Володимир Яворівський, серед іншого, залишиться в історії українських медіа

Володимир Яворівський, серед іншого, залишиться в історії українських медіа

17 Квітня 2021
5753
17 Квітня 2021
16:34

Володимир Яворівський, серед іншого, залишиться в історії українських медіа

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
5753
Володимир Яворівський, серед іншого, залишиться в історії українських медіа
Володимир Яворівський, серед іншого, залишиться в історії українських медіа

Його передача на Українському радіо кілька десятиріч поспіль була серед найпопулярніших і отримувала безліч відгуків слухачів. І це не будь-де, а на першій кнопці країни, яку слухають мільйони. Звісно, йому як іменитому письменнику, одному із засновників Народного Руху та творців акта проголошення незалежності, який і озвучив його з трибуни Верховної Ради УРСР, було що розповісти радіослухачам – передачі запалювали серця та вселяли надію на успіх незалежної України, а відгуки приносили з пошти мішками.

Політичний шлях Яворівського теж був винятковим – на зламі епох він стає народним депутатом першого демократично обраного парламенту СРСР, де разом із Сахаровим, Єльциним, Афанасьєвим та іншими у міжрегіональній групі депутатів-опозиціонерів протистоїть «агресивно-слухняній більшості». У Верховну Раду України обирався шість разів від демократичних сил. Докладає зусиль до гласності та прозорості розслідування Чорнобильської катастрофи – це, до речі, окрема особиста драма: після того, як разом з іншими митцями оспівував розвиток «мирного атома» сталася аварія й подальші безвідповідальні кроки влади, і Яворівський, як письменник, спрямував слово для боротьби за правду про цю подію.

Мені пощастило працювати з Володимиром Олександровичем у першому складі Наглядової ради Суспільного мовлення і вдосталь поспілкуватися. У подорожах регіонами України ми до ночі засиджувалися в купе і згадували історичні миті, які крізь його особистий досвід відчуваються геть інакше, ніж у документальних фільмах та газетах. Говорили ми і про цікаві скандальні сторінки його життя — наприклад, про фейковий «донос на Стуса та Чорновола», нібито написаний у КГБ Драчем, Павличком та Яворівським, котрий довго кочував газетами та мережею, поки його остаточно не спростував Вахтанг Кіпіані.

Яворівський доклався до боротьби за незалежність України як політик та медіапопуляризатор української національної ідеї – в час, коли успіх справи не був очевидним, а поразка обернулася би трагічними особистими наслідками. Завдяки подвижникам, як Володимир Яворівський, нам легко оглядатися у це недалеке, сповнене виправданих надій, минуле та продовжувати з надією дивитися у майбутнє української держави.

У неділю, 18 квітня, об 11:40 на Українському радіо прозвучить останній випуск легендарної авторської публіцистичної передачі «20 хвилин з Володимиром Яворівським».

Спочивайте з миром, Володимире Олександровичу!

Джерело: Facebook
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду