Співчуваю дискомфорту людей, яким зручніше російською

17 Січня 2021
2476
17 Січня 2021
16:38

Співчуваю дискомфорту людей, яким зручніше російською

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
2476
Співчуваю дискомфорту людей, яким зручніше російською

Співчуваю дискомфорту людей, яким зручніше російською. Бо це ж вперше століть за чотири.

Бо воно ж звикаєш, коли говорити як зручно тобі скрізь і з усіма, а тепер наче не ти головний?

Бо ж з тобою мали порадитись, як тобі зручно вживати українську, коли, в яких кількостях, як тебе не образити, звернувшись до тебе спочатку українською в кафе.

Але ти мову любиш, просто не хочеш, щоб тебе травмували.

Ти насправді її любиш! Так, щоб говорити - то ні, але любиш.

І розумієш її. Так і кажеш завжди гордо: «я хорошо понимаю по-украински»!

І ти ж не проти, коли нею говорить хтось!

Сумую, що коли я була дитиною, у 70-ті, не було фейсбуку.

Час русифікації, приниження української мови, але толерантні люди масово пишуть у фейсбуці: «Люди, ну что же вы называете быдлом эту девочку и ее семью в садике за украинский язык, это не лучшый способ приучить ее к русскому языку!

Дайте им возможность привыкнуть, смиренно принять, что они не смогут говорить на МОВЕ в ГОРОДЕ, иначе на них будут смотреть с презрением.

И не надо называть эту девочку "немытой коровой", просто спокойно и ласково объясните ей, что она сможет говорить на мове в своем СЕЛЕ. Ей никто не запрещает говорить с ее коровами.

А, она не из села? Бедный ребенок! Не всем повезло родиться в нормальной интеллегентой семье. Ничего, ничего. Научится со временем говорить на нормальном языке.

Нам нужно просто ДОКАЗАТЬ, что русский язык достоин, чтобы его знали и любили».

Але я так і не дізнаюся, як воно - русифікувати лагідно, з усією можливою акуратністю, злегка так, щоб нікого не образити.

Зате з українською завжди варто обережно - щоб не забагато одразу. Закони мають бути про те, щоб українською говорити потрошку, за бажанням, десь українською, десь російською. А ще краще - такі закони, щоб українською говорили ті, хто хоче.

От хто хоче - нехай говорить. Не забороняти їм.

Але навіщо ж брехати самим собі.

Усі ці роки, і досі - російська мова, може, не перша, але, як-то кажуть, і не друга.

Щоб зрозуміти, якою є на практиці двомовність, варто зайти в школу на перерві. Там ви зможете почути, як вчителі переходять до учнів на російську, а не учні до вчителів на українську.

Щоправда, «діти квітів», які дорослішали за незалежності, можуть не знати, як це починалося. То я розповім.

Моя мама у 70-х, ще маленькою вчителькою київської школи, вчорашньою випускницею університету імені Шевченка, писала собі тексти уроків українською, а потім перекладала на російську. Бо уроків історії українською тоді вже не було, закінчилися.

Мені було років 17. Згадую голос доглянутої такої, красивої коренной киевлянки у сірому елегантному пальто з норковим коміром до мене в автобусі: "чтоб ты сдохла со своей мовой! Приехала из своего гавна и дышишь моим воздухом!"

Просто через прохання українською передати гроші за квиток.

2020 рік, таксист: «А вы что - на самом деле свидомая укрАинка?»

Щоб зрозуміти усю глибину цього запитання посеред Києва, просто наберіть у гуглі «свидомые». Якщо ніколи цього не робили.

Не варто мати таку пам'ять, напевне, скаже хтось.

Але грішна, визнаю. Я пам'ятаю це і купу іншого.

Бо спокою в душі не буває без справедливості. Це так само очевидно, як і те, що не українська мова заважає вкрутити лампочку в під'їзді чи заасфальтувати вулицю.

І меню українською - це просто малесенька справедливість.

Я не думаю, що дискомфорт від того, що на заправці тепер хтось спитає про те, якого вам бензину, НЕ російською, можна порівняти з тим насильством і приниженням, з яким відбирали українську.

Але я справді співчуваю і бачу, що багато людей щиро не розуміють, що не так.

Тому як людина, яка зазнала мовної травми, я дозволю собі метафору.

Я її обрала, бо в обох ситуаціях йдеться про зруйновану ідентичність.

Уявіть, що когось зґвалтували. А тоді приходить хтось інший, весь в піжамі з рожевими єдинорогами, і радить усміхнутися сонцю, пройтися за ручку з насильником, а потім сказати йому, що ми потрошку від насильства тепер відмовлятимемося.

Суто теоретично, травмована людина може вдарити порадника з ноги.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2476
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
1192 дн. тому
Як же точно і влучно написано. Браво!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду