Чудово, але погано. Про людей з особливими потребами на екрані

28 Травня 2019
632
28 Травня 2019
14:06

Чудово, але погано. Про людей з особливими потребами на екрані

632
Чудово, але погано. Про людей з особливими потребами на екрані

Під час другого півфіналу Євробачення був дуже щемливий виступ — співав ізраїльський гурт «Шалва Бенд». Його учасниками є, як політкоректно кажуть, люди з особливими потребами. Або з інвалідністю. Фізичні особливості в різних учасників були різного роду — на вигляд про декого було й не розгледіти, що це так.

Виступ дуже сподобався публіці в залі, по його завершенні залунали потужні аплодисменти. Любов до пісні, що перемагає фізичні вади, дух, сильніший за тілесні слабкості — от що демонстрували артисти. Саме силі духа, незламності так аплодували глядачі.

Менше з тим, виступ цей поставив етичну проблему — ой яку нелегку.

З одного боку, так, виступ гурту показав: фізичні вади — це не вирок, люди можуть і мусять вести повноцінне життя. Поза сумнівом, він надихнув своїм прикладом глядачів із такими ж проблемами — часто розгублених, зневірених.

Із іншого ж боку — так, більшість глядачів у залі натхненно аплодували артистам. Мабуть, перейнялися виступом і більшість телеглядачів. Але були, неодмінно були серед них такі, що сприймали цей виступ звичайним «ги-ги». Були такі, поза сумнівом, і серед телеглядачів — диви, мовляв, інвалідів напоказ виставили. Скільки таких було? Хочеться сподіватися, далеко не більшість, але навряд чи мало.

Отут і постає етична проблема, яку дуже складно вирішити. Етичний вибір, який дуже складно зробити: як ставитися до подібних виступів?

З одного боку — так, приклад сили духу; так, життєствердження. Із іншого ж боку, це спортсмени з фізичними вадами не можуть виступати на звичайних змаганнях, і тому для них або паралімпіада, або нічого. Музиканти ж здебільшого можуть грати в звичайних колективах — учасники гурту «Шалва Бенд», власне, саме це й показали, що вони — звичайні в плані можливостей і дуже хороші музиканти. Інтеграція людей із особливими потребами до суспільства — це коли такі люди живуть і діють серед решти людей і, за можливості, як звичайні люди, а зовсім не створення таких собі «інвалідських гетто».

Зрештою, «Шалва Бенд» співав дуже добре, дуже щемливо й натхненно — але чи якимось видатним чином? Хочеш — не хочеш, а спадає на думку: чи не був їхній виступ таким собі лайт-виданням Юлії Самойлової, виступ якої на минулорічному Євробаченні (на відміну від “Шалва Бенд”, конкурсний, а не гостьовий) мав, за задумом, викликати не так захват співом, як жалість — згадаймо її пісню під назвою “Я не зламаюся”?

Оце — те питання, на яке дуже важко дати однозначну відповідь: який ефект більше справляють подібні виступи — торжества сили духу та незламності, а чи жалості й мерзотної «цікавенькості»?    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду