Яку Раду з підтримки кінематографії обере така конкурсна комісія?

3 Лютого 2021
1199
3 Лютого 2021
09:00

Яку Раду з підтримки кінематографії обере така конкурсна комісія?

Режисерка, голова Української гільдії режисерів
1199
Яку Раду з підтримки кінематографії обере така конкурсна комісія?

Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило про початок проведення конкурсу з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії, документи щодо кандидатів у Раду приймаються по 21 лютого. Додатком до цього оголошення опубліковано три документи: зразок заяви від претендента, Наказ Мінкульту щодо проведення конкурсу №54 від 01.02.21 і Наказ Мінкульту про утворення конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії №53 від 01.02.21.

Здавалося б, обговорюй кандидатури представників кіногромадськості, які мають високу репутацію серед колег і не мають, при цьому, конфлікту інтересів. Але тут виникає кілька питань до Мінкульту: здається, "трапилася якась прикра помилка", і до повідомлення про конкурс додали проєкти наказів замість самих наказів, адже два останні документи не містять ні вихідних даних, не підпису Міністра культури. Особливо цікавим є, раз без підписів, то будемо вважати, що Проєкт Наказу Мінкульту про утворення конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії №53 від 01.02.21.

Перше, що впадає в очі, це те, що інформація про членів відбіркової комісії позначена брунатним кольором (проєкт?), а друге - це прізвища членів комісії. Лише одне з них має пряме відношення до кіно, це продюсер Сергій Лавренюк. За дужками також залишимо Марину Кудерчук, вона є очільницею Держкіно. Решта ж - це або наближені до Міністра культури люди, або ті, хто, радше, представляють телеіндустрію, але аж ніяк не ті, кого делегували ГО у галузі кіно.

Очевидно, приймаючи рішення про склад комісії, Міністерству варто було дотримуватися принципу балансів і противаг. Але тут цей принцип, м’яко кажучи, порушений. Цей пост я пишу не тому, що була однією з кандидаток на членство в комісії (мене висунуло ГО «Вивилон’13»), там і без мене було достатньо тих, хто представляють кіногалузь і кому наші колеги делегували право прийняття рішень щодо нової Ради. Мова про те, що подібний склад конкурсної комісії показує ставлення Міністра культури й людей, з якими він радиться, до фахівців саме у кіно. Втім, ніяких сюрпризів: це лише ще один з кроків на шляху до створення мейджорської системи фінансування кіно, подібної до тої, яка діє в Росії. Не треба бути великим оракулом, щоб спрогнозувати, яку Раду з підтримки кінематографії обере така комісія: для окозамилювання там буде один-два представники кіно, а блокуючий пакет голосів буде у тих, хто прийматимуть рішення на користь так званих "тєліків", компаній-мейджорів, деякі з яких не припиняли знімати телепродукт для Росії усі ці роки. Дивуватися, очевидно, нічому, пам’ятаючи все, що відбувалося навколо конкурсів кінопроєктів і навколо Ради з кінематографії з моменту зміни політичної влади в країні.

Я дуже сподіваюся, що "Проєкт" рішення про склад комісії - не фінальний, що в підписаному Міністром документі поруч з членами комісії за квотами від Міністерства будуть прізвища тих, хто справді представляє кіногалузь і щодо чиєї репутації та фаховості не виникає запитань.

Документи, у тому числі й перелік кандидатів на членство в комісії, тут

UPD: Олександр Ткаченко, зверніть увагу на ще одну помилку: в опублікованих на сайті Мінкульту поданих кандидатами документах по Руслану Шевчуку приатачано документи по Вікторії Ярмощук.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1199
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду