Як ТСН маніпулює у сюжетах про Держкіно

7 Липня 2017
1869
7 Липня 2017
16:03

Як ТСН маніпулює у сюжетах про Держкіно

Пилип Іллєнко
Ексголова Державного агентства України з питань кіно
1869
Як ТСН маніпулює у сюжетах про Держкіно

Вчора в новинах ТСН на телеканалі каналі «1+1» вийшов черговий неправдивий, упереджений та маніпулятивний сюжет щодо роботи Держкіно та мене особисто. Це вже четвертий подібний сюжет за чотири тижні. Протягом цього часу, не в останню чергу через завантаженість роботою, я не вважав потрібним коментувати відверту неправду та маніпуляції, але всьому наступає межа, в тому числі і моєму терпінню, оскільки я цілком розумію, що це лише початок диффамаційної кампанії проти мене та моїх колег з боку ЗМІ, підконтрольних медіагрупі «1+1».

Загальний зміст усіх чотирьох згаданих вище сюжетів ТСН, я впевнений, вже скоро отримає як професійну, так і юридичну оцінку.

А зараз я хочу наочно показати як створюються маніпуляції на прикладі однієї суттєвої деталі у вчорашньому сюжеті. Наприкінці сюжету закадровий голос журналіста стверджує, що «голова Держкіно Пилип Іллєнко чомусь будь-які перевірки свого відомства заперечує», а потім іде мій синхрон, в якому я кажу: «Рахункова Палата зараз не проводить жодних перевірок, станом на сьогоднішній день». Враховуючи попередній синхрон члена Рахункової палати пана Ігоря Заремби, моя відповідь дійсно виглядає неадекватною. Якби не одне «але»!

Коментар журналісту ТСН я давав у п'ятницю, 30 червня, в присутності свідків і телекамер від, як мінімум, п'ятьох телеканалів після брифінгу в кінотеатрі «Жовтень», присвяченому завершенню 10 конкурсного відбору кінопроектів. Причому питав мене тоді журналіст «плюсів» лише про перевірку Рахункової палати... яка розпочалася лише позавчора, - 5 липня!!! Тобто на момент моєї відповіді жодної перевірки не відбувалося!!! На підтвердження своїх слів - викладаю повний відеозапис розмови з журналістом ТСН Дмитром Святненком, а також фотокопію доручення на виконання заходу державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту).

Також звертаю увагу, що згідно цього документу, перевірка носить плановий характер, і аж ніяк не пов'язана із «розслідуваннями» ТСН. До речі, про інтерес до Держкіно з боку детективів НАБУ, про який також ідеться в сюжеті ТСН — мені і моїм співробітникам нічого не відомо! І це вже навіть не маніпуляція та пересмикування, а просто чиїсь домисли або погано приховані бажання.

Всі чотири згаданих сюжети ТСН побудовані саме на таких нехитрих маніпуляціях, які мають зашкодити діловій репутації та створити негативний образ Держкіно, та зокрема мене особисто, а також фактично кинути тінь на всіх, хто створює фільми за державної підтримки. А зараз - це більше 70 проектів на різних етапах виробництва, серед яких майже півсотні повнометражних ігрових та анімаційних фільмів. Лише за перше півріччя цього року було завершено виробництвом 12 картин, з них 5 — повнометражних ігрових. Стрічки, створені за державної підтримки, в 2017 році брали участь у фестивалях в Роттердамі, Каннах, Карлових Варах, і скоро будуть продемонстровані на фестивалях в Одесі та Локарно. На другу половину 2017 року заплановано вихід в широкий український (і не лише!) прокат щонайменше 9 повнометражних художніх стрічок. І це тільки початок відродження українського кінематографу!

Принагідно хочу зазначити, що Держкіно відкрито до будь-яких перевірок з боку контролюючих органів. Приховувати і боятися мені нема чого.

Найближчим часом я планую розповісти про причини цієї брудної інформаційної кампанії, розгорнутої проти мене та моїх колег. Далі буде...

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду