитали програми і забракували одним махом  одразу 9 кандидатур, не дозволивши їм промовити ані слова…

Промовляю після того, «Детектор медіа» запропонував.

Про війну.  В лютому 2014-го, коли стріляли на Майдані, я зрозуміла, що буде війна… В березні 2014-го з відчаю в один день влаштувала істерику в камеру ICTV, подружці дитинства Іванні Найді («1+1»), куму Олександру Алфьорову (речник Нацкорпусу) та кінорежисерці Олені Каретник. Після того жодного слова про війну… 7 років музи мовчали, поки гармати гурчали…

2021-го геополітичні тренди змінюються. Зіткнення ще попереду, але після того буде  мир. Принаймні, в головах. Випереджаючи події, в своїй програмі розвитку НСТУ запропонувала в Україні після війни «податок на війну» замінити «податком на культуру». Тим більше, що в добу пандемій (буде ще не одна, вірус мутує – попереджають  вірусологи), коли світ болісно  переформатовується з суспільства споживання   в суспільство споглядання – надихаючі ідеї стануть більш  затребуваними, тому податок на культуру – виправданий. До того ж комерційні канали  культурою нехтують. А у Суспільного є цілий канал  «UA: Культура»!    

Про високий бал і бабцю з онуком. Працюючи на Суспільному, аналізуючи  ситуацію зсередини, я періодично думаю над тим, як виправдати існування українського  суспільного мовника перед тією «бабусею з онуком», яку згадувала в своїй програмі? Ми ж користуємося грошима  держбюджету, а це їх гроші… Тому і з’явилася концепція «Суспільне поколінь»  із проєктами  «Високий бал», «Дебати з оркестром», «Лесине морозиво».

Якби з року в рік Суспільне організовувало «Високий бал» для тих, хто отримав найвищі бали ЗНО, щоб суспільство знало своїх героїв в обличчя, слідкувало за їх долями – тоді б, переконана, кожна  бабця з онуком стали б глядачами цього дійства на Суспільному.

Якби Національні дебати були б з симфонічним оркестром, тоді б і політики приходили, і глядачі б дивилися Суспільне. Заради цього варто було б добудувати кіно-концертний зал в телецентрі «Олівець» (за проєктом будівлі він там передбачений).

Між іншим, танець переможця президентських перегонів в США з першою леді – також був свого часу трохи екстравагантною ідеєю, але скільки поколінь в захваті!

Ну і нарешті «Ожинове морозиво».Улюблений десерт Лесі Українки. Цей проєкт варто реалізувати заради того, щоб через півстоліття якесь дитя запитало: «Мамо, а що зробили в Україні до 150-річчя Лесі?» «Запустили у виробництво морозиво, яким і дотепер ласують всім класом на шкільні свята». 

Це про Україну майбутнього з ожиновими галявинами, Лесиним словом і новими шкільними традиціями…

До речі, цьогоріч на Суспільному започаткували традицію: у день народження Лесі Українки смакували її улюблені устриці, апельсини і десерт з ожини.  В редакції новин «UA: Першого». 

«Лесине  морозиво» запало  в душу,  воно житиме і поза TV, принаймні в колі моєї родини, друзів, колег та кумів.

Джерело

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4301
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду