detector.media
08.04.2008 23:38
Нацрада надіслала «Інтеру» три приписи, на які канал обіцяє відреагувати
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення  втретє протягом тижня надіслала  телеканалові «Інтер» припис про усунення порушень. Повідомлення з таким змістом розіслала прес-служба Нацради.
 
Пресу інформують про зміст листа, надісланого головою Національної ради Віталія Шевченка до голови правління АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» (Інтер) Сергія Созановського від 7 квітня 2008 року. У зазначеному листі йдеться про те, що «Інтер» і далі «мовить з ознаками порушень норм законодавства і демонструє показники, що є неприйнятними з огляду на ситуацію в телеефірі, про яку йшлося на засіданні РНБОУ 21 березня  ц. р.». Зокрема, результати моніторингу, здійсненого службами Національної ради 30 і 31 березня 2008 року, підтвердили попередні висновки Національної ради, а саме: ознаки порушень телеканалом «Інтер» статей 9 та 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статті 15 Закону України «Про кінематографію» та інших нормативних документів. Одне з найгрубіших порушень, відзначених Нацрадою – практично повна відсутність в ефірі національного музичного продукту. 30 і 31 березня 2008 року «Інтер» транслював всуціль російську музичну продукцію, інформує прес-служба Нацради.
 
Віталій Шевченко у зв’язку з розглядом результатів перевірок попросив керівника «Інтера» оперативно поінформувати Національну раду про причини такої ситуації з мовленням телеканалу. 
 
Керівник юридичної служби телеканалу «Інтер» Тарас Прозоровський здивований новим способом спілкування Нацради з телеканалами. «Мені як юристу не зрозуміло, що це за форма приписів. Нацрада – це не прокуратура». 
 
Голова Нацради Віталій Шевченко каже, що «припис» - це лише умовна назва. «Його можна називати приписом, а можна просто – надісланим керівництву листом. Інша річ – чим це зумовлено». 
 
Пан Шевченко пояснив, що ця практика викликана тим, що стандартна процедура дій Нацради може займати досить багато часу: «Разом із тим, бувають ситуації, коли треба реагувати моментально. Приміром, закон про вибори вимагає негайно реагувати, якщо хтось демонструє не ті ролики. Другий приклад: приходить припис від комісії з питань моралі, що вона зробила висновок і певний відеосюжет розцінила як порнографічний, а отже, він мусить бути заборонений. Що має в такому випадку робити Нацрада? Якщо ми чекатимемо офіційного призначення перевірки, то цей сюжет щодня йтиме. Тому ми такі речі [приписи] давненько вже практикували. Це не новина». 
 
Зі слів Тараса Прозоровського, на адресу «Інтера» надійшли тільки 2 листи-приписи: «Перший ми отримали в п’ятницю, другий – у понеділок. Тому не можна говорити про те, що місяць тому нам щось скерували, а ми ніяк не реагуємо». Третій лист, каже юрист телеканалу, до «Інтера» ще не надійшов: «Про третій припис я дізнався з Інтернету, він датований 7-м квітня, ми його навіть ще не отримували». 
 
Віталій Шевченко так охарактеризував надіслані «Інтеру» листи: «Це наша добра воля до компанії: ми щось побачили, на щось їм звертаємо увагу. А компанія буде вже по-своєму реагувати». У Нацраді сподіваються, що недоліки, про які йдеться в листах, керівництво телеканалу обговорить і виправить. А як реагуватиме Нацрада? «Після такого припису може відбутися перевірка, а може й не відбутися. Якщо в листі йдеться про серйозні речі, то очевидно, що перевірка буде призначена. Якщо якісь технічні речі, на які можна зреагувати, прибрати – і питання вичерпане, значить, і потреби в тому не буде», – каже Віталій Шевченко. 
 
Тарас Прозоровський стверджує, що «Інтер» обов’язково реагуватиме на приписи, офіційно отримані в письмовій формі. «Безумовно, ми будемо на них реагувати. У нас є два листи. Ми зараз даємо відповіді на ті запитання, які в них поставлені. Тобто це нормальний робочий момент. Є питання – будуть відповіді». 
 
Як відомо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла за основу рішення про винесення телеканалу «Інтер» попередження за результатами січневої перевірки.  Аналогічне рішення було ухвалене щодо компаній «1+1», НТН, «Україна» і Новий канал. Пан Шевченко відкинув припущення, що приписи скеровано на канал у зв’язку із запланованим на завтрашньому засіданні остаточним розглядом цього питання. Найпевніше, питання про перевірки розглядатиметься 23 квітня. «Завтра ми працюємо мінімальним кворумом – нас лише шестеро. Та й не хотілося б позбавляти окремих членів Національної ради щастя бути присутніми на розгляді цього питання», – сказав пан голова.  
 
«Детектор медіа» 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY