«Беркут» застосував фізичну силу до журналістів у Печерському суді (ФОТО, ВІДЕО)

6 Липня 2011
16650
6 Липня 2011
20:40

«Беркут» застосував фізичну силу до журналістів у Печерському суді (ФОТО, ВІДЕО)

16650
«Всех журналистов нахрен отсюда», - сказав «беркутівець», виштовхуючи працівників ЗМІ
«Беркут» застосував фізичну силу до журналістів у Печерському суді (ФОТО, ВІДЕО)

6 липня бійці спецпідрозділу МВС «Беркут» увірвалися до судової зали Печерського районного суду в Києві, де слухається справа екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, і застосували фізичну силу до журналістів.

 

За інформацією агентства УНІАН, бійці «Беркута», не розбираючи, чоловік чи жінка перед ними, та не надаючи будь-яких пояснень, грубо штовхали журналістів, витісняючи їх коридором подалі від зали судового засідання. При цьому вони не реагували за зауваження про те, що порушують, як мінімум, три статті Кримінального кодексу - 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 365 (перевищення влади або службових повноважень). Натомість «беркутівці» рекомендували звертатись із заявами до міліції журналістам, які вважають, що проти них вчинили щось протиправне.

 

 

Учасник інциденту кореспондент ТВі Анастасія Станко розповіла «Детектор медіа», що все почалося після того, як суддя Родіон Кірєєв марно намагався видалити із зали суду народного депутата («БЮТ-Батьківщина») Євгена Суслова. Після оголошення перерви в судовому засіданні міліціонер попросив журналістів залишити залу на 10 хвилин нібито для провітрювання.

 

«Оскільки у нас залишалися транслювати засідання дві камери, я вийшла до коридору, так само і журналіст "Чорноморки", і багато операторів - щоб зняти те, що буде відбуватися, тому що ми очікували, що будуть виводити Суслова. Ми з колегою сіли на лаві біля металевої рамки. Раптом звідкись з'явилися "беркутівці" - чоловік 70-80, вони заповнили весь коридор. Оператор був далеко, тож я почала знімати все на мобільний телефон, для цього ми з колегою залізли на лаву. Усередині зали суду відбувалася потасовка, звідти було чути крики Суслова, що він вийде сам. У цей же момент операторів почали витісняти, мене хтось стягнув з лавки і кинув об чиюсь камеру, я подряпала руку. Зчинилася страшенна тіснява і штовханина. Нас усіх відтісняли до сходів, ми ледве з них не впали», - розповіла пані Станко.

 

 

ВІДЕО

 

 

За її словами, у цей час Євген Суслов залишив залу суду через вихід на задній двір, слідом за ним пішли й бійці «Беркуту». Однак коли журналісти побігли до дверей, через які вийшов пан Суслов, їх не пропустила міліція, тож вони змушені були повернулися до зали суду.

 

 

Під час тісняви в залі суду обидві камери ТВі, за словами Анастасії Станко, впали, тож трансляція була припинена. Техніка ТВі вціліла, але, за даними журналістки, була розбита камера порталу INTV.

 

Кореспондент 5-го каналу Марія Коренюк розповіла ТК, що під час штовханини в залі суду був пошкоджений штатив 5-го. Водночас знімальна група 5-го наразилася на перешкоджання з боку «беркутівців» у дворі суду, коли бійці перекрили прохід у внутрішній двір, де знаходилася ПТС каналу. Відтак, знімальна група проводила пряме включення без продюсера, якого не пускали до них. Згодом кордон вдалося оминути з допомогою народних депутатів. «Ми намагалися з'ясувати, на яких підставах нас не пускали, але нам просто відповіли, що не можна», - зазначила пані Коренюк.

 

 

Анастасія Станко вбачає в діях бійців «Беркуту» перешкоджання професійній діяльності журналістів: «Нам не дозволяли робити нашу роботу, ми не мали змоги знімати. Я не можу знайти іншого пояснення, чому вони це робили, крім як цілеспрямоване перешкоджання журналістам. Я припускаю, що їхньою метою було в будь-який спосіб не дати журналістам зняти, як Суслова виводять із суду». За її інформацією, камері СТБ вдалося зафіксувати синхрон одного з «беркутівців», який сказав своїм: «Всех журналистов нахрен отсюда».

 

 

Журналістка ТВі не виключає, що звертатиметься із заявою до правоохоронних органів про перешкоджання її законній професійній діяльності. «Так, я думаю, що напишу заяву», - каже вона.

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко припускає, що співробітники «Беркуту» боялися, що журналісти зафільмують, як вони виводять із суду недоторканних народних депутатів, за що їх теж формально можуть притягти до відповідальності.

 

Коментуючи УНІАНу інцидент у Печерському суді, прес-секретар президента Дарка Чепак сказала, що президент України переконаний, що журналісти повинні мати можливість виконувати свої обов'язки: «Позиція президента залишається незмінною - він виступає за те, щоб журналісти мали можливість виконувати свої обов'язки, згідно з законом "Про інформацію"».

 

«Детектор медіа»

Фото УНІАНу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16650
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ДАЙДЖЕСТ
4681 дн. тому
РЫГИ АНАЛЬНОЙ ХУНТЕ Те же, там же и так же то же... Под собою страны не чуя, Наблюдая все эти рожи, Одного лишь теперь хочу я. Не мечтаю уже о лете, Не хочу ни в купцы, ни в князи - Я хочу одного на свете: Я хочу, чтоб вы СДОХЛИ, МРАЗИ! Все, что до тошноты знакомы, Все, что лезут в глаза и уши - От верховного Хама-Вора! До последней Ганюшки-шлюшки!!! Наступает он зрим и чёток - Край, когда одного лишь надо: Не зарплат, не жратвы, не шмоток, А того, чтоб вы СДОХЛИ, ГАДЫ! Вместе с вашей холуйской спесью, Вместе с вашей вселенской ложью, Вместе с вашей блевотной лестью, Вместе с вашей рычащей вошью. Не ослепли мы, не оглохли, Сколь не бейтесь в пиар-угаре - Мы ответим вам: ЧТОБ ВЫ СДОХЛИ! Чтоб вы все ПЕРЕДОХЛИ, ТВАРИ!!!
Rublik
4682 дн. тому
Как уже задрали эти недоумки, что депутаты, что эти твари - журналюги, скупленные на корню....
Игорь
4683 дн. тому
Конституція України. Стаття 80: "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані". Где сказано о том, что так называемым "народным" депутатам, а по сути членам одной из группировок, сейчас лишенной власти, нельзя набить морду ? :))) Господа журналисты, вы, конечно, занимаетесь пропагандой, манипулируя словам, но хотя бы себе не лгите.
Збокустоявтадивився
4683 дн. тому
А що значить «припускає»? Кожен журналіст повинен написати заяви про перешкоджання професійній діяльності. Навіть розуміючи, що це не матиме судової перспективи, факт звернення мусить бути. Інакше знову будуть говорити «скарг немає, усі усім задоволені». І, безперечно, треба ставити питання про відшкодування матеріальних збитків. Навіть якщо відшкодовувати буде повинен персонально той чи інший беркутівець, а не їх командир чи МВС. Час жаліти «простих виконавців» минув. Поки ще залишилися хоч крихти правового поля - треба діяти в ньому. На барикади ще встигнуть всі бажаючі.
Байда
4683 дн. тому
"Влада" втрачає гальма... починаються істерики... ганьба!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду