Чому російські пропагандисти заступаються за «112 Україна»?

Чому російські пропагандисти заступаються за «112 Україна»?

10 Жовтня 2018
5961
10 Жовтня 2018
19:30

Чому російські пропагандисти заступаються за «112 Україна»?

Максим Ковбик
активіст Громадянського руху «Відсіч»
5961
Чому російські пропагандисти заступаються за «112 Україна»?
Чому російські пропагандисти заступаються за «112 Україна»?

Вчора, 9 жовтня, російська журналістка Ольга Скабєєва під час суперечки з членом української делегації в ПАРЄ Олексієм Гончаренком закликала не закривати українські канали «за те, що вони пропонують мир з Росією». Вочевидь, вона мала на увазі постанову Верховної Ради щодо «112 Україна» і NewsOne. «Всі абсолютно телеканали, на яких закликали до миру з Росією, … , мають негайно зникнути», – Саме так 5 жовтня ведуча Скабєєва в програмі «60 минут» каналу «Россия-1» прокоментувала ухвалення цієї постанови.

З огляду на наповнення телеканалу «112 Україна», не дивно, що за нього заступаються російські пропагандисти, як їх називали українські ЗМІ. На один з ефірі цього каналу запрошували активіста «Відсічі» Артура Переверзєва як автора петиції щодо «112 Україна» і NewsOne. Та він відмовився і, на моє переконання, зробив правильно, зважаючи на те, що було в тому п’ятничному ефірі ток-шоу «Пульс» 5 жовтня куди його запрошували. У своєму дописі у Facebook він відзначив, що поведінка ведучих (Ганни Степанець та Володимира Полуєва) – ідентична такій поведінці ведучих на російському ток-шоу «60 минут» з тією ж Ольгою Скабєєвою. Серед іншого він також виділив низку маніпуляцій, якими не гребують користуватися журналісти обох каналів.

Зокрема, мікрофони ведучих дещо гучніші, ніж у гостей. На «112 Україна» це було досить добре помітно під час словесної перепалки нардепа Крулька та ведучого Полуєва. Крулько говорить на підвищених тонах, а ведучий, перебивши нардепа, його з легкістю заглушує своїм тихим голосом. Схожу подачу думок ведучих і опонентів можна почути на «Россия-1».

Ще одна «технологія», яку використовують і в ефірі «Пульсу», і в ефірі «60 минут», – це лейтмотив про те, що Верховна Рада проголосувала за «закриття телеканалів». Про «закриття» говорив і колега Скабєєвої на «Россия-1». І з тези про «закриття двох телеканалів» розпочали програму і ведучі «112 Україна». Що, звісно ж, є маніпуляцією, адже постанова містить пропозиції щодо застосування санкцій. А «пропозиції» не є «закриттям», адже РНБО може не пристати на такі пропозиції. Це створює хибне уявлення у глядача щодо повноважень Верховної Ради та змісту ухваленої постанови.

Щодо останньої «технології», про яку пише Переверзєв, це свобода слова в Україні, яку Росія взяла в оберт як прикриття для створення своєї інформаційної сітки. Він виділяє месиджі та нарративи, адаптовані під аудиторію «112 Україна», щоб нав’язати декілька основних ідей:

  1. Україні потрібен мир, рівноцінний капітуляції, і «партія війни» при владі цього не зробить.
  2. Партія миру – це Медведчук, який заперечує російську агресію на Донбасі.
  3. З цією владою домовитись не вийде.

В інтерв’ю «112 Україна» Віктор Медведчук, якого називають власником телеканалу, неодноразово наголосив на необхідності миру та компромісу: «Ми повинні йти шляхом знаходження компромісу, і цей компроміс я бачу в наданні автономії». «Мир на Донбасі тема номер один. І цим має бути стурбований президент України. Наскільки вони стурбовані мені складно сказати, ніяк не стурбовані». Ольга Скабєєва в кулуарах ПАРЄ в Мустафи Джемілєва запитала, чи має намір Україна «перестати вбивати жителів Донбасу». Ця теза є чи не центральною в концепції «партія війни» та того, що завершення війни на Донбасі залежить виключно від України. Звідси ж випливає те, що з цією владою домовитися не вийде. Що опосередковано повторює Медведчук.

Серед схожостей в ефірах «112 Україна» і «Россия-1» – це ще запрошені гості. Той же Вадим Карасьов 5 жовтня у програмі «Пульс» обговорював постанову Верховної Ради, а днем раніше брав участь у програмі «60 минут» в Москві. Питання виникають і щодо таких гостей, як Ганна Герман, Віктор Медведчук, Євген Мураєв та до інших проросійських спікерів, яких запрошує «112 Україна». Можливо, добір гостей свідчить про те, що з одного боку, канал нічим не гребує, щоб показувати проросійську точку зору, а з іншого – його захисників цікавить тільки можливість «торгувати витрішками» перед глядачами, а не свобода слова.

Ситуація, за якої журналісти телеканалу «Россия-1» (що входить до структури «Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія»), ретрансляцію якого Нацрада і суд заборонили ще на початку російської агресії, захищають «112 Україна», явно говорить не на користь останнього в ситуації, що склалася. Низка порушень та попереджень від Нацради, використання маніпулятивних технологій, якими активно користуються і «112 Україна», і їхні «захисники», можуть зіграти злий жарт з каналом. І тут мова буде не про свободу слова, а про те, чи місце в країні, що протистоїть російській агресії, тому, що так схоже на ефіри російських телеканалів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5961
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
2023 дн. тому
Громкий микрофон у ведущего и Карасев -это объединяет украинское и российское шоу? Вы это серьезно сейчас? Автор-эксперт по микрофонам закончил хотя бы школу?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду