В руках Нацради історичний шанс: добудувати мережі реформованого Українського радіо

7 Вересня 2018
2271
7 Вересня 2018
10:12

В руках Нацради історичний шанс: добудувати мережі реформованого Українського радіо

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
2271
В руках Нацради історичний шанс: добудувати мережі реформованого Українського радіо

Це успіх: флагманський радіоканал Суспільного – Українське радіо – за останній рік увірвався в ТОП-5 загальнонаціональних станцій за рейтингом слухання новин. Про це у своєму дослідженні повідомляє Internews. І це лише міста з населенням 50+ тис., вік 18–65 років. Три попередні роки УР-1 не дотягував навіть до топ-10 в цьому рейтингу.

Відкрию вам секрет: ще два місяці тому не всі (навіть в керівництві НСТУ, не те що зовні!) вірили в те, що Українське радіо так стрімко нарощує аудиторію. Але цей факт вже доведений низкою незалежних досліджень, зокрема і єдиним індустріальним об'єднанням радіомовників – Радіокомітетом (Незалежна асоціація телерадіомовників).

Як бачимо, частоти, які з 2016 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надавала УР-1, виявилися найвдалішою інвестицією частотного ресурсу нинішнього складу Нацради, адже Українське радіо таки помітили й почали слухати українці (на відміну від розбудованих кількох інших радіомереж, які, на жаль, так і не знайшли свого слухача).

Але, як показала практика, частоти це лише половина успіху. Адже ріст аудиторії розпочався лише після приходу на Суспільне радіо нової команди Дмитра Хоркіна, якій вдалося витрусити звідти залишки нафталіну і перетворити УР-1 на потужне європейське радіо за зразком BBC Radio 4.

При цьому зберегли і вдало використовують всю спадщину Українського радіо – і багату фонотеку з унікальними архівними записами, і творчі колективи – орекстри і хор радіо – перевагу всіх європейських суспільних радіомовників, і фізичне розташування в центрі Києва, і мережу регіональних редакцій, кожна з яких виробляє понад 3 години ефіру на добу для свого регіону. І, звісно, радіоновини від об’єднаної служби новин Суспільного стали безджинсовими і динамічними, їхня аудиторія продовжує рости разом з аудиторією каналу.

Свій шанс на зміни, отриманий зі створенням Суспільного мовлення, Українське радіо використало на повну.

У час, коли результати суспільного Українського радіо є мотивацією для інших підрозділів НСТУ — радіо потребує подальшої підтримки, зокрема в частині побудови FM-мереж Радіо «Культура» та Радіо «Промінь». Запит суспільства на появу цих радіостанцій в ефірі — після оприлюднених результатів вже не потребує додаткового обґрунтування.

Інший шанс для держави – унікальний та історичний – знаходиться зараз в руках Нацради. Це можливість побудувати нарешті мережі УР-2 і УР-3 за рахунок частот, звільнених від холдинга UMH та вимкнення аналогово телебачення. В осяжному майбутньому такого шансу вже не матиме жоден склад регулятора. Не змарнуйте його, колеги!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду