Як пережити вибори президента в США

11 Листопада 2016
1670
11 Листопада 2016
17:53

Як пережити вибори президента в США

Наталка Пісня
Журналістка, керівниця корпункту "1+1" у США
1670
Що залишається за лаштунками телевізійної  картинки
Як пережити вибори президента в США

Днями 14-річна дівчина, дитина наших американських друзів сказала: а я хочу бути журналістом. Мене показуватимуть по телевізору, я буду літати з президентами, брати інтерв'ю у політиків і зірок і завжди буду красивою. Це - ідеальна робота для дівчини.
Ми зазвичай не розповідаємо, як виглядає наше життя поза камерою: те, що ми показуємо глядачам, вартує більшого, ніж наша підготовка.  

Ми з Андрієм Васильєвим aka Dorje Batuu домовилися, що кожен із нас напише про те, як ми провели літо (закреслено), відпрацювали вибори президента США, куди приїхали з різних частин Східного узбережжя, весь час зустрічалися в ефірі і жодного разу - наживо. Так само роз'їхалися в різні кутки.

День 1. Понеділок

05:45 мене будить колега - я проспала, мала встати в 04:30. Ми - тут і далі Alex Osyka aka Льоха, Льоша, Льолік і Олексій - їдемо в Нью-Йорк - сонячний яскравий день, рулимо по черзі.

В Бронксі знімаємо майбутню виборчу дільницю- це все ще Нью-Йорк, але з машини виходити стрьомно. Так само стрьомно лишати її без нагляду - поруч стрьомні пацанчики в джинсах на нижньому рівні трусів.

15:00 ми підхоплюємо дозволи на зйомки на виборчих дільницях - звичайні відксерені аркуші паперу.

З 16:00 шифруємо відео і інтерв’ю для ранкових (за Києвом) випусків.

Включення -  о12 ночі за НЙС, 7 ранку за Києвом. Поруч товчуться туристи з Індії, яких голосно вигулює вже місцевий земляк. 

23:59 За хвилину до включення зникає зв’язок - мій телефон сів. Від холоду. Ми встигаємо перезапустити скайп у телефоні Льоліка. Вмикаюся “по приборам” - без тексту під рукою. 

Далі - короткий сюжет на ранок.

Вівторок, день виборів

06:00 Акредитації у штаб Клінтон немає - її скасували надвечір, але продюсери вже замовили включення. Потрібно прориватися тушкою або чучелом. А ще - зняти дільницю і включитися на 09:45 і зробити сюжет для 2+2, перегнати відео і синхрони для себе і Андрія. 

Ми знімаємо і женемо відео, наївно вважаємо, що включаємося в середині випуску. За 5 хвилин до його початку дзвонить продюсер - перевірити якість зв’язку. Ми - перші в випуску. Біжимо на точку, під дільницю: я захекана, бачила текст двічі - вперше, коли його писала і сподівалася на середину, а не початок випуску.

11:00 Ми оббігаємо два кола навкруги Джавітс-Центру і таки знаходимо Сікрет Сервіс - пропускати нас на включення у них жодного бажання. Включення за півтори години, я вимагаю старшого, старшого старшого, найголовнішого старшого і посміхаюся їм всіма своїми зубами. Акредитацію ми отримуємо за годину до випуску. Тексту ще немає. Він приходить вичитаним за півгодини до початку новин - в тексті будуть зміни, але про них ми дізнаємося після включення: я завбачливо ставлю телефон на режим літака - мені часто телефонують під час випуску всі, кому не ліньки - від друзів до сантехніків і викладачів івриту.

13:00 - ми вперше п’ємо каву і їмо, шифруємо синхрони і я пишу текст на 16:45. Включення з тієї ж точки. У мене шмаклі і кашель. Воду забрала служба безпеки. Поки я включаюся, моя сумка, схожа за обрисами і розміром на кіношний вантаж, зникає в невідомому напрямку. В ній паспорт, права і кредитні картки. І пара десятків чеків. Її знаходять чуваки з CNN і завбачливо кидають в свою ПТС-ку і навіть зачиняють її на ключ. 

Сумка знайдеться за півгодини. Я думаю, що за 10 років вся ця фігня не матиме жодного значення.

19:00 Спати не можу, їсти - не хочу. В США зачиняються дільниці - Трамп йде вперед. 

21:00 Ми їдемо спершу на Таймз-сквер: людно, як в новорічну ніч. Публіка принишкла. Радіє кожному голосу виборника за Хілларі.

00:00-02:00 - ми включаємося щогодини. Спершу - з Таймз-сквер, далі - з-під готеля Пенінсула, де Клінтони спостерігають за підрахунком голосів.

02:00 Хілларі програла, п'яні росіяни розповідають агентам секретної служби про те, що Америка - ето іх теріторія. Повертаємося на Таймз-сквер. Ще один стендап. В готелі о 03:30 ранку. 

В 04:00 будить колега: можеш начитуватися. 

В 05:30 - прокидаюся від будильника, вперше не радію його фортеп’янним переливам. 

В 06:00 ми їдемо в ДС крізь дощ - пишу листи, повертаю дзвінок стурбованого виборами демократичного джерела, відповідаю на месенджер і засинаю. Прокидаюся в Меріленді - Льолік засинає і мені потрібно сісти за кермо. 

10:00 За півтори години ми маємо писати інтерв’ю, за дві - включитися. А потім ще раз - за 3 з половиною. В проміжку - написати два тексти на нічний і ранковий випуски і записати ще одного експерта. 

13:00 Шмаклі по коліно. 

По 17:00 ми пишемо стендап для сюжета в ранковий випуск - помічаю, що у Льолік давно не голився. 

17:15 Він їде спати, я - зливати звук і перекладати синхрони. Вашингтон схожий на суцільний затор. На мені камера, рюкзак зі звуком, рюкзак з компом і маленька валіза. Парковки під домом немає - знаходжу її за два квартали. 

19:00 Вдома пахне розмороженою піццею і любов’ю. Вже вечір середи. 

Текст та фото: фейсбук-сторінка Наталкі Пісні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду