detector.media
Сергій Костинський
13.05.2019 19:26
Зради і перемоги в мовленні українських каналів на Крим

1. Росіяни блокують наш радіосигнал в Криму!!!

Так, звичайно блокують, оскільки йде війна. Але блокують лише те, що можуть заблокувати - окремий сегмент FM-радіомовлення. Середньохвильове радіомовлення (АМ), супутникове радіо і телебачення, а також інтернет-телерадіомовлення є доступними будь-де в Криму, і мешканці півострова користуються цими технологіями.

Загалом, для держави-агресора телерадіомовлення є одним з головних інструментів війни проти України.

Саме тому у березні 2014-го росіяни перш за все в захопленому ними Криму вимкнули все українське ефірне телебачення і увімкнули російське. З українським радіомовленням покінчили упродовж року.

Ми розвиваємо українське мовлення на територію Криму з території Херсонської області з 2015 року. Системну протидію нашій роботі російська окупаційна влада здійснює з 2016 року.

2. В Криму немає українських телеканалів і радіостанцій!!!

Насправді в Криму доступні всі українські телеканали і частина радіостанцій, оскільки для мовлення на територію Криму українська держава використовує всі наявні технології мовлення.

Якщо FM-радіо і аналогове телебачення - це технології локального мовлення, які дозволяють поширювати сигнал на обмежену територію навколо телекомунікаційної вежі (умовно, до 60 км),

то супутникова технологія забезпечує сигналом телеканалів і радіостанцій всю окуповану територію без винятку, а АМ-радіомовлення - до 80% території Криму.

Завдяки українському мовленню з супутників Amos та Astra, в Криму (як і в Донецькій і Луганській областях) доступні 8 українських радіостанцій, сигнал яких окупаційна влада не може заглушити:

Крім того, завдяки супутниковому мовленню в Криму доступні 109 українських телеканалів, сигнал яких окупаційна влада півострова також не може заглушити.

Також на середніх хвилях - на частоті 549 кГц - на територію Криму безперешкодно мовить UA:Українське радіо.

3. Влада нічого не робить!!!

Робить. Розуміючи важливість супутникового телерадіомовлення, Національна рада за останні роки видала ліцензії на супутниковое мовлення +51 новому українському телеканалу.

В рамках роботи Комісії при Мінінформі на півдні Херсонщини побудована одна нова вежа - в Чонгарі (150 м) і збільшена висота другої - діючої - в Чаплинці (до 133 м).

У 2014 році, після окупації Криму, на півдні Херсонської області мовили лише 3 (!) українські радіостанції, які використовували 3 FM-частоти - в Генічеську.

За останні роки ми поступово привели в райони Херсонської області, які межують з Кримом, 13 додаткових радіостанцій. Наразі їхня кількість становить 16.

Це більш ніж багато, оскільки, зазвичай, радіостанції у великій кількості концентруються не в сільськіх районах, а переважно в містах.

Всі вони отримали право мовити в Лазурному, Новотроїцьку, Риковому, Скадовську, Чаплинці і Чонгарі. Кількість виданих FM-частот збільшилася з 3-х до 29-ти.

Ми поступово запускали нові радіостанції, щоб окупаційна влада Криму не могла заглушити їх всі одразу.

Але наразі весь наявний резерв вичерпаний - ми використали всі вільні радіочастоти і замовили нові.

Щойно Національна рада отримує нові частоти в резерв - ми залучаємо до мовлення нові радіостанції.

4. Чому все робиться так довго!!!

Процес розвитку телерадіомовлення доволі складний, оскільки передбачає виконання певних вимог законодавства і процедур, взаємодії різних органів державної влади, державних підприємств, координації з сусідніми державами (не державою-агресором), залучення приватних радіостанцій і Суспільного мовлення (з власних каналів в української держави лише військова радіостанція Армія FM та телеканал іномовлення UATV).

Менш із тим, в рамках роботи Комісії при Мінінформі ми створили приклад ефективного державно-приватного партнерства:

Очевидною перемогою стало те, що наприкінці 2017 року парламент ухвалив, а Президент підписав закон про спрощену процедуру ліцензування телеканалів і радіостанцій, яка сьогодні передбачена лише для трьох регіонів:

Цей закон суттєво прискорив проходження всіх необхідних процедур, які обмежували наші можливості, а також зняв зайвий фінансовий тиск з мовників.

5. Коли кримський інформаційний простір буде українським?!!

Коли звільнемо Крим і повернемо собі всю телеком-інфраструктуру, яку захопив ворог.

А зараз ми присутні в інформпросторі півострова, завдяки сучасним технологіям, всіма телеканалами (супутник, інтернет) і частиною радіостанцій (АМ, супутник, інтернет).

6. Що робити українській державі далі?

Розвивати українське телерадіомовлення на межі з Кримом. Фіксувати порушення, інформувати про них держави-союзників, розширювати і поглиблювати санкційний тиск на державу-агресора.

І, головне, не панікувати.

В Криму сьогодні доступні 109 українських телеканалів і 8 радіостанцій завдяки супутниковому мовленню. Ця технологія дозволяє нам безперешкодно доставляти сигнал нашим громадянам в будь-який населений пункт 24 години на добу. PS Інфографіка фіксує стан мовлення на 2018 рік. На поточний час телеканалів вже більше.

За 4 роки роботи Комісії при Мінінформі, в яку входить і Національна рада, побудована 1 нова вежа (в Чонгарі) і збільшена висота діючої вежі (в Чаплинці). Видано 26 нових FM-частот і залучено 13 нових радіостанцій для мовлення в 7 населених пунктах, які межують з Кримом.

Джерело: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY