Неочікувані підсумки Радіодиктанту

21 Грудня 2020
4067
21 Грудня 2020
10:14

Неочікувані підсумки Радіодиктанту

4067
Неочікувані підсумки Радіодиктанту

Підбито остаточні підсумки Радіодиктанту національної єдності. Переможців названо й нагороджено, текст розібрано. Загальне враження струменя свіжого повітря не зникло.

Що ж до оприлюдненого тесту... Зізнаюся, в одному місці сам себе перемудрив — пам'ятаючи досвід попередніх років, за яким з кількох варіантів тлумачення треба було обирати найскладніший, а іноді й найнеочікуваніший. А треба було простий. Мова про речення: «Однак деякі науковці стверджують, що коли люди нарешті зможуть зачати й народити в космічних умовах нове життя, то таке людське дитя буде схоже радше на знайомий кінематографічний образ "енелятка"— з великою головою, очима на пів обличчя, слабкими м’язами».

Тут наявна дещо колізійна ситуація. За логікою цілого речення, вочевидь напрошується тире. Яке там і є. Але за логікою диктантів минулих років, цілком могло б виявитися, що увагу треба було звертати на перелік — й, отже, ставити двокрапку.

Що ж, надалі знатиму, що шукати підступів більше не варто.

Але є два моменти, які викликають не лише нерозуміння й незгоду — протест. І з однієї й тієї самої причини.

Найперше ж після заголовку речення: «Наприкінці минулого тисячоліття читачі стурбовано запитували: "Невже електронні носії витіснять традиційну книжку?"». Так, пряма мова саме так і оформлюється. Але скажіть, будь ласка: чи є це справді прямою мовою? А якщо є, то чия це дослівна цитата? Абстрактний збиральний образ читачів, яким до вуст укладено вигадане формулювання загальних сумніві у запитальній формі... Гіпотетична ситуація, напівриторичне запитання.

Фактично переповідання власними — власними! - словами певного типового запитання.

Ні, в такому разі цілком можна оформлювати це як пряму мову. А можна й ні, бо нічиїх конкретних слів це речення не передає. То й лапки, й заглавну першу літеру запитання можна було ставити, а можна було й ні. Й частіше використовується другий, безлапковий варіант, перший, лапковий — радше школярський, коли люди ще не навчилися аналізувати зміст, а не лише форму.

А тепер — уже цитоване вище речення, нас цікавить пан «енелятко». Саме так, із малої літери й у лапках, було велено писати в Диктанті. Й отут я не можу збагнути нічого. Казкові персонажі пишуться без лапок. Фантастичні персонажі — теж без лапок. І кінематографічні образи, персонажі — теж без лапок!

У Диктанті мали на увазі не самого Енелятка, а когось іншого, на нього схожого? Художнє порівняння, метафору? То порівняння теж пишуться без лапок. І слова в переносному значенні — теж зазвичай так само, без лапок! Ну, хіба що за винятком тих випадків, коли конче необхідно підкреслити, що слово вжито саме в переносному значенні.

То як зрозуміють оці лапки ті, хто читатиме цей текст? Що це – «енелятко в лапках», тобто насправді ніякий не енелятко, пародія на енелятка? 

Існує така хвороба — лапкоманія. Звичка ставити лапки через кожне слово, щойно буде використано бодай натяк на переносне значення, бодай натяк на не головне словникове значення слова. Той самий випадок, коли, у принципі, можна писати й так, але краще не треба, бо захаращує текст непотрібними символами й робить читання важким.

Усе решта в тексті Диктанту — без найменших запитань.  

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4067
Читайте також
03.01.2021 15:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
74 612
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду