Коментар «Мережі Ланет» щодо інтернв'ю Миколи Фаєнгольда

23 Квітня 2021
5851
23 Квітня 2021
16:08

Коментар «Мережі Ланет» щодо інтернв'ю Миколи Фаєнгольда

Микола Андрущенко
Керівник маркетингового відділу «Мережі Ланет»
5851
Коментар «Мережі Ланет» щодо інтернв'ю Миколи Фаєнгольда

Нещодавно керівник дивізіону «PayTV&Digital» StarLightMedia Микола Фаєнгольд у своєму інтерв'ю для Детектор Медіа повідомив, що медіагрупа не має особистого конфлікту з Мережею Ланет, а лише бізнес-спір. Також він заявив, що у бізнеса завжди бувають конфлікти, але всі домовляються, і його дивує, що Ланет цього не прагне.

Ми були здивовані цією заявою, адже наші спроби вирішити ситуацію з достроковим розірванням договорів за “закритими дверима” не дали жодних результатів. Усе, що нам повідомили медіагрупи, це вимога “покарання” для Ланету у вигляді підвищення роялті на 30%. Це при тому, що на початку 2021 року медіагрупи вже підвищили ціну за права на ретрансляцію на 30%.

Після першої особистої розмови з Миколою Фаєнгольдом ми отримали лист про дострокове розірвання договору. У відповідь надіслали запит в StarLightMedia на аргументування розриву співпраці. Адже на зустрічі пан Фаєнгольд не пояснив, чому вони прагнуть достроково розірвати нещодавно підписаний договір. Бізнес-спір переріс у відкритий конфлікт саме через безпідставність розірвання договорів та відсутність раціонального діалогу з боку медіагруп. Як нам вирішувати цю суперечку, не розуміючи, що саме до неї призвело? Чому власне медіагрупа надіслала нам лист про розірвання договору?

Раніше у відкритих джерелах ми вже повідомляли, що прагнемо конструктивного діалогу з медіагрупами та готові до продовження співпраці на тих самих умовах, що вже були закріплені в угодах на 2021 рік. Медіагрупи не готові йти на компроміси та диктують свої правила, на які Мережа Ланет не може пристати. Тому ми намагаємось знайти справедливість у цій ситуації в суді та АМКУ.

Також Микола Фаєнгольд стверджує, що йому невідомо про переговори та умови співпраці з іншими трьома медіагрупами, яких він називає конкурентами: 1+1 media, Inter Media Group та Медіа Група Україна. Однак синхронне надсилання листів чотирма медіагрупами свідчить про сплановані та злагоджені дії. Адже як інакше пояснити, що через кілька днів після листа про розірвання договору від StarLightMedia ми отримали такий же лист від Медіа Групи Україна. А після того, як Мережа Ланет публічно висвітлила ситуацію, надійшли листи від 1+1 media та Inter Media Group. Ба більше, під час усних переговорів усі медіагрупи озвучували однакову вимогу про “покарання” — підвищення роялті для Ланету на 30%. З цього логічно виникає питання, на яких підставах чотири медіагрупи вирішили достроково припинити співпрацю?

“Договір з Ланетом поки що діє до початку травня. І ми відкриті до будь-якого спілкування з провайдером”, — запевняє пан Фаєнгольд. Але відповіді про причину розірвання договору він все ж не озвучує.  

“На ринку є понад 350 провайдерів. І з усіма ми домовляємось і маємо зрозумілу прозору співпрацю”, — відповів Микола Фаєнгольд на питання про “неписані правила” медіагруп. Втім пан Фаєнгольд забув згадати провайдерів, які були змушені закрити напрям ТБ або ж перейти на партнерський формат через те, що не могли або просто не хотіли погоджуватись на неконкурентні умови співпраці з медіахолдингами. Так, згідно зі звітом Нацради за 2020 рік, вони отримали 43 заяви на анулювання ліцензій, у 2019 році кількість скасованих ліцензій становила 29. Серед компаній, які відмовились від послуги телебачення: ТОВ Телерадіокомпанія «ЗОРЯ», ТОВ «Вест-ТВ», ТОВ ТРК «Меридіан», ТОВ Телекомпанія «Радіус», ТОВ «ТЕЛСТ» та інші. Також є низка операторів, які перейшли на партнерський формат ретрансляції: ТОВ «Українські новітні телекомунікації», ТОВ «Кедр», ТОВ «КОМПАНІЯ ХАТАНЕТ», ТОВ «БІЛІНК», дочірнє підприємство «ТЕЛЕГРУП-УКРАЇНА» та інші.

Помітно схожа ситуація відбулась між медіагрупами та Інформаційними технологіями у 2018 році. Тоді холдинги одночасно розірвали договори з провайдером, а у відповідь на публічне звинувачення ІТ у змові 1+1 media заявив про “порушення принципів партнерських відносин”. Зрештою, через певний час усі канали повернулись у сітку мовлення Інформаційних технологій, однак на яких умовах це відбулось — невідомо.

На питання про вимоги до акцій провайдерів Микола Фаєнгольд відповів, що StarLightMedia не є учасником платного ринку. Однак, це не заважає медіагрупам диктувати свої правила для провайдерів, втручатись у маркетингові підходи та в господарську діяльність.
Приміром, медіагрупи висунули операторам ОТТ-телебачення цілий список вимог: мінімальна ціна за ТБ-пакет повинна становити 99 грн, безплатний ТБ-пакет може містити лише 1 нерозважальний канал — державний, новинний або інформаційний, а також безліч інших обмежень щодо проведення промоакцій.

Для стабільного розвитку ринку платного телебачення необхідно, щоб усі гравці ринку вели чесну та конкурентну діяльність. Щоб умови співпраці були прозорими та рівними для усіх сторін — правовласників, провайдерів та кінцевих споживачів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду