Новий продукт на перетині журналістики рішень і шоу

19 Листопада 2020
3403
19 Листопада 2020
17:32

Новий продукт на перетині журналістики рішень і шоу

В’ячеслав Головченко
Журналіст, засновник Коледжу преси та телебачення (Миколаїв)
3403
Новий продукт на перетині журналістики рішень і шоу

У не самому великому та відомому дворі старого центру Одеси мешкає такий собі блогер-добросусід Мітя. Декілька років тому почав облагороджувати двір. Розв'язати всі питання 150-річного дому нереально. Але як подивиться на обставини. Вирішили сусіди налагоджувати культуру у місці помешкання. Відродили стару клумбу у дворі й спорудили сцену для виступів. Так тепер двір й знають як «двір-сцена». Зробили декілька цікавих «штрихів», як паркет перед брамою, потім почали поширювати досвід: як плекати атмосферу комфортного й культурного співмешкання. Народився проєкт Школи культури сусідства. Люди не тільки з Молдаванки й «Черьомушек» долучились до навчання. І навіть відбулось два випуски. Долучились надійні партнери, наприклад, ГО «Фонд розвитку міста Одеси», отримали грант від Українського культурного фонду, USAID та forumZFD.

Тепер, коли збиратись у дворі стало з огляду на пандемію небезпечно, Мітя став мережевим автором. Канал Школи культури сусідства з осені став продукувати YouTube-шоу «Виживуть тільки сусіди». Оригінальний цифровий продукт, щось на кшталт новомодної журналістики рішень. Показує й розповідає: як можна ту саму проблему, що в Запоріжжя, що в Чернівцях у дворі розв'язати. Після першого випуску навіть гості з Чернігова завітали вивчити й обмінятись досвідом. Були однодумці з Миколаєва й Херсона. Це в реалі. Ну а онлайн декілька тисяч переглядів кожного епізоду відбувається. Окрім костюмованого шоу з двору також відбуваються тематичні відеостріми з громадськими активістами інших міст. Перший такий обмін досвідом відбувся у форматі «батлу» між Одесою та Чернівцями. Було цікаво дізнатись, що чернівецькі активісти більше уваги приділяють спорту, а добросусіди з Одеси зосереджені на естетиці та культурній складовій. 

Чого домагається Мітя?

Хоче зрозумілою мовою, з власними прикладами пояснити глядачам, що комфорт у дворі починається з встановлення довіри й маленьких, але спільних дій. Наприклад: прибирання, облаштування, створення мінімальної краси. Разом, щоб й дітям був зиск с того, й урок людяності й добросусідства. Від того, як ми розмовляємо один з одним там, де мешкаємо, наскільки обізнані й занурені у проблеми один одного, залежить атмосфера. А не тільки від покрівлі, що протікає, чи труби, що прорвало. А ще орендарі, перевірники... Багато обов'язків у голови ОСББ, але у типових уставах ви не знайдете «ідеологічних», як створення відносин. Мітя Ковбасюк зі знанням специфіки справи й креативно підійшов до цього. Методою фасилітації, проговорювання не на нудних зборах, а художніми засобами він створює передумови поліпшення саме умов помешкання. При тому – популяризує свій двір. А тим часом вартість нерухомості від того зростає вагоміше, ніж від нових каналізаційних труб.

Сьогодні в нього на часі амбітне завдання: ширше поширювати цікавий досвід культурних проявів у дворах, ОСББ в різних містах України. Медіа в тому  –  перші союзники. Але мережевими засобами виходить навіть швидше. Майже всі події у дворі-сцені, ще коли можна було збиратись, транслювались в інтернет. Сьогодні їх можна переглянути. Чи навіть спробувати порівняти різні двори, які стали відтворювати подібну культурну атмосферу, як репертуар різних театрів чи клубів. Чому б ні? Люди продовжують креативно мислити й під час карантину. Бо більше потреби в увазі один до одного. Мітя у цей час не спить, готує вже новий епізод, де, як нам стало відомо, буде навіть доктор Комаровський. Присвячено відео буде саме напрацюванням з карантинної профілактики. Що зараз більш актуальне? Один з одеських ТБ-каналів взяв у ротацію цей контент.

Матеріал створений на перетині журналістики рішень й влогу (відеоблогу) вирішує досить складне завдання: не агітувати за нову форму утримання будинків, а об'єктивно розповідає про  нелегкі будні конкретного одеського будинку 19-го сторіччя. Встановлення атмосфери культурного дозвілля й довіри сусідів один до одного, та й ще на залучені з Заходу кошти – унікальний досвід.

  • Є багато інших прикладів співпраці, які «напрацювали» по інших містах України. Ми під час наших стрім-мостів з партнерськими громадськими організаціями інших міст плануємо обмінятись досвідом, - каже Мітя. 
  • В першу чергу всіх цікавить досвід профілактики, набутий в карантинний період. А також, як організувати, наприклад, психологічну допомогу літнім людям, які під час карантину не виходять по півроку з квартири.

Дуже симпатичні цілі модерації «важкої» суспільної теми досягає цей проєкт громадської журналістики.  В наших руках допомогти йому, чи не «побачити» креативні зусилля.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду