Феномен Капліна

Феномен Капліна

22 Грудня 2017
1694
22 Грудня 2017
17:29

Феномен Капліна

1694
Феномен Капліна
Феномен Капліна

Народний депутат Сергій Каплін улаштував черговий скандал. Не те, щоб він був такою вже цікавою медійною й політичною персоною, але вельми цікавою є ситуація, яка довкола нього склалася.

Це' депутат став завсідником певних телеканалів певного ідеологічного спрямування, в ефірі яких він що є сил таврує нинішню владу в усіх гріхах. Слово «таврує» в даному разі — дуже м'яке, бо те, що робить Каплін, — це не критика й навіть не звинувачення. Бо замість аргументів у нього — найчастіше або емоції, або образлива лексика. І, принагідно кажучи, нашим медійним оглядачам, усе ж таки, варто було б відрізняти критику від неприхованого мочилова.

За всіх цих умов титри кажуть правду: Сергій Каплін залишається народним депутатом від фракції БПП, Тобто тієї самої владної сили, від Якої він не залишає каменя на камені. І в суто формальних моніторингах міжнародних організацій кожна поява Капліна на екрані додає ще одного спікера від провладних сил.

Але річ не лише у ставленні нашого героя до чинної влади. Пригадується його поява у Шустера у травні 2016 року — тоді він виступав із приводу декомунізації української топоніміки й, зокрема, з приводу перейменування міста Комсомольська на Горішні Плавні — як на мою думку, чи не єдиного вдалого, чи не єдиного «живого» в усій тій кампанії.

Тавруючи владу за «переписування історії», за паплюження історичної пам'яті (в даному разі «комсомольців-добровольців» та інших будівничих соціалізму), він виголошував: мовляв, нинішню владу, нинішній режим здує, мов пил, «і все повернеться, все повернеться» до того, що було, до того, що, на думку Капліна, й має бути надалі.

Який саме період він мав на увазі як такий, до якого все мусить повернутися, він так і не сказав. Тож довелося тільки гадати: чи мав він на увазі період президентства Януковича, а чи давніші, ще радянські часи.

Парламентські фракції — це, за ідеєю, зібрання однодумців. Принаймні, стосовно основоположних ідей. То чи ідея декомунізації є такою, якою можна знехтувати? І не забуваймо: в даному разі йдеться про іменну президентську фракцію. Щось із усім цим відбувається не те. У демократичних країнах такого бути не може за визначенням.

Бо тим самим і Каплін своїми виступами, й керівництво фракції своїм мовчанням ніби підкреслюють: фракція Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді — це механічно зібрана група людей, аби більше голосів було. Про політичні та ідейні орієнтири цих людей у даному разі не йдеться, вона не є важливою.      

Тож або публічні виступи Капліна — це просто розвага для публіки, за якою немає нічого змістовного, або ж Петро Порошенко розглядає парламент як надлишкову, суто декоративну установу, у якій неважливо, що відбувається.

Й от іще запитання: якби все ж таки постало питання про неможливість перебування Сергія Капліна — скільки ЗМІ, який відсоток їх, тут само подали б це як «розправу з політичними опонентами», «узурпацію» тощо?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1694
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду