Казус Лукашенка: короля грає інформація?

29 Вересня 2020
4195
29 Вересня 2020
10:11

Казус Лукашенка: короля грає інформація?

4195
Казус Лукашенка: короля грає інформація?

Білоруський диктатор, що проголосив себе президентом, дав велике інтерв'ю російським пропагандистам, серед яких була, зокрема, Симоньян. Що зазвичай роблять із такими мегаформатними інтерв'ю з персонами, які перебувають у центрі уваги всього світу? Показують у прямому етері або, у крайньому разі, в запису, але того ж самого дня. Але, як стверджує російський блогер Варламов, російські канали так і не показали це інтерв'ю у прямому етері. А тишком-нишком виставили у ютьюбі, ото й усе.

Можливо, вважали, що демонстрація одкровень білоруського узурпатора зганьбить навіть їх, а самі ці одкровення — нижчі від навіть їхнього рівня. А може, побоялися, що навіть для найватнішої вати все стане очевидним, і росіяни почнуть проводити паралелі зі своїм президентом. Але, хоч би як там було, результат вочевидь дисонував із заявленим рівнем і витраченими зусиллями.

Ми вже звикли, що останнім часом Лукашенко публічно вимовляє чимало дуже дивних речей. Відверто зізнається в діях і намірах, подібні до яких той самий Путін що є сил намагається вдягнути в бодай позірно демократичні шати.

Але це інтерв'ю перевершило геть усе. Отакий пасаж — задля прикладу: «У нас появились буржуйчики, богатые люди, айтишники, которых я создал вот этими ручищами...».

Лукашенко створює айтішників — це, звісно, саме по собі гомерично. Тобто ця сфера й справді дуже розвинулася в Білорусі за президентства Лукашенка (бодай із тієї причини, що ніякого іншого президентства в тій країні не було, й поняття «Білорусь» та «президентство Лукашенка» перетворилися на фактичні синоніми). Але чи завдяки саме його старанням, а чи попри них, а то й усупереч ним? Ну, от недогледів Лукашенко, недооцінив небезпеку, банально не знав, що воно таке — та ай-ті сфера, й на якому тракторі в ній працюють.

Але зверніть увагу: не «руками», а «ручищами» – й це людина каже сама про себе. Титан! Просто тобі титан!

І це був лише один із численних прикладів. За його словами, майже геть усе, що існує в Білорусі — це створив він, особисто він, Лукашенко. Здавалося, ще от-от, і Лукашенко почне казати, що це він створив землю, на якій розташована Білорусь, небо та сонце над Білоруссю — це теж його творіння, а всіх білорусів він зваяв зі свого ребра.

Хрестоматійно-анекдотичному «я — Наполеон» – куди йому до Лукашенка!

Згадаймо його інтерв'ю Дмитрові Гордону, де він «дуже логічно» обґрунтував, чому він не може поступитися президентським місцем: він не уявляє, що робитиме, якщо не буде президентом, не може уявити свого життя не у президентському статусі. Не може — а тому й не піде. Розмова була пратично напередодні виборів, але Лукашенко навіть думки не припускався, що може не виграти їх, для нього такої можливості навіть теоретично не існувало.

А взяти секретну інавгурацію білоруського самозванця. Вона ж для всього світу виглядала не просто смішною, а неадекватною! Чи то політичним фактом, чи то психіатричним.

А нісенітниці, які Лукашенко особливо наполегливо почав верзти? Й дедалі стійкішим стає враження, що він сам щиро вірить в усе, що каже — ну, не можна це зіграти!

Немає запитань: білоруський резидент перебуває в іншому часі й в іншому просторі. Він уявляє реальність зовсім не такою, якою вона є.

То він такий майстер переконування самого себе — майже за Станіславським? А чи майстри ці сконцентровані довкола нього?

Ще з часів Чорнобильської катастрофи став наочним факт: у тоталітарних та авторитарних державах чиновники всіх рівнів доповідають не те, що є, а те, що начальству буде приємно почути. Коли йдеться про першу особу, про вождя, цей чинник спрацьовує стовідсотково.

То, може, оточення й справді доповідало Лукашенкові, що він чесно виграв вибори? Що більшість білорусів — за нього? Може, його переконали, що Захід хоче його повалити й занапастити Білорусь? Може, він і справді саме таку інформацію отримує?

І тут, на жаль, починаються невеселі паралелі. Бо все частіше складається враження, що й наш президент перебуває десь поза межами реальності.     

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду