«Різдвяні зустрічі з Президентом»: автори знайшли вдалий хід

24 Січня 2019
1918
24 Січня 2019
10:23

«Різдвяні зустрічі з Президентом»: автори знайшли вдалий хід

Любов Василик
медіаекспертка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, доктор наук із соціальних комунікацій, завідувачка кафедри журналістики Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича
1918
«Різдвяні зустрічі з Президентом»: автори знайшли вдалий хід

22 січня на телеканалі «Україна» стартував проект «Різдвяні зустрічі з Президентом». На перших хвилинах здалося, що це буде типовий піар-хід команди Петра Олексійовича напередодні виборів – такі сюжети від різних політиків не рідкість на українському ТБ. Проте думка про адмінресурс, політичну замовність після переглянутого ефіру відпадає. Автори проекту знайшли вдалий хід: на перше місце поставили не президента, а запрошеного гостя та показали бачення ним розвитку держави. Президента ми чуємо щодня, тут же домінує думка рядових українців, одних із нас. Саме це в півгодинному ефірі досить добре наближує, тримає глядача.

Що для України найважливіше? Війна, окупація, анексія, внутрішні переселенці. Саме з цього розпочався проект. В ефірі слово надали людям з непересічною долею. Вадим Остапчук та Лариса Радкевич – переселенці з ОРДЛО, учасники Євромайдану, ветерани АТО (воювали у складі добровольчого батальйону «Дніпро 1») . Ця подружня пара професорів – частина Донецька, щодо якого в уяві пересічного глядача спливає стереотип «сепаратисти». Важливо, що різдвяні зустрічі почалися з важливої проблеми – проект дав можливість почути думку тих, хто покинув окуповані території. Попри масу негативу, яким сьогодні пронизано українське ТБ щодо мешканців по обидві сторони військового протистояння, він зосередив увагу на позитивному: показав донецьких як частину України. Вони гідно представили свій край: вигнані війною люди звели власний дім за волонтерською програмою, знайшли роботу, Лариса повернулася до викладання, допомагає таким, як вона, адаптуватися після травматичного синдрому. Це позитив: якщо одна людина піднімається – піднятися здатна і ціла держава. Ми побачили, як переселенці бачать її майбутнє: вони знаходять сили розпочати життя з нуля, підтримувати полишених на окупованій території, переконані, що найпершою потребою після деокупації стане запит на психолога. Майже репортажні акценти відчуваються у детальній розповіді про те, як Донбас робили сепаратистським: на площі міста збиралося 200-300 донеччан, за якийсь час вже нараховували до 80 машини в день з ростовськими, курськими, білгородськими номерами, тисячі завезених створювали необхідну для окупантів картину, чужі топтали прапор донецького «Шахтаря», чого ніколи б не зробили місцеві… Родина вірить у повернення і згадує свою землю частиною України.

Перший ефір різдвяних зустрічей наблизив до нас Донбас. Озвучив думки, як повернути окуповані території: попереду багаторічна боротьба за світогляд кожного, хто там живе. Але перший крок у справі повернення довіри мають зробити переселенці: важливо, щоб вони повернулися додому, стали містком між Україною та Донбасом. Нині дві третини Донбасу звільнені, життя відрізняється по обидва боки: Україна стала сильнішою – і це приклад, країна енергетично не залежна від загарбника, економно планує щорічне енергоспоживання, ініціює розробку власних родовищ, збудувала 207 заводів та працевлаштувала півмільйона людей, збільшила експорт в ЄС на 40 %, наростила золотовалютні резерви та забезпечила стабільність національної валюти, зробила армію першим пріоритетом, зрозумівши, що гарант національної безпеки – український воїн. Ці тези, озвучені на аудиторію телеканалу «Україна», сподіваємось, привернуть увагу людей по обидва боки конфлікту, адже всім якнайбільше хочеться закінчення війни та вирішення напруги.

У мирний час ефір президента у передвиборчий період викликав би запитання, але в умовах гібридної війни інформаційна політика держави, вочевидь, має будуватися на сильних українських меседжах – особливо для аудиторії, яка світоглядно роз’єднана, дезорієнтована війною, дестабілізована економічно та соціально. Якими будуть ці меседжі, зрозуміємо з наступних ефірів.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1918
Читайте також
28.01.2019 20:37
Марія Ряпулова
«Детектор медіа»
1 984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду