detector.media
В’ячеслав Головченко
19.11.2020 17:32
Новий продукт на перетині журналістики рішень і шоу

У не самому великому та відомому дворі старого центру Одеси мешкає такий собі блогер-добросусід Мітя. Декілька років тому почав облагороджувати двір. Розв'язати всі питання 150-річного дому нереально. Але як подивиться на обставини. Вирішили сусіди налагоджувати культуру у місці помешкання. Відродили стару клумбу у дворі й спорудили сцену для виступів. Так тепер двір й знають як «двір-сцена». Зробили декілька цікавих «штрихів», як паркет перед брамою, потім почали поширювати досвід: як плекати атмосферу комфортного й культурного співмешкання. Народився проєкт Школи культури сусідства. Люди не тільки з Молдаванки й «Черьомушек» долучились до навчання. І навіть відбулось два випуски. Долучились надійні партнери, наприклад, ГО «Фонд розвитку міста Одеси», отримали грант від Українського культурного фонду, USAID та forumZFD.

Тепер, коли збиратись у дворі стало з огляду на пандемію небезпечно, Мітя став мережевим автором. Канал Школи культури сусідства з осені став продукувати YouTube-шоу «Виживуть тільки сусіди». Оригінальний цифровий продукт, щось на кшталт новомодної журналістики рішень. Показує й розповідає: як можна ту саму проблему, що в Запоріжжя, що в Чернівцях у дворі розв'язати. Після першого випуску навіть гості з Чернігова завітали вивчити й обмінятись досвідом. Були однодумці з Миколаєва й Херсона. Це в реалі. Ну а онлайн декілька тисяч переглядів кожного епізоду відбувається. Окрім костюмованого шоу з двору також відбуваються тематичні відеостріми з громадськими активістами інших міст. Перший такий обмін досвідом відбувся у форматі «батлу» між Одесою та Чернівцями. Було цікаво дізнатись, що чернівецькі активісти більше уваги приділяють спорту, а добросусіди з Одеси зосереджені на естетиці та культурній складовій. 

Чого домагається Мітя?

Хоче зрозумілою мовою, з власними прикладами пояснити глядачам, що комфорт у дворі починається з встановлення довіри й маленьких, але спільних дій. Наприклад: прибирання, облаштування, створення мінімальної краси. Разом, щоб й дітям був зиск с того, й урок людяності й добросусідства. Від того, як ми розмовляємо один з одним там, де мешкаємо, наскільки обізнані й занурені у проблеми один одного, залежить атмосфера. А не тільки від покрівлі, що протікає, чи труби, що прорвало. А ще орендарі, перевірники... Багато обов'язків у голови ОСББ, але у типових уставах ви не знайдете «ідеологічних», як створення відносин. Мітя Ковбасюк зі знанням специфіки справи й креативно підійшов до цього. Методою фасилітації, проговорювання не на нудних зборах, а художніми засобами він створює передумови поліпшення саме умов помешкання. При тому – популяризує свій двір. А тим часом вартість нерухомості від того зростає вагоміше, ніж від нових каналізаційних труб.

Сьогодні в нього на часі амбітне завдання: ширше поширювати цікавий досвід культурних проявів у дворах, ОСББ в різних містах України. Медіа в тому  –  перші союзники. Але мережевими засобами виходить навіть швидше. Майже всі події у дворі-сцені, ще коли можна було збиратись, транслювались в інтернет. Сьогодні їх можна переглянути. Чи навіть спробувати порівняти різні двори, які стали відтворювати подібну культурну атмосферу, як репертуар різних театрів чи клубів. Чому б ні? Люди продовжують креативно мислити й під час карантину. Бо більше потреби в увазі один до одного. Мітя у цей час не спить, готує вже новий епізод, де, як нам стало відомо, буде навіть доктор Комаровський. Присвячено відео буде саме напрацюванням з карантинної профілактики. Що зараз більш актуальне? Один з одеських ТБ-каналів взяв у ротацію цей контент.

Матеріал створений на перетині журналістики рішень й влогу (відеоблогу) вирішує досить складне завдання: не агітувати за нову форму утримання будинків, а об'єктивно розповідає про  нелегкі будні конкретного одеського будинку 19-го сторіччя. Встановлення атмосфери культурного дозвілля й довіри сусідів один до одного, та й ще на залучені з Заходу кошти – унікальний досвід.

Дуже симпатичні цілі модерації «важкої» суспільної теми досягає цей проєкт громадської журналістики.  В наших руках допомогти йому, чи не «побачити» креативні зусилля.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY