Мій погляд на ШустерLIVE  за участі Михайла Саакашвілі

19 Грудня 2016
1073
19 Грудня 2016
15:45

Мій погляд на ШустерLIVE  за участі Михайла Саакашвілі

Віталій Голубєв
Головний редактор «ОГО», керівник Школи універсального журналіста
1073
Завтра, будь-хто з тих, хто промовчав, сам може почути на свою адресу про «продажність», коли поставить гостре запитання
Мій погляд на ШустерLIVE  за участі Михайла Саакашвілі

Журналістка Ферар Ольга поставила політику запитання і при цьому висловила власну думку. Риторика запитання не виходила за межі етичних норм, власна думка - була оціночним судженням, право на яке має кожен журналіст. Так, запитання було гострим. Але ставити політикам гострі запитання - наша, журналістів, робота. Бути готовими до таких запитань - обов'язок цивілізованого політика в демократичному суспільстві.

Реакція Саакашвілі на запитання рівненської журналістки була не зовсім адекватною його гостроті. Надміру емоційні звинувачення в «продажності» (на хвилинку, журналістка-громадська активістка з маленького райцентру на Рівненщині представляє ГО Антикорупційний моніторинг, яке займається розслідуваннями і тренінгами для активістів) не були виправданими. Подальші розмірковування про дві категорії журналістів - чесних і хабарників - так само не виглядали виправданими з точки зору довгострокової перспективи вибудовування стосунків новоствореної політичної сили з журналістським загалом. А реакція на сторінці політика у Фейсбук уже після ефіра - ще більш підсилила думку про те, що політтехнологам М.Саакашвілі варто було б попрацювати над виробленням більш стриманого стилю реагування свого лідера на гострі запитання преси.

Адже будь-яка людина, яка обирає політичну діяльність, має бути до них готова. Ставити гострі запитання - наша робота. І винятків у вигляді Президентів, навіть таких країн як Грузія, тут не повинно бути.
Окреме зауваження до колег-журналістів: давайте залишатись безсторонніми і критичними до всіх політиків, а не поспішати  «наїжджати» на колегу: мовляв, як ти посміла щось гостре запитати людину, яка є «останньою надією наці»? Колеги, не творімо собі кумірів. Проходили це спочатку з Ющенком. А цьогоріч чимало з тих, хто на початку року заповнював Фейсбук хештегами #свободусавченко, пишуть про Надію зовсім іншими словами... То, може, вистачить вже зачаровуватись? Давайте дивитись тверезо і реагувати спокійно. Адже критичне мислення - одна з ключових якостей у сучасному інформаційному суспільстві. 
Впевнений, якби так, як зреагував учора Саакашвілі на невинне, взагалі-то, запитання, зреагував, приміром, Вілкул чи ще хтось із вчорашніх регіоналів - ой, що б у Фейсбуці почалося! Тому давайте, панове, без подвійних стандартів.

Відверто, я чекав, що колеги разом зі мною встануть і вийдуть із залу на знак протесту проти образ на адресу журналістки на «Території Свободи». Адже завтра, будь-хто з тих, хто промовчав, сам може почути на свою адресу про «продажність», коли поставить гостре запитання. Якщо, звісно, поставить...

Наша справа - бути критичними і ставити гострі запитання. Справа політиків - гідно на них реагувати. Справа суспільства - так само залишаючись критичними, усвідомлювати важливість роботи журналістів і прискіпливо оцінювати слова та поведінку політиків, порівнювати і робити власні зважені висновки.

До слова, один із таких висновків лежить на поверхні: якщо Ви - працездатна людина, можливо, не варто творити собі кумірів-політиків, на яких покладати аж занадто багато «останніх надій». Вкалуйте на трьох роботах, упорядкуйте свій двір, не несіть в бюджетну установу 100 гривень «подяки». Не виходить вкалувати в Україні - їдьте за кордон. Учора в Шустера, до речі, про це теж багато говорили. Але робіть щось самі, а не тільки "покладайте надії". Принаймні тоді, якщо у Вас щось вийде, Ви будете знати, що це - Ваша заслуга, а якщо не вийде - знатимете, кого звинувачувати. Того, хто у дзеркалі, а не того, хто на екрані. Так важче, але надійніше.

Фото та текст: фейсбук-сторінка Віталія Голубєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1073
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду