Маємо таку журналістику, на яку заслуговуємо

6 Червня 2017
3833
6 Червня 2017
12:03

Маємо таку журналістику, на яку заслуговуємо

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
3833
Маємо таку журналістику, на яку заслуговуємо

Армія, церква, влада та... журналістика. Принаймні ці чотири соціальні інституції відображають у собі те, що і як відбувається в суспільстві. І, фактично, нічим від суспільства не відрізняються.

Хтось мудрий сказав: "Тексти - це дзеркала... І якщо в таке дзеркало дивиться мавпа - то відтіля не може визирнути лик апостола!"

Ми маємо саме таку журналістику, на яку заслуговуємо. Неправильним є вважати, що журналісти мають когось кудись вести за собою... Бути взірцем... Або "чєстью і совєстью нашєй епохі"...

Вони саме такі, якими є ми.

Це ми лайкаємо все без розбору. Це ми клікаємо на заголовки "Шок! Сєнсація! Пост в фєйсбуке подриваєт соцсєті..."

Це ми репостимо "зраду", не перевіряючи інформацію. Це ми цитуємо наші "джерела" (друзів, бабусь, сусідів, колег), не замислюючись над тим, чи могли вони бути обізнані з інформацією, або мали відповідні знання, щоб розібратися в тому, що почули чи побачили.

Це ми нестримано можемо матюкнутися на людину в коментарях і тоді казати "а шо таке? То ж мій особистий профіль! Це не публічно!.."

Все це робимо ми, читачі, глядачі... Споживачі інформації!

Пам'ятаймо про те, що чим кращими ставатимемо ми, чим більше зусиль докладатимемо до самовдосконалення, чим наполегливіше шукатимемо правду - тим більшою є наша надія на якісну, чесну, професійну журналістику.

Вітаю усіх нас зі святом!

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду