Гужвам уж невтерпёж

27 Червня 2017
1112
27 Червня 2017
17:56

Гужвам уж невтерпёж

1112
Гужвам уж невтерпёж

Вчора багато людей поставили мені промовисті риторичні запитання чи прямо сказали: неможливо створити законний механізм визначення проросійськості медіа.

Я з цим погоджуюсь: неможливо. Тільки колеги роблять із цього висновок, що проросійським медіа треба дати спокій і сподіватись, що шкода від них не буде фатальною. А я – що треба спробувати подивитися на цю ситуацію по-іншому.

Ніхто наче не заперечує, що медіа, які працюють проти України в інтересах Росії, в Україні є. При цьому класифікацію Павел Казарин(https://goo.gl/M4rHAV) я б трохи ускладнив. Є медіа, засновані або профінансовані Росією або Сім’єю в екзилі, які обережно підштовхують Україну до капітуляції та відмови від окремого-від-Росії буття. Власне, «Страна» Гужви належить до цього класу.

Інший – більший і впливовіший – клас медіа з умовно проросійською риторикою не має стосунку власне до Росії, а намагається завоювати довіру електорату, незадоволеного розірванням зв’язків із Росією, українізацією, декомунізацією і рухом у бік Європи. Щоб потім цей електорат проголосував за власників або політичних патронів цих медіа. Зараз це, в першу чергу, Опоблок і шайка-лєйка Рабиновича. А позаяк їхня політична платформа включає ту саму капітуляцію (федералізацію, відмову від Криму, інтеграцію сепаратистів в українську політичну систему тощо), то це теж в інтересах Росії.

При цьому самі медіа можуть не бути «за Росію»: наприклад, «Інтер» сумлінно називає Росію агресором, а Крим окупованим. Думаю, чимало співробітників цього каналу вважають себе патріотами. Власне, саме цей клас умовно проросійських медіа успішно домовляється з Порошенком і Гройсманом про лояльність. І почасти стає на шлях виправлення – наприклад, теперішній канал «Україна», попри весь піар Ахметова, рука не підніметься назвати ватним. Вони навіть планують виконувати квоту 75%, знімаючи свої нові серіали і шоу українською.

Це переродження може бути наслідком того, що проросійська позиція, крім примарного впливу на електорат із перспективою збільшити фракцію у ВР у 2019-му, не дає ніяких бонусів власникам медіа, а лояльність до влади – дає.

Свого часу Юрій Стець, відповідаючи на питання про газету «Вести», прохопився – мовляв, хочете побачити плоди нашої праці, порівняйте теперішні «Вести» з тими, що були раніше. З чого можна зробити висновок, що пом’якшення проросійської риторики (+лояльність/ненапад особисто на Порошенка і/або Гройсмана) є достатнім результатом для влади в боротьбі проти медійних агентів російського впливу.

Ми з вами знаємо, які медіа проросійські й чому вони проросійські. Влада теж це знає. Довести це в межах чинного законодавства неможливо. Але війна – це така штука, під час якої силові органи та спецслужби можуть в інтересах національної безпеки отримувати надзвичайні повноваження. Наприклад, закривати видання, яке пропагує капітуляцію, навіть якщо в законі не написано, що за пропаганду капітуляції видання можна закривати. Під час шторму всі виконують вказівки капітана, а не стоять біля нього зі статутом, тицяючи пальцем у текст і перепитуючи, як саме його команди співвідносяться з буквою закону.

Проблема в тому, що довіра до влади на нулі. Для цього є величезна купа причин. Від Онищенків-Грановських-Пашинських до Ліпецької фабрики, царство їй небесне. І лояльність більшості медіа до Порошенка (описана в матеріалі Новое Время https://goo.gl/ZWzfXT) – результат поки що не тиску й погроз, а компромісів і кулуарних домовленостей – прямо вказує на те, що пустити цапа на город, дозволивши на власний розсуд закривати чи обмежувати проросійські медіа, було б необачно.

І ось парадокс: домовляючись із інвесторами Опоблоку, екс-ригами та іншими проросійськими діячами про лояльність і пом’якшення риторики, влада робить корисну для національної безпеки, але потенційно вбивчу для демократії штуку. Проте це відбувається непомітно й ні в кого не викликає протестів (адже моніторингові публікації, в яких ми, дятли клавіатури, пишемо про це вже майже три роки, ніхто не читає).

Натомість, відкриті спроби нейтралізувати (в який спосіб – інше питання, ви ж знаєте історію про американського топ-ґанґстера, якого посадили за несплату податків) явний кремлівський агітпункт Гужви або провокаторів на зразок Коцаби наштовхуються на бурю протестів із боку громадянського суспільства, правозахисників і міжнародної спільноти. І головний аргумент – сьогодні прийшли за ними, завтра за нами/вами.

Варіант, що за ними прийдуть, а за нами/вами ні, бо вони проросійські, а ми/ви ні, не розглядається в силу відсутності довіри до влади. Хоча ні за ким ще не намагалися приходити.

Отже, підкилимщина й візантійщина працює ефективно й не зустрічає супротиву, а відкриті правильні і справедливі дії – навпаки, завдають шкоди й несуть владі геморой.

Щоправда, думаю, «водне перемир’я» Банкової і ригів закінчиться наступного року з початком президентської кампанії, коли кандидати від ригів стануть конкурентами Порошенка. І тоді врятовані громадянським суспільством рупори Кремля і його ситуативні союзники хором заспівають пісеньку «дайте Росії те, чого вона хоче». Це вже скоро. Гужвам уж невтерпёж.

Джерело - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду