Медіа та Зеленський – запитання без зрозумілих відповідей

18 Квітня 2019
2462
18 Квітня 2019
13:59

Медіа та Зеленський – запитання без зрозумілих відповідей

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
2462
Медіа та Зеленський – запитання без зрозумілих відповідей

«Медійна частина» інтерв’ю Зеленського виданню «РБК-Україна» викликала в мене купу запитань. Наведу одну з цитат: «…средства массовой информации должны быть максимально свободными (…). Я бы очень мечтал, чтобы пресса была независимой экономически, коммерчески. Чтобы ее нельзя было проплачивать – статьи, издания, программки на телевидении. Мы думаем об этом. Думаем с ребятами над законопроектом, чтобы телевидение было свободное. Чтобы они находили не только деньги с рынка. Пока рынок у нас слабый, нет рекламного рынка. Я бы хотел максимально искать западные инвестиции для инвестирования в свободу слова».

Як медіаекспертці мені цікаво, що означає фраза «думаем с ребятами над законопроектом, чтобы телевидение было свободное»? Якщо йдеться про телебачення, вільне від олігархів і джинси, – ми обома руками «за». Роками громадянське суспільство над цим працювало, й уже підготувало законопроект «Про аудіовізуальні послуги». Прийняття цього законопроекту є одним із пріоритетів Реанімаційного пакету реформ (РПР), і передбачено в Угоді про Асоціацію України з ЄС. Воно також означатиме запровадження більшої прозорості, чіткості і відповідальності на ТВ та радіо. Ми будемо раді, якщо Володимир Зеленський мав на увазі саме деолігархізацію медіапростору і запровадження європейських стандартів незалежності, прозорості і відповідальності. Станом на зараз ніхто з команди Зеленського не контактував із медіаекспертною спільнотою щодо розробки будь-яких медійних законопроектів.

У той же час історія стосунків кандидата Володимира Зеленського з телеканалом «1+1» свідчить, що він залюбки користується телевізійним ресурсом. І не просто користується, а має цілком очевидну підтримку власника цього телеканалу, олігарха Ігоря Коломойського. 17 квітня Нацрада направила до ЦВК інформацію про порушення, бо на Зеленського припало 14% від всього ефіру «Плюсів» за останні три місяці. Група  «1+1 медіа» заперечила цю інформацію. В інтерв’ю «РБК-Україна» кандидат Володимир Зеленський сказав, що вони «практично не використовували телебачення» в своїй кампанії. Водночас ми всі знаємо, скільки розважального продукту за участю Зеленського йшло протягом виборів в ефірі «1+1», навіть у день тиші... Більш того, напередодні першого туру виборів в ефір вийшла третя частина серіалу «Слуга нороду», назва якого збігається з назвою партії Зеленського, в ньому буквально цитуються меседжі його програми тощо.

З інтерв’ю кандидата агентству «РБК» випливає, що Зеленський у випадку обрання президентом планує спілкуватися із громадянами в тому ж стилі, що й під час кампанії. Тобто шляхом відеороликів і поодиноких інтерв’ю обраним журналістам. Логічно, що якщо робиться ставка не на комунікацію із журналістами, а на відеоролики, то їх потрібно буде десь розміщувати. Соцмережі не можуть бути основним варіантом, бо, за різними даними, ними користуються лише до 60% українців, і то нерегулярно. Ключовим каналом комунікації лишається телебачення, і це підтверджують соціологічні дослідження. Але якщо ми будуємо «свободное телевидение», то воно, напевно, захоче саме, напряму ставити запитання президенту України, в тому числі критичні. А не просто мовчки розміщувати промоційні відеоматеріали.

Тому мені не зовсім зрозуміло, яким чином Зеленський планує балансувати свою медійну політику. В чому саме вона полягатиме – у свободі від олігархів, відкритій комунікації з журналістами? Чи у свободі від регулювання для цих самих олігархів? Поки що немає відповіді.

З інтерв’ю не зовсім зрозуміло, як саме Зеленський планує будувати комунікацію з медіа та журналістами. Прес-конференцію Порошенка журналісти чекали півтора року. Що буде тепер? Зеленський не дав чіткої відповіді. Як приклад комунікації він навів свій брифінг у штабі, після першого туру, який, нагадаю, тривав близько 5 хвилин. Чи будуть проводитись прес-конференції взагалі – чи ми всі переходимо на «новий формат електронної комунікації»? Побачимо. Точно зрозуміло лише одне – він планує нечасто виходити до журналістів.

«Редкие появления, которые сводят людей вместе, объединяют их», – сказав Зеленський в інтерв’ю, і з цим я абсолютно згодна. Його рідкі появи у ЗМІ вже згуртували медіаспільноту, яка навіть підготувала спільне звернення із закликом до кандидата вийти на прес-конференцію.

Поки що, очевидно, нам усім треба готуватися до невизначеності. А професійним журналістам, можливо, до конкурсів, флешмобів, тенісних столів, за якими журналістами виграються інтерв’ю із Зеленським,  промоційних відеороликів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2462
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду