Що хотів сказати «Голос»?

22 Червня 2020
1273
22 Червня 2020
10:32

Що хотів сказати «Голос»?

1273
«Справа Порошенка — це не про справедливість. Це про політичні переслідування». Таку заяву зробила партія «Голос».
Що хотів сказати «Голос»?

Читаємо далі: «Так, п’ятий президент України несе свою частину відповідальності за те, що в Україні немає незалежних антикорупційних органів, прокуратури і судів. Але відповідальність шостого президента в тому, щоб змінити ситуацію — зробити правоохоронців незалежними, а суди чесними. Замість цього він забирає собі ще більше повноважень і починає політичні переслідування». Теж усе гаразд — саме такою партія «Голос» бачить політичну ситуацію, й багато в чому з нею можна погодитися. Незважаючи навіть на певну огульність, бо, все ж таки, те саме НАБУ в політичній заангажованості й залежності ще ніхто не звинуватив.

І, безумовно, на посаді президента Петро Порошенко не створив нової, некорумпованої й цілісної системи правосуддя — з цим теж ніхто не стане сперечатися.

Але читаємо ще далі: «Замість того, щоб зруйнувати репресивну систему з правоохоронців і судів, вибудувану Порошенком, Зеленський її посилює, ставить під контроль і направляє на політичних опонентів». Отже, «репресивну систему» вибудувано Порошенком і саме ним. Хунта, одне слово — чого ж від неї очікувати.

Дуже хотілося б, щоби голос ще й пояснив, як співвідноситься ця цитата з наведеною вище. Бо якщо Порошенко й справді створив репресивну систему, то вже ніяк не можна вести мову ані про яку «частину відповідальності» – під суд його, тільки під суд.

А до Порошенка, виходить, ніякої репресивної системи не було — Янукович, мабуть, був просто тобі вишуканим демократом, щирим українським Вацлавом Гавлом. Була собі демократична й правова Україна — аж тут прийшов Порошенко й створив репресивну систему. Я вас правильно зрозумів, пані й панове “Голос”? Бо написано саме так.

А ще було б дуже корисно, якби «Голос» опублікував список репресованих Порошенком — бо, сказавши А, неодмінно треба сказати й Б. Щоби голослівними не виглядати. Агов, шановний «Голосе».

До спільного знаменника наведені цитати зводяться таким чином: Порошенко є автором репресивної системи замість правоохоронної, але переслідувати за це Порошенка не можна, бо то будуть політичні репресії. Логіка, що ж ти поробиш...

Так, «Голос» позиціює себе «третьою силою». От тільки дедалі більшим стає враження, що от саме позиціює. За будь-якої ситуації стає у третю позицію заради стати у третю позицію. Й захищає та відстоює «Голос», судячи з наведених цитат, — не ідеї й не цінності, а власну третю позицію. Хай руйнується світ, аби тільки «Голос» зберігав свою рівновіддаленість від усіх — і від здорового глузду за компанію.

От тільки це вже — не політика. Це — політтехнології в чистому вигляді. Політтехнології замість політики й під виглядом політики. Підміна політики політтехнологіями — оце й є головна відмінність України від її європейських сусідів. Оце й є головна причина того, чому ми вже тридцять років тупцюємо на місці. Бо вся політика виявляється фальшивою — з технологіями замість цінностей.

От і «Голос» туди ж. У типовий постсовок.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду