Як виглядає кампанія з дискредитації ветеранів та військових

16 Грудня 2019
1305
16 Грудня 2019
13:30

Як виглядає кампанія з дискредитації ветеранів та військових

1305
Як виглядає кампанія з дискредитації ветеранів та військових

1+1 – не журналісти. Не думаю, що це когось здивувало. Але останнім часом їхні маніпуляції настільки позбавлені будь-якого сліду загальнолюдської етики, що легко можуть дати фору російським праймовим каналам.

10 днів тому вони випустили сюжет «В Україні все частіше до конфліктів причетні ветерани війни».

По-перше – вітаю, ідеальний таймінґ. Достатньо мало, щоби враження від сюжету і справи Шеремета наклалися, достатньо багато, щоб думка про заказуху не спадала на гадку першою.

По-друге – це просто брехня.

Правда ось у чому – в Україні все частіше до правопорушень (а не конфліктів, бо в даному значенні конфлікт один і йдеться, власне, про ветеранів цього конфлікту) причетні ветерани війни. Бо в Україні все більше ветеранів війни, що абсолютно не дивно на середині шостого року війни. Що більше пропорційне відношення певної категорії до загальної вибірки, то більша ймовірність потрапляння представників цієї категорії в довільно обраний результат.

В Україні побільшало ветеранів війни, які відкрили власний бізнес.

В Україні побільшало ветеранів війни, які займаються музикою.

В Україні побільшало ветеранів війни, які мають вищу освіту.

Всі ці (та й будь-які инші) твердження природно випливають з того факту, що в Україні побільшало ветеранів війни загалом. До цього в нас просто не було ветеранів війни, які б могли порушувати закон. Бо не було війни. Не розуміти цей ланцюжок може тільки людина, котра пройшла електрошокове лікування і лоботомію перед прийняттям на роботу, тобто всі співробітники ТСН – це не точно, звісно, але диму без вогню не буває, ви ж пам'ятаєте.

Коректне твердження на цю тему, якщо вже його формулювати, має виглядати так: серед ветеранів війни побільшало правопорушників. Але це не те що неправда - це неіснуюча інформація. По-перше, не існує статистики, яка ілюструє динаміку правопорушень з боку військових. Така статистика має ілюструвати не тільки пропорційне відношення правопорушень, скоєних ветеранами до загальної кількости правопорушень, але й враховувати відносну динаміку кількости правопорушень до загальної кількости ветеранів, які повернулися з фронту. Відносну – бо абсолютні показники можуть бути і будуть спотворені кореляцією, яка робить брехнею сюжет плюсів – що більше в нас певної категорії людей, то вища імовірність що абсолютні показники для довільного твердження будуть зростати. Це норма людського життя. Саме тому абсолютно всі показники популяції вираховують не поштучно, а в одиницях на N населення. Бо тільки порівняння цих пропорцій для різних груп може дати релевантні результати. І це ще не все, до речі, бо навіть із адекватною методологією можна видати абсолютно хибні результати, варто тільки захотіти. Але Плюси не захотіли зробити навіть найелементарнішого.

По-друге, яке спершу забув написати, цей матеріал з'явився лише на плюсах і в кількох перепостах на російських ресурсах. Жодні інші українські медії не опублікували ні тоді, ні після того, навіть приблизно подібної інформації. Хоча це дуже гучний і рейтинґовий матеріял. Чому? Ну, тому що у публічному доступі не існує буквально жодної інформації, на якій цей матеріял міг би базуватися. Її не існує. Тому поява такої інформації (на відміну від публічних даних) на інших ресурсах за українським законодавством підпадає під дію закону про авторське право – як і всі інші вигадки, які розлого називаються «розважальна продукція».

Плюси просто випустили матеріал, хибний буквально у всіх сенсах. Просто тому що загальний засновок матеріалу – ветерани коять все більше злочинів – вони взяли з голови. Якщо це не частина уже доволі системної кампанії з дискредитації ветеранів та військових – то я не уявляю, як виглядає кампанія з дискредитації. Особливо якщо врахувати колосальну ботоферму, яка вчора підключилась до обговорення справи Шеремета.

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду