Не копирсайтеся в рані мильними руками

27 Квітня 2016
1075
27 Квітня 2016
16:18

Не копирсайтеся в рані мильними руками

1075
З приводу ситуації довкола серіалу «Не зарікайся»
Не копирсайтеся в рані мильними руками

Перше. Вона стала однією з топ-тем обговорення та зробила серіалу потужну рекламу: якби не це, радше за все, за своїми об'єктивними характеристиками він пройшов би малопоміченим.

Друге. Одна з типових і навіть стандартних сюжетних ліній як кінотелефільмів, так і літературних творів полягає в тому, що загалом позитивний персонаж заплутався в обставинах, зазнав чийогось впливу, був кимось обдурений, не зміг зорієнтуватися в ситуації — й із цієї причини служить злу, щиро вважаючи його за добро. Розв'язка подібної сюжетної лінії завжди полягає в тому, що такий персонаж прозріває, проходить внутрішнє очищення й починає служити справжньому добру. Вважати будь-яку подібну сюжетну лінію за “позитивацію зла” є щонайменше некоректним.

Третє. Вимагати, щоби прибічники сепаратистів та самі сепаратисти розмовляли у фільмах цитатами з української патріотичної преси, а себе звали не інакше, як ворогами народу,  - це відсилання до “мистецтва” не просто радянських, а сталінських часів. Зрештою, тези про “київських олігархів” (а чи існує бодай один справді київський, а не заїжджий з Донецька, Дніпропетровська, Харкова та інших південно-східних країв олігарх?) та “ми хотіли жити вільно” - це не художня вигадка, а справжні переконання багатьох жителів Донбасу. Не розуміючи їхньої позиції, не бажаючи її чути, ми ніколи не зможемо цю їхню позицію похитнути й змінити.

Тим часом нічий інший, а наш власний досвід доводить: боротися з думками силою непродуктивно. Переконання, зокрема й хибні переконання, неможливо побороти примусом. Щоб розвіяти оману, щоб витягти людей із полону брехливої російської пропаганди, треба бодай знати й усвідомлювати, в чому та омана полягає, чому люди так легко тій брехні повірили.     

І четверте, чи не найголовніше. Усе викладене вище виглядає цілком слушним стосовно ЗМІ. Художні ж твори, фільми та серіали... Недаремно “окопна проза” з'явилася не 1943 й не 1945 року, а далеко по війні. На осмислення національних трагедій, на їхнє усвідомлення потрібен час. Потрібен погляд із висоти. Потрібно, щоби стих, притамувався біль. Стосовно нинішньої війни сьогодні це неможливо. Ситуація не набула й не могла набути об'єму, кольоровості. Ми не можемо оцінювати ситуацію об'єктивно, безпристрасно й спокійно. Нині — чорно-білий час: є ми — й є ворог. І це є об'єктивним, від цього нікуди не подітися.

І склепані на гарячу руку художні твори можуть бути або більш чи менш майстерно виконаними агітками, або ж — актами граничного цинізму, заробітчанством. Прагненням заробити гарячі гроші й гарячі рейтинги на національній біді. Вичавити гроші й рейтинги з людської крові. Використати національну трагедію з вигодою для себе.

Створювати сьогодні мильні опери про війну, що триває — це роз'ятрювати свіжі рани. У будь-якому разі роз'ятрювати. Це — те саме, що інсценувати твори Шевченка як оперетку, з тією лише різницею, що герої тієї оперетки страждають та помирають насправді, в реальному житті. Й хоч би з яких високих і шляхетних міркувань виходили автори (я не про серіал “Не зарікайся”, а взагалі про явище), а навіть у такому разі вони неодмінно перетворяться на згаданих персонажів, що служать злу, вважаючи його за добро.     

А творчий — або творчо-фінансовий — зуд поки що краще стримувати. Не час.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду