Чи стала журналістика полем битви?

20 Грудня 2018
1193
20 Грудня 2018
15:35

Чи стала журналістика полем битви?

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
1193
Чи стала журналістика полем битви?

Схвальну відповідь на це запитання почув 19 грудня на конференції Комісії з журналістської етики «Професія журналіст: нові акценти 2019 року».

В рамках дискусійної панелі стосовно сьогодення і майбутнього журналістської професії лунали вже знайомі тези щодо зникнення унікальності  професії журналіста як посередника між інформацією і аудиторіями, втрату довіри до ЗМІ, зростання масиву інформації, при одночасній втраті її якості… Не забули і про медійні маніпуляції громадською думкою, пропаганду і інформаційні впливи.

Один зі спікерів небезпідставно робить висновок, що в умовах домінування віртуального простору над фізичним, фактична реальність і  її сприйняття простими людьми різняться дуже суттєво. Тобто медіа і журналісти причетні до створення викривленої а іноді і іншої паралельної реальності про сучасний світ. Він вважає, що у цьому є частина відповідальності засобів масової інформації, які створюють штучний інформаційний порядок денний, що призводить до викривлення реальності.

«Тому битва між правдивою інформацією та фейками – це реальність, в якій нам доведеться жити ще не одне десятиліття», – такий невеселий висновок зробив мій колега.

Зі свого боку додам що битва відбувається не тільки між правдою і брехнею, саме так треба називати фейки! До речі битва між світлом і темрявою, добром і злом, це фактично та сама битва і відбувається вона як на мене протягом всієї історії людства. Але  з урахуванням сучасної технологічної революції в сфері розповсюдження і доступу до інформації ми маємо ще декілька битв, а саме:

  • Битву за увагу аудиторій до інформації або новин, які продукують як традиційні так і нові медіа, соцмережі, тощо
  • Битву за довіру до медіа з боку аудиторій
  • Битву між традиційними медіа і новими або альтернативними, на кшталт блогерства і громадської журналістики
  • Битва ФОРМАТІВ подачі і відповідно споживання контенту, тобто змагання між ТЕКСТом проти  ВІДЕО. Треба констатувати що відео перемагає…
  • Ризикну передбачити майбутню битву між ВІДЕО та АУДІО, враховуючи позитивну хоча і недуже стрімку  динаміку зростання споживання аудіо контенту в США та Європі за допомогою  SMARTSPEAKER (дівайс з можливістю керування голосом інтегрований з інтернет-технологіями).

Головне щоб в цих битвах контенту і технологій ми не втратили тих за кого боремось.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1193
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду