Нацрада надіслала «Інтеру» три приписи, на які канал обіцяє відреагувати

8 Квітня 2008
19050
8 Квітня 2008
23:38

Нацрада надіслала «Інтеру» три приписи, на які канал обіцяє відреагувати

19050
Нацрада надіслала «Інтеру» три приписи, на які канал обіцяє відреагувати
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення  втретє протягом тижня надіслала  телеканалові «Інтер» припис про усунення порушень. Повідомлення з таким змістом розіслала прес-служба Нацради.
 
Пресу інформують про зміст листа, надісланого головою Національної ради Віталія Шевченка до голови правління АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» (Інтер) Сергія Созановського від 7 квітня 2008 року. У зазначеному листі йдеться про те, що «Інтер» і далі «мовить з ознаками порушень норм законодавства і демонструє показники, що є неприйнятними з огляду на ситуацію в телеефірі, про яку йшлося на засіданні РНБОУ 21 березня  ц. р.». Зокрема, результати моніторингу, здійсненого службами Національної ради 30 і 31 березня 2008 року, підтвердили попередні висновки Національної ради, а саме: ознаки порушень телеканалом «Інтер» статей 9 та 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статті 15 Закону України «Про кінематографію» та інших нормативних документів. Одне з найгрубіших порушень, відзначених Нацрадою – практично повна відсутність в ефірі національного музичного продукту. 30 і 31 березня 2008 року «Інтер» транслював всуціль російську музичну продукцію, інформує прес-служба Нацради.
 
Віталій Шевченко у зв’язку з розглядом результатів перевірок попросив керівника «Інтера» оперативно поінформувати Національну раду про причини такої ситуації з мовленням телеканалу. 
 
Керівник юридичної служби телеканалу «Інтер» Тарас Прозоровський здивований новим способом спілкування Нацради з телеканалами. «Мені як юристу не зрозуміло, що це за форма приписів. Нацрада – це не прокуратура». 
 
Голова Нацради Віталій Шевченко каже, що «припис» - це лише умовна назва. «Його можна називати приписом, а можна просто – надісланим керівництву листом. Інша річ – чим це зумовлено». 
 
Пан Шевченко пояснив, що ця практика викликана тим, що стандартна процедура дій Нацради може займати досить багато часу: «Разом із тим, бувають ситуації, коли треба реагувати моментально. Приміром, закон про вибори вимагає негайно реагувати, якщо хтось демонструє не ті ролики. Другий приклад: приходить припис від комісії з питань моралі, що вона зробила висновок і певний відеосюжет розцінила як порнографічний, а отже, він мусить бути заборонений. Що має в такому випадку робити Нацрада? Якщо ми чекатимемо офіційного призначення перевірки, то цей сюжет щодня йтиме. Тому ми такі речі [приписи] давненько вже практикували. Це не новина». 
 
Зі слів Тараса Прозоровського, на адресу «Інтера» надійшли тільки 2 листи-приписи: «Перший ми отримали в п’ятницю, другий – у понеділок. Тому не можна говорити про те, що місяць тому нам щось скерували, а ми ніяк не реагуємо». Третій лист, каже юрист телеканалу, до «Інтера» ще не надійшов: «Про третій припис я дізнався з Інтернету, він датований 7-м квітня, ми його навіть ще не отримували». 
 
Віталій Шевченко так охарактеризував надіслані «Інтеру» листи: «Це наша добра воля до компанії: ми щось побачили, на щось їм звертаємо увагу. А компанія буде вже по-своєму реагувати». У Нацраді сподіваються, що недоліки, про які йдеться в листах, керівництво телеканалу обговорить і виправить. А як реагуватиме Нацрада? «Після такого припису може відбутися перевірка, а може й не відбутися. Якщо в листі йдеться про серйозні речі, то очевидно, що перевірка буде призначена. Якщо якісь технічні речі, на які можна зреагувати, прибрати – і питання вичерпане, значить, і потреби в тому не буде», – каже Віталій Шевченко. 
 
Тарас Прозоровський стверджує, що «Інтер» обов’язково реагуватиме на приписи, офіційно отримані в письмовій формі. «Безумовно, ми будемо на них реагувати. У нас є два листи. Ми зараз даємо відповіді на ті запитання, які в них поставлені. Тобто це нормальний робочий момент. Є питання – будуть відповіді». 
 
Як відомо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла за основу рішення про винесення телеканалу «Інтер» попередження за результатами січневої перевірки.  Аналогічне рішення було ухвалене щодо компаній «1+1», НТН, «Україна» і Новий канал. Пан Шевченко відкинув припущення, що приписи скеровано на канал у зв’язку із запланованим на завтрашньому засіданні остаточним розглядом цього питання. Найпевніше, питання про перевірки розглядатиметься 23 квітня. «Завтра ми працюємо мінімальним кворумом – нас лише шестеро. Та й не хотілося б позбавляти окремих членів Національної ради щастя бути присутніми на розгляді цього питання», – сказав пан голова.  
 
«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19050
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Журналист
5861 дн. тому
http://www.ura-inform.com/ru/society/2008/04/08/telekanaly/ у Шевченко сегодня была истерика, когда он это прочитал
Юрий
5861 дн. тому
Хорошковский теперь обязан петь под бандуру в прайм-тайм с шести до двенадцати украинские песни,это очень поспособствует укреплению национальной безопасности!
глядач
5861 дн. тому
на московських попихачів типу Інтєра не жалюгідну нацраду треба, а води Лети - шоб ми й забули, що це {CENSORED} в ефірі
цікаві досліди
5861 дн. тому
нацраду від***ть ненашкодить.
Іменем Подервянського
5861 дн. тому
А пиз**чить їх дрючком не пробували? Найефективніший спосіб!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду