Марченко в «Танцях»: купилися на інформаційну бульку?

17 Серпня 2018
2592
17 Серпня 2018
09:30

Марченко в «Танцях»: купилися на інформаційну бульку?

2592
Марченко в «Танцях»: купилися на інформаційну бульку?

Справді кричуща подія, для якої важко дібрати визначення (хоча, на жаль, і не надзвичайна як для нашого ТБ) – вимога прес-служби телеканалу «1+1» подавати їм на попереднє вичитування матеріали про презентацію нового сезону проекту «Танці з зірками».

Як, узагалі, це можна назвати? Здавалося б, хочете піарити свій дорогоцінний проект або когось із його учасників, хочете давати таку інформацію, яка була б вам до душі – сідайте й пишіть її самі. А потім пропонуйте різним ЗМІ – чи то на умовах реклами, чи то як уже домовитеся.

А виходить, що вашу рекламу, ваш піар за просто так мають писати інші, так? Ви хочете поширювати, назвімо речі їхніми іменами, джинсу, створену чужими руками, та ще й на дурнячок? От просто за ваші красиві очі, бо ви такі гожі й файні? Ну, знаєте, перетворювати колег на літературних чорноробів – чи це вже не занадто? І виправдовування, що пролунало в ФБ від «плюсів»: мовляв, це через вимоги «зірок» до матеріалів, де вони згадуються, не витримують жодної критики. Бо то вже ваша справа, організаторів, вирішувати проблеми с «зірками». Але аж ніяк не ЗМІ, які мають подавати будь яку інформацію без зовнішнього погодження.

І, зрозуміло, в даному разі постає ще одне запитання: чи в даному разі ініціатором цього рекламно-піарного паразитування була сама прес-служба, а чи керівництво каналу, а чи хтось зовсім інший – і в такому разі хто саме?

Оце, власне, як на мій погляді, і є на сьогоднішній день єдина справді серйозна скандальна ситуація, пов’язана з нинішніми «Танцями з зірками».

Поясню. Дуже великий суспільний резонанс викликала участь у проекті одіозної Оксани Марченко. Ні, одіозної не лише через постать її чоловіка. Досить було поглянути на приїзд Марченко на презентацію, щоб отримати стійке враження: вона бачить себе суперзіркою, якій немає й не може бути рівних.

Ми не можемо сказати напевно, чи участь Марченко в проекті має стати піаром її чоловіка – Віктора Медведчука, чи ні. Тож стежмо за подіями: чи не будуть організатори тягнути Марченко в переможці? Чи не будуть ставитися до неї інакше, ніж до інших конкурсантів, і приділяти їй більше, ніж іншим, ефірної уваги, а чи підкреслювати, виокремлювати її якимось іншим чином? Чи не створюватимуть довкола неї штучних резонансних ситуацій? Якщо так – стане очевидним: це був відпочатковий задум.

Але, з іншого боку… Оцей суспільний резонанс, викликаний участю Марченко – чи не зіграв він їй же на користь; їй і Медведчукові? Обурені колонки у ЗМІ, гнівні пости в соцмережах, протести громадськості, протестувальники під час презентації – як усе це спрацьовує? Чи протидіє Медведчукові, а чи перетворюється на його піар? Гасить ситуацію, а чи роздмухує її?

Що ми маємо об’єктивно? Оксана Марченко є повноправною громадянкою України, телеведучою. Жодних юридичних підстав для обмеження її прав не існує. Тож жодних претензій юридичного характеру до організаторів «Танців» висунути неможливо. Те, що вона – чиясь дружина, теща, прабабуся або сусідка, жодним чином не обмежує її правоздатності.

Сам Медведчук – теж громадянин України, до якого на даний момент закон не має жодних претензій. Тож ані Марченко, ані Медведчук, ані канал «1+1» нічого не порушили, й об’єктивних претензій до них немає.

Громадянська позиція каналу й організаторів шоу? Ну, от виявилося, що вона отака. Як то кажуть, візьмімо до відома. Чи мало в нас інших ЗМІ з подібною «громадянською» позицією? До ситуації краху кумира теж далеко – бо навряд чи канал «1+1» був для когось аж таким уже моральним і медійним авторитетом.

То що ми маємо об’єктивно? Зрозумілі почуття, гідні пошани емоції – але от саме почуття й емоції. Суто оціночні категорії з розряду «а от мені не подобається» - на жаль, об’єктивно це виглядає так і не більше.

Зрештою, про що йдеться? Про участь не шанованої багатьма персони в танцювальному шоу – всього лише в розважальному шоу. Яке – переконаний – чимало протестувальників й авторів гнівних текстів у ЗМІ та соцмережах ніколи й не дивилися. Скажіть мені: «Танці з зірками» - це щось таке, що коли воно йде по телевізору, вулиці міст порожнішають, а всі, мов один, українці приклеюються до екранів? Ні, далеко ні. То хай би там танцювала з зірками хоч Наталя Вітренко! Хай би хоч сам Медведчук!

Масштаб і значення самої події видаються геть не адекватними до резонансу, який вона викликала. Гнівні тексти, протести, громадянські акції тільки роздули цей масштаб. Перетворили пересічну, заштатну подійку на топ-подію. Даруйте, але дуже схоже на бурю у склянці. Інформаційна мильна булька. Наживка, на яку всі клюнули.

Мабуть, не буде помилкою вважати: всі піар-акції Віктора Медведчука сміливо можна зарахувати до проявів російської й саме російської пропаганди – бо не викликає сумнівів, що саме російські інтереси він і відстоює. Загальновідомий факт: російська пропаганда є багаторівневою, й чимало пропагандистських спецоперацій розраховані на те, щоби грати на емоціях.

От саме це в даному разі й сталося. Цілком пересічна, повторюся, подія стала вірусною, розбурхала емоції мало не всього суспільства, про неї тепер усі говорять й усі пишуть. Усі говорять і пишуть про Медведчука. А Медведчукові тільки цього й було треба. Може бути, саме на це він і робив розрахунок. Хоча давно відомим є найкращий спосіб боротьби з тролингом – ігнор. Зробили висновки, взяли до відома, й усе – спокійно, без надриву, без емоцій. Щоб інформаційна булька залишалася тим, чим є – булькою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2592
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду