detector.media
21.07.2010 14:38
«Репортери без кордонів»: «Влада повинна суворіше ставитися до порушень свободи слова»

Зустрівшись з представниками національних та регіональних ЗМІ України, народними депутатами  та громадськими діячами, правозахисна організація «Репортери без кордонів» зробила висновок, що Україні потрібно більше приділяти уваги захисту свободи слова. Про це йдеться в їх офіційній заяві.

 

Нагадаємо, «Репортери без кордонів» прибули до України з триденним візитом, з 19 по 21 липня, у зв'язку із погіршенням в країні стану свободи слова у першому півріччі 2010 порівняно з попередніми п'ятьма роками.

 

За словами «Репортерів без кордонів», редакторська незалежність мовників виявилася ключовим моментом свободи слова в Україні, «оскільки громадськість в основному отримує новини з телебачення та радіо». Створення вільного від державного контролю суспільного мовлення, правозахисники вважають особливо необхідним для медіаплюралізму.

 

Також міжнародна організація висловила своє занепокоєння щодо випадків нападів на журналістів, як це було з Сергієм Андрушком з СТБ та Сергієм Кутраковим з Нового каналу. Також небезпеку втрати двома українськими каналами, TВi та 5-м каналом частот мовлення, правозахисники називають «формою політичного тиску».

 

В офіційній заяві «Репортери без кордонів» звертають увагу влади на труднощі у діяльності регіональної та місцевої преси: «Провінційні ЗМІ та журналісти є незахищеними від тиску і рідко мають змогу протистояти офіційним структурам, які часто поєднують в собі політичну та економічну владу, як це було з Avtor-TV у східному місті Дніпродзержинську».

 

«Репортери без кордонів» сформували попередні рекомендації щодо подальших дій влади у сфері свободи слова:

 

 

 

 

 

 

 

 

Представники міжнародної організації висловили свій намір зустрітися з українською владою, у тому числі й президентом. «Репортери без кордонів» готові у будь-який час повернутися до України, щоб поспілкуватися з першими особами країни та усіма, хто залучений до питань свободи слова.

 

Тетяна Веремчук, для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY