Представник побитого фотографа УНІАН: правоохоронні органи футболять заяву потерпілого про хуліганські дії

21 Червня 2011
14719
21 Червня 2011
17:18

Представник побитого фотографа УНІАН: правоохоронні органи футболять заяву потерпілого про хуліганські дії

14719
«З вересня 2009 року міліція, прокуратура і два суди покривають тяжкий злочин»
Представник побитого фотографа УНІАН: правоохоронні органи футболять заяву потерпілого про хуліганські дії

Правозахисник Олег Мартиненко, який представляє в суді інтереси побитого охоронцем заводу «Таврія» фотографа УНІАН Віталія Данильченка, заявляє, що правоохоронні органи зробили все можливе, щоб уникнути порушення кримінальної справи за статтею про хуліганські дії щодо потерпілого фотографа. Про це йдеться у відкритому листі правозахисника до генерального прокурора України Віктора Пшонки та міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова.

 

Нагадаємо, у вересні 2009 року Віталій Данильченко отримав від охоронця тілесні ушкодження, коли на завдання інформагентства знімав рейдерське захоплення заводу «Таврія» в Новій Каховці. Після цього він потрапив до лікарні з діагнозом струс мозку. Через ускладнення фотограф протягом року двічі перебував у лікарні.

 

У січні 2011 року Віталій Данильченко програв в апеляції суд за статтею 171 Кримінального кодексу («перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Обвинуваченого у справі Геннадія Богуманова засудили за завдання тілесних ушкоджень за статтею 125 Кримінального кодексу, він мав сплатити штраф у розмірі 850 грн.

 

Пенсіонер МВС України, майор міліції Олег Мартиненко стверджує, що суд, прокурори і міліція зробили все можливе, щоб не встановлювати події тяжкого злочину, винну особу та не карати цю особу. А саме - проігнорували заяву про скоєння хуліганських дій відносно Віталія Данильченка, аби уникнути порушення кримінальної справи за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України - «хуліганські дії із застосуванням предмета для нанесення тілесних ушкоджень, заздалегідь прихованого для цього» (карається позбавленням волі від трьох до семи років).

 

Заяву про скоєння злочину Віталій Данильченко подав до чергової частини Новокаховського міськвідділу міліції 11 вересня 2009 року, де її зареєстрували під № 2961. «А от далі розпочалося змагання щодо того, хто з правоохоронців далі "відфутболить" цю заяву», - пише він.

 

За словами правозахисника, міліція переадресувала заяву про хуліганські дії до Новокаховської прокуратури, яка заховала її в матеріалах кримінальної справи про перешкоджання законній професійній діяльності, порушеної за іншою заявою Віталія Данильченка.

 

Олег Мартиненко наголошує, що Новокаховський міський суд також проігнорував заяву про хуліганські дії, що випливає з тексту вироку, а Апеляційний суд Херсонської області відмовив у задоволенні апеляційної скарги.

 

Після цього постраждалий фотограф написав скаргу до обласних міліції та прокуратури з проханням прийняти рішення щодо заяви про хуліганські дії, поданої ще 11 вересня 2009 року, і притягнути до відповідальності посадовців, які «приховали від правосуддя тяжкий злочин».

 

Подальші дії правоохоронців правозахисник вважає маніпулятивними, оскільки вони відмовляли в порушенні кримінальної справи і притягненні до відповідальності винних посадовців, посилаючись один на одного та на суд.

 

«З усього цього випливає, що, починаючи з 11.09.2009 року, міліція, прокуратура (м. Нова Каховка) і два суди (першої та апеляційної інстанцій) "дружно" покривають злочинця, який скоїв тяжкий злочин», - резюмує правозахисник.

 

З повним текстом відкритого листа Олега Мартиненка можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа» готова надати можливість висловити свою точку зору щодо розгляду заяви Віталія Данильченка представникам правоохоронних органів Херсонщини.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14719
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду