Олександра Човгана одноголосно обрали головою нової громадської ради при Держкомтелерадіо

10 Лютого 2017
3336
10 Лютого 2017
10:42

Олександра Човгана одноголосно обрали головою нової громадської ради при Держкомтелерадіо

3336
Олександра Човгана одноголосно обрали головою нової громадської ради при Держкомтелерадіо

Головою нової громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України став Олександр Човган. Він голова ради директорів Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» і представник України в Раді Директорів Всесвітньої асоціації видавців WAN-IFRA.

Олександра Човгана обрали одноголосно. Це вже третій його термін на посаді голови цього консультативно-дорадчого органу.

Новообраний голова зазначив, що основне завдання Ради - ефективна взаємодія Держкомтелерадіо з суспільством.

- Громадська рада - це майданчик, де громадські організації можуть виконувати свої функції - представляти інтереси своїх членів, суспільства - каже Човган. - Конструктивні дискусії дозволяють професійним спільнотам надати свої рекомендації владі.  В результаті - підвищення якості законодавства і всього медіа-середовища. Дуже важливо і зберегти свободу слова в Україні, і розвивати медіа, - тому ми багато часу приділяємо детальній експертизі законопроектів. Крім цього, громадські організації роблять адвокацію законних інтересів своїх членів - в Кабміні і профільних комітетах Верховної Ради. Вони доносять чиновникам і нардепам думку своїх членів, своїх сегментів суспільства. В результаті дві третини таких ініціатив враховуються.

На засіданні також оновили склад громадської ради Держкомтелерадіо і затвердили його новий чисельний склад - 23 члена. Серед них - Асоціація «Незалежні регіональні видавці», УАВПП, Національна Спілка Журналістів, Академія Української Преси, Індустріальний Телевізійний Комітет, Центр демократії та верховенства права, Телекомунікаційна Палата України, Детектор Медіа, Інтернет Асоціація України та багато інших авторитетних організацій.

Протягом 2016 року було проведено дев'ять засідань громадської ради, на яких розглядалися важливі питання видавництва і інформаційної галузі в цілому.

Відомо, що більшість пропозицій громадських організацій були враховані Держкомтелерадіо при розробці нормативно-правових актів.

Зокрема, громадська рада зверталася до голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України та закликала не допустити монополізації і погіршення якості доставки преси за передплатою.

Також радою був доповнений проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку виплат одноразової грошової допомоги в разі загибелі або поранення журналіста під час виконання ним професійних обов'язків». На контролі Громадської Ради – виконання Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», і на одне з засідань члени Громадської Ради приїхали у місто Дніпро, де були проблеми з роздержавленням комунальної газети «Заря».

Багато пропозицій внесено до проекту постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Статуту публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Важливою ініціативою громадської ради в 2016 році стало спільне звернення громадських організацій до Прем'єр-міністра України про відкликання для доопрацювання законопроекту № 4629 «... щодо захисту авторського права і суміжних прав в мережі Інтернет».

В цілому громадська рада погодилась з тим, що сьогодні Україна потребує ефективного регулювання авторських прав, в тому числі в інтернеті. Однак наполягала на тому, що законопроект № 4629 має досить велику сферу дії і формально регулює весь інтернет, що може призводити до розмивання відповідальності, зловживань і новим формам тиску на інтернет-ЗМІ.

Протягом 2016 року громадська рада зверталась до голови Верховної Ради України, до керівників депутатських фракцій і груп у Верховній Раді, до відповідних комітетів Верховної Ради, до авторів законопроекту № 3081- д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» із закликом внести поправки, які не дозволять стати інструментом для провокацій і зловживань.

Крім цього, громадська рада наполягав на прийнятті положення, відповідно до якого будь-який блокування контенту в інтернеті має здійснюватися виключно судом.

В результаті Президент України Петро Порошенко ветував цей закон.

На фото - Олександр Човган

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду