Заява прес-служби Держкіно

5 Жовтня 2018
2096
5 Жовтня 2018
12:30

Заява прес-служби Держкіно

Пилип Іллєнко
Ексголова Державного агентства України з питань кіно
2096
Заява прес-служби Держкіно

2 жовтня на телеканалі «1+1» у вечірньому випуску новин Телевізійної Служби Новин (ТСН) вийшов черговий маніпулятивний сюжет, в якому Державне агентство України з питань кіно звинуватили у неправомірності видачі прокатного посвідчення серіалу «Колообіг», публічна демонстрація якого розпочалася на телеканалі «Україна».

Відповідно до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, правовласник телевізійного серіалу «Колообіг», яким є ТОВ «Кінокомпанія «Фільм Стрім», надав усі необхідні документи, а саме: заяву про видачу прокатного посвідчення, документи, які підтверджують права на означений телепродукт, стислу анотацію серіалу, довідку про основний творчий склад знімальної групи, метраж і тривалість фільму, а також країн виробництва, також диски із записом серіалу. Власне це всі документи, які Держкіно має право вимагати від правовласників будь-якого фільму чи серіалу. І відповідальність за достовірність даних, поданих до Держкіно для одержання прокатного посвідчення - несе власник відповідних прав.

Тим не менш, працівники Державного агентства України з питань кіно чудово розуміють всі виклики теперішнього часу, а тому на їх запит від правовласників серіалу «Колообіг» було отримано великий обсяг додаткової інформації, яку згідно з нормами Положення про державне посвідчення правовласник не зобов‘язаний був надавати. Між іншим, рік тому Держкіно скасувало вже видане прокатне посвідчення серіалу «Колообіг» саме через те, що частина матеріалу, який був відзнятий в Україні, у кадрі була помітно меншою за російську. Після скасування прокатного посвідчення, правовласники серіалу внесли до нього зміни, суттєво скоротивши його хронометраж, а також передали додаткові документи.

Принагідно хотілось би нагадати журналістам ТСН, що перевірка достовірності інформації наведеної у документах поданих для оформлення прокатного посвідчення - не відноситься до повноважень Держкіно, а відповідальність за достовірність даних, поданих для одержання прокатного посвідчення, несе власник відповідних прав на фільм. Працівники Держкіно не є детективами і не можуть проводити оперативну-розшукову діяльність - в їхніх функціональних обов’язках вона просто не передбачена, та й власне на це немає фізичних можливостей.

Проте, ми неодноразово направляли до правоохоронних органів України документи, які подаються до Держкіно разом із заявами на видачу державних прокатних посвідчень, з проханням провести перевірку їх достовірності й у підсумку отримували, в кращому разі, розпливчасті відповіді щодо порушеного питання. Відповідно телекомпанія «1+1» також може скерувати запит до правоохоронних органів, замість систематичного введення в оману власних глядачів беззмістовними звинуваченнями та піару на резонансній темі.

Отже, Держкіно не мало законних підстав щодо відмови у видачі державного прокатного посвідчення у зв’язку із тим, що заборона щодо телепоказу в Україні стосується лише телепродукції, яка вироблена виключно на території держави-агресора, про що вказано у частині другій статті 15-1 Закону України "Про кінематографію".

У той же час, згідно статті 15 Закону України «Про кінематографію», Держкіно може відмовити у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, включена лише до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, який оприлюднює Міністерство культури на своєму офіційному сайті за поданням Служби безпеки України. Жоден учасник серіалу «Колообіг» не внесений до цього Переліку на сьогоднішній день.

Окремо хочемо прокоментувати закид, який прозвучав в сюжеті ТСН, про те, що в даному випадку Держкіно ухвалило рішення про видачу прокатного посвідчення без консультацій з Експертною комісією з питань розповсюдження та демонстрування фільмів. Варто зазначити, що встановлення країни-виробника фільму чи телесеріалу не відноситься до компетенції зазначеної комісії, яка аналізує лише зміст фільму на предмет наявності в ньому елементів, що заборонені чинним законодавством, наприклад, популяризації та/або пропаганди органів держави-агресора.

Всі ці перелічені фактори зайвий раз свідчать про те, що у випадку ухвалення Держкіно рішення про відмову у видачі прокатного посвідчення серіалу «Колобіг», воно було би неправомірним та суперечило б положенням чинного законодавства та практиці, яка склалася внаслідок саморегуляції ринку. Таке рішення правовласники легко би скасували в судовому порядку.

Виходячи із викладеного вище, сюжет ТСН містив маніпулятивну, а також недостовірну інформацію, яка подає діяльність Держкіно винятково у негативному контексті. Адже в сюжеті не проаналізовано відсутність законодавчих підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення серіалу «Колообіг». Крім того, точка зору протилежної сторони, а саме першого заступника голови Держкіно, - представлена у викладі журналіста побіжно, без прямого цитування, лише з посиланням на інший ЗМІ (інтернет-таблоїд «Медіаняня»), що є очевидним порушенням професійних журналістських стандартів.

Хочемо зазначити, що інформаційний запит від ТСН Держкіно отримало лише 2 жовтня, за кілька годин до того, як сюжет вийшов в ефір. В ньому, зокрема, містилася вимога надати відповідь у визначений законом строк (тобто протягом 5 днів), надіславши її на поштову чи електронну адресу телекомпанії. Таким чином напрошується висновок, що журналістів ТСН, які чудово знають номери особистих мобільних телефонів керівництва та прес-служби Держкіно, а в деяких випадках навіть чергують із камерою під нашим офісом - зовсім не цікавила наша точка зору при підготовці вищезгаданого сюжету. Підтвердженням такого упередженого ставлення журналістів телеканалу «1+1» до діяльності Держкіно, свідчить затята періодичність виходу однотипних сюжетів, які мають місце в ефірі різних програм телеканалу упродовж тривалого часу.

Щодо начебто «прихильності» Державного агентства України з питань кіно до телеканалу «Україна», про що теж було сказано в сюжеті, наводимо офіційну статистику відмов у видачі державних прокатних посвідчень або їх скасувань у період 2014-2018 рр.:
- телекомпанія «1+1» - 131 випадок;
- телекомпанія «Україна» - 150 випадків.

Загалом, починаючи з серпня 2014 року, коли на посаду Голови Держкіно було призначено Пилипа Іллєнка, і по сьогоднішній день, Держкіно було заборонено 780 фільмів та серіалів, що містили популяризацію або пропаганду органів держави агресора та каральних органів СРСР, в створенні яких брали участь особи, внесені до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці, а також виробництва держави-агресора після 1 січня 2014 року. Такі дії Держкіно не тільки суттєво змінили ситуацію на кіно та телеринку України, привели до очищення нашого інформаційного простору від російської пропаганди, сприяли появі масового виробництва вітчизняного контенту, але й нанесли суттєві фінансові збитки російським виробникам кіно та серіалів.

Офіційно заявляємо, що Державне агентство України з питань кіно не створює преференції тій чи іншій медіагрупі країни, не виступає на чиємусь боці, а також не бере участі у конкурентних «війнах» українських медіагруп, залишаючись рівновіддаленим від усіх учасників телеринку.

Змушені констатувати, що спекулятивні заяви, подібні на ті, що прозвучали у сюжеті ТСН, є результатом бажання втягнути органи влади у конкурентну боротьбу між гравцями телеринку та недосконалості чинного законодавства. Усунення цих проблем лежить поза межами компетенції і можливостей Держкіно та може бути вирішено лише шляхом ухвалення законодавчих змін, що встановлять чіткі критерії визначення продукту спільного виробництва з державою-агресором, порядку перевірки їх дотримання та правовий статус такого аудіовізуального контенту.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду