Хто сказав, що суп можна не їсти щодня, або Як редактори ігнорують першоджерела

Хто сказав, що суп можна не їсти щодня, або Як редактори ігнорують першоджерела

7 Листопада 2018
3657
7 Листопада 2018
10:30

Хто сказав, що суп можна не їсти щодня, або Як редактори ігнорують першоджерела

3657
Хто сказав, що суп можна не їсти щодня, або Як редактори ігнорують першоджерела
Хто сказав, що суп можна не їсти щодня, або Як редактори ігнорують першоджерела

Поки уважні читачі виловлюють плагіат 12-річної давнини в колонках головної редакторки глянцевого журналу, редактори й журналісти не помітили, що на офіційній фейсбук-сторінці виконувачки обов'язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун у дописі про суп, який можна не їсти щодня, опубліковано не власні дослідження докторки Супрун, а доповнений текст радіоблогу «ФізКультура» Дар’ї Озерної, який транслюється щоранку на радіо «Культура».

У дописі пані міністра немає порушень авторських прав. У другому абзаці зазначено, що це спільна робота з радіо «Культура» та пані Озерною. Але цього вперто не побачив ніхто з випускових редакторів українських сайтів.

Загалом гугл-пошук фрази «Супрун суп» видає понад 80 тис. варіантів:

Переглянувши перші 20 новин про Супрун і суп, я ніде не побачила посилання на радіоблог на «Культурі». Скрізь написано, що це пряма мова Уляни Супрун. Ніхто з редакторів не перейшов на активне посилання на радіо «Культура» й не послухав, що в цьому дописі з деякими доповненнями подано текст Дар’ї Озерної. Ніхто не розібрався, що Уляна Супрун сама не досліджувала користі супу, а прислухалася до біологині й через свою сторінку у Фейсбуку поширила слушну, як на неї, думку та пораду.

Натомість у соцмережах є зауваження, що Уляна Супрун зачастила з посиланнями на радіо «Культура» та згадками Дар’ї Озерної. А біологині натякають на «гонорари» від МОЗу.

Дар’я Озерна в коментарі «Детектору медіа» відкинула такі звинувачення: «За публікації моїх матеріалів на сторінці Уляни Супрун я не отримую грошей, зате наражаюся на хейтерів, що підписуються чи просяться у друзі».

Уляні Супрун користувачі соцмереж дорікають, що замість удосконалення медреформи вона пише довжелезні дописи у Фейсбуку про те, що суп можна не їсти щодня.

У прес-службі Міністерства охорони здоров’я «Детектору медіа» пояснили особливості комунікації пані міністра у Фейсбуку.

1. Уляна Супрун не завжди пише самостійно дописи у Фейсбуку: «Свою публічну сторінку доктор Уляна Супрун веде у співпраці з комунікаційною командою».

2. На фейсбук-сторінці Уляни Супрун опубліковані часто не її власні дослідження. «Для підготовки дописів на специфічні теми комунікаційна команда часто співпрацює з людьми, які є експертами в різних сферах. Це лікарі, науковці, громадські активісти, яким цікаво висловитися з певної теми та донести інформацію до широкого кола людей. У кожному такому пості або новині на сайті МОЗ України завжди зазначається людина або організація, яка допомагала у підготовці контенту. Співпраця з усіма експертами відбувається на безоплатній основі».

3. Уляна Супрун і МОЗ не відповідають за передруковані публікації, які ігнорують першоджерело. «Переважна більшість медіа, що передруковують контент із публічної сторінки доктора Уляни Супрун, сторінки та сайту Міністерства охорони здоров’я України, не запитують згоди прес-служби на це. Тому комунікаційна команда МОЗ України не може впливати на якість або достовірність таких передрукованих публікацій. Радимо читачам завжди перевіряти першоджерело».

Якби редактори сайтів відповідальніше поставилися до написання новини про користь супу, то в заголовках замість «Супрун пояснила…», «Супрун дозволила…» було б «Дар’я Озерна дослідила…», «Біологиня в радіоблозі повідомила…».

Позитивний результат цієї історії в тому, що завдяки Уляні Супрун інформацію з радіоблогу «ФізКультура» знають не лише слухачі радіо «Культура». Прикро, що увага пані міністра та її команди до ефіру суспільного радіо не додає йому аудиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду