Висловлюйте оптимізм щодо України, а не розпач

9 Листопада 2020
4710
9 Листопада 2020
13:08

Висловлюйте оптимізм щодо України, а не розпач

Катерина Співакова
Директорка pr-агенції Pleon Talan
4710
Висловлюйте оптимізм щодо України, а не розпач

Часто, коли розмова заходить про якісь суттєві досягнення в інших країнах, українці з розпачем зітхають — у нас такого статися не могло. Це «у нас» ніколи не звучить в позитивному сенсі. «У нас» розграбовують країну, завжди обирають не тих, роблять помилки, отримують низькі зарплати, не вміють будувати, не прибирають за собою, не посміхаються, і навіть вбивають — список можна продовжувати нескінченно. В цьому жахливому «у нас» взагалі немає чого робити, воно ніби приречено постійно перебувати в злиднях та лише слугувати місцем, де багаті наживаються на долях нещасних, яким довелося тут народитися. Саме так мені бачиться самооцінка нації.

На словах все в нашій країні погано і сумно. А насправді Україна культурно, історично, природно та ресурсно багата країна. Тут побудували найбільший і найпотужніший у світі літак, одні з найекологічніших ракетоносіїв; тут живуть IT-розробники всесвітньо відомих проектів, завдяки яким Україна стала європейським лідером в області ІТ-аутсорсингу і розробки програмного забезпечення. Україна володіє унікальними природними ресурсами, тут мешкають прекрасні гостинні люди. Проблеми є, як і в багатьох інших країнах, просто там люди не чекають, що кожна нова подія чи людина у влади обов’язково призведе до поганих наслідків.

Уявімо, що в Україні відбувається якась велика подія. Наприклад, до країни прямує гуманітарна допомога з медичним обладнанням, яке здатне вилікувати людей з складною хворобою N. Якою, на вашу думку, буде реакція українців після прочитання цієї новини? Чи будуть українці радіти, вихваляти владу, репостити новину у Фейсбуці зі словами надії та вдячності? Питання, скоріше риторичне. Адже навіть попри те, що така подія є на 100% позитивною, знайдуться обурені тим, що не  лікують інші хвороби (від хвороби N вмирають лише 10 тисяч людей, а від хвороби S — 100 тисяч щороку). Знайдуться і ті, хто з упевненістю зауважить, що «наші, як завжди все розкрадуть та розпродадуть», «краще б дороги побудували», та і «нащо нам те обладнання, коли нормальних спеціалістів нема». Не варто і забувати про частку українців, налаштованих проти влади, для яких будь-яка дія президента або уряду — привід написати гнівного поста. Врешті-решт людей, які зрадіють новині про появу медичного обладнання, залишається зовсім небагато. Це згодом всі невдоволені будуть з гордістю розповідати, що в Україні лікують cкладну хворобу — так ніби вони самі переправляли те медичне обладнання з іншої країни. Але це станеться потім, коли зміниться влада, з’явиться нова причина для хейту або ж люди самі стануть потребувати того медичного обладнання.  

Скептичність українців навіть надихнула нас на креативну ідею для державного проєкту «Дія.Бізнес» — порталу, покликаного полегшити ведення бізнесу в Україні.  Розробляючи рекламну кампанію, ми вирішили відразу попередити будь-який хейт та скептицизм, заклавши його в основу креативної стратегії – використавши «Краще б», яке ми звикли додавати до будь-яких зусиль наших співвітчизників. На кожну дію держави українці обов’язково знаходять «краще б»: зменшили податок — «краще б зробили податкові канікули», запустили «Дію» — «краще б дали робочі місця». Ми ж дали зрозуміти, що «краще б» уже існує. І якщо  вийти зі скептичної бульбашки, можна побачити, як реалізовуються рішення, яких ми прагнули.

 

Питання: чому ж ми так впевнені, що у нас все і завжди має бути погано? І чому рівень хейту до всього, що відбувається в країні такий великий?

Можна спробувати віднайти пояснення у становленні української держави та його впливі на народ. Я не вірю в так званий український менталітет. Точніше не вірю в те, що людина не покине образу мислення та поведінки, характерної для своєї національної групи, якщо вона опиниться в новому оточенні на іншому кінці земної кулі. Проте я не можу заперечувати, що існують природні, культурні та історичні чинники, які впливають на характер нації.

Тут варто зрозуміти, що незалежне життя України тривало лише короткі проміжки часу. Постійні загарбництва, духовно-культурні загрози, втрата територій та найкращих співгромадян призвели до того, що в українського народу сформувалося стала недовіра до тих, хто всі ці лиха приносив, себто влади. Загарбники уходили, а недовіра  залишалася. А з нею і бажання боротися з ворогами та бути активними у суспільно-політичному житті.

Дослідники виділяють кілька архетипів, властивих українській нації. Серед них особисто для мене виділяється архетип долі, яка визначається сильнішою за розум. Українці вірять, що все в житті має відбуватися за якимись певними законами, тому самі схильні вести пасивне повсякденне життя — нащо старатися, все одно все буде погано. Цей архетип формує певний образ мислення і емоційні реакції. З емоціями у нас, до речі, все гаразд. Швидка запальність та швидке згасання емоцій, постійне балансування на межі реалізму та песимізму, а також бажання неодмінно поділитися своєю думкою характеризують типову поведінку пересічного українця. Ми не вважаємо себе вартими щасливого майбутнього. Можливо, саме через це нам так важко повірити, що у нас все може бути гаразд?

Не варто розраховувати, що поки ми сором'язливо заперечуємо власні досягнення чи боїмося припустити оптимістичний сценарій подій, Україну будуть гідно сприймати у світі. Є чимало інших, які прагнуть виставити нашу країну в невигідному світлі. Нам потрібно, щоб нас сприймали, як сильну і розвинену державу, де живуть впевнені у собі люди.

Тож, мій рецепт, як позбавитися цього жахливого «у нас», де все погано. Коли ви чуєте про інші країни та їх досягнення, висловлюйте оптимізм щодо України, а не розпач. Робіть зауваження друзям та родичам, які презирливо відгукуються про «наш» менталітет чи наше майбутнє. Лише спробуйте припустити, що за кожною новою ініціативою може стояти гідна ідея — принаймні витримайте певний час, перш ніж обурюватися. А головне, — діліться позитивом про те, що десь і щось ми робимо  правильно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4710
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду