«Репортери без кордонів»: «Влада повинна суворіше ставитися до порушень свободи слова»

21 Липня 2010
14994
21 Липня 2010
14:38

«Репортери без кордонів»: «Влада повинна суворіше ставитися до порушень свободи слова»

14994
«Репортери без кордонів»: «Влада повинна суворіше ставитися до порушень свободи слова»

Зустрівшись з представниками національних та регіональних ЗМІ України, народними депутатами  та громадськими діячами, правозахисна організація «Репортери без кордонів» зробила висновок, що Україні потрібно більше приділяти уваги захисту свободи слова. Про це йдеться в їх офіційній заяві.

 

Нагадаємо, «Репортери без кордонів» прибули до України з триденним візитом, з 19 по 21 липня, у зв'язку із погіршенням в країні стану свободи слова у першому півріччі 2010 порівняно з попередніми п'ятьма роками.

 

За словами «Репортерів без кордонів», редакторська незалежність мовників виявилася ключовим моментом свободи слова в Україні, «оскільки громадськість в основному отримує новини з телебачення та радіо». Створення вільного від державного контролю суспільного мовлення, правозахисники вважають особливо необхідним для медіаплюралізму.

 

Також міжнародна організація висловила своє занепокоєння щодо випадків нападів на журналістів, як це було з Сергієм Андрушком з СТБ та Сергієм Кутраковим з Нового каналу. Також небезпеку втрати двома українськими каналами, TВi та 5-м каналом частот мовлення, правозахисники називають «формою політичного тиску».

 

В офіційній заяві «Репортери без кордонів» звертають увагу влади на труднощі у діяльності регіональної та місцевої преси: «Провінційні ЗМІ та журналісти є незахищеними від тиску і рідко мають змогу протистояти офіційним структурам, які часто поєднують в собі політичну та економічну владу, як це було з Avtor-TV у східному місті Дніпродзержинську».

 

«Репортери без кордонів» сформували попередні рекомендації щодо подальших дій влади у сфері свободи слова:

 

  • Ставтесь до кричущих порушень свободи слова ЗМІ та журналістів з усією потрібною суворістю і ретельністю. Зокрема, забезпечте покарання винних у фізичних нападах на журналістів;

 

  • Переконайтесь, що представники правоохоронних органів виконуюють всі законодавчі акти, що стосуються вільної преси, і зокрема, статті 171 Кримінального кодексу України;

 

  • Забезпечте прозорість системи виділення частот для теле- і радіомовлення, і, у випадку ТВі та 5 каналу,  забезпечте проведення наступного засідання суду у відкритому форматі;

 

  • Гарантуйте незалежність органів регулювання ЗМІ, приділіть особливу увагу їх складу, і тому, яким чином призначаються їх члени;

 

 

  • Гарантуйте вільний та швидкий доступ до публічної інформації, і для журналістів, і для звичайних громадян;

 

  • Гарантуйте прозорість розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, і забезпечте проведення наступного засідання суду у відкритому форматі.

 

Представники міжнародної організації висловили свій намір зустрітися з українською владою, у тому числі й президентом. «Репортери без кордонів» готові у будь-який час повернутися до України, щоб поспілкуватися з першими особами країни та усіма, хто залучений до питань свободи слова.

 

Тетяна Веремчук, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14994
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
5027 дн. тому
Пока не посадят хоть ОДНОГО чиновника , охранника , судью , мента , начальника жека......,за препятствование работе журналиста , избиение работников СМИ , порчу оборудования и т.д. НИХРЕНА в этой стране не изменится! Цвет флага партайгеноссэ не имеет значения! Журналисты должны быть над схваткой , они как врачи должны лечить ВСЕ общество. А если журналист штатный воспевала , то не надо корчить из себя журналиста.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду