Ігор Лоташевський: Ми хотіли би впливати на змістовну частину «Шустер life. Адреналін»

10 Лютого 2012
11571
10 Лютого 2012
15:47

Ігор Лоташевський: Ми хотіли би впливати на змістовну частину «Шустер life. Адреналін»

11571
Гендиректор «Ери» – про плани каналу й медіагрупи
Ігор Лоташевський: Ми хотіли би впливати на змістовну частину «Шустер life. Адреналін»

Ігор Лоташевський донедавна очолював медіагрупу «Ера», а 21 січня його призначили генеральним директором однойменної телекомпанії. Його завдання на новій посаді - розбудувати 24-годинний супутниковий канал, на який торік «Ера» отримала ліцензію. За словами пана Лоташевського, формат майбутнього каналу - vision radio - надзвичайно складний у реалізації й абсолютно новий та унікальний на українському медіаринку.

 

Наповнювати новий канал планується переважно програмами власного виробництва. «На першому етапі це будуть документальні фільми, публіцистика. Купуватимемо розгорнуті інтерв'ю з цікавими людьми. Ток-шоу і серіалів не буде, бо вони не вписуються в концепцію формату», - зазначає Ігор Лоташевський. Він планує, що канал почне давати прибуток у 2014 році.

 

Новий гендиректор «Ери» задоволений співпрацею з Першим національним і схвалює спільні з цим каналом вимірювання в телепанелі GfK. Але ця співпраця завершиться після вимкнення аналогового сигналу. Ігор Лоташевський сподівається, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення отямиться, скасує результати цифрового конкурсу і надасть їм ліцензію на загальнонаціональне мовлення в цифровому мультиплексі.

 

- Ігорю, чи планує холдинг «Ера-медіа» розширюватися, купувати ще якісь медіа? Наразі в складі холдингу - телеканал і радіо «Ера», інтернет-видання «Київський телеграф» і «Версии»?

- Віднедавна я очолюю телекомпанію «Ера». Наразі ми змінюємо концепцію медіахолдингу. Базовою в ньому буде телекомпанія «Ера», яку плануємо перевести на 24-годинне супутникове мовлення, і вже отримали для цього відповідну ліцензію. Не менш важливе місце займатиме й наше радіо.

 

Нові медіа, можливо, й будуть, але на базі наявних. Плануємо розширювати нинішні потужності і піднімати якість наших медіа. У планах щодо телекомпанії «Ера» - входження в кабельні мережі. Думаю, почнемо цей процес цього року, а 2013-го продовжимо. Ми чудово розуміємо, що кабельні оператори щомісяця вимагають платню за мовлення. Це прописано в нашому бізнес-плані.

 

У нас реально дуже великі можливості, які наразі використовуються не на сто відсотків. Наше завдання - зробити так, щоб усі вони використовувалися на 100%. Умовно кажучи, інформацію про якусь подію ми маємо повідомити в усіх наших медіа так, щоби всі її почули або побачили.

 

- Хто власник медіагрупи «Ера»?

- Почесний президент «Ера-медіа» - Андрій Деркач, він є і власником.

 

- Хто вас замінив на посаді гендиректора групи? Ця посада залишилася?

- Посада залишилася. Враховуючи, що ми робимо базовою телекомпанію «Ера», ця посада поки що консервується. Змінилася управлінська концепція: надбудови в медіагрупі не буде.

 

- GfK з 2010 року рахує показники «Ери» разом із Першим національним. Як це вплинуло на роботу каналу?

- Ніяк. Це, в першу чергу, вплинуло на наші стосунки з Першим національним. Ми почали чіткіше програмувати сітку мовлення. Якщо раніше, до приходу Бенкендорфа і його команди, ми працювали в режимі «ви окремо, ми окремо», то на сьогодні в нас дуже велика кількість спільних проектів, котрі ми спільно реалізовуємо і транслюємо в ефірі. На мою думку, це був нонсенс: окремі заміри на єдиному каналі. Об'єднання зробило дослідження якіснішими, ми можемо чіткіше відчувати тенденцію всього каналу - першої кнопки, а не окремо телекомпанії «Ера» і Першого національного. Це зручніше в презентаціях, у розмовах з рекламодавцями і т. д.

 

- Раніше Перший національний практично завжди закінчував вечірнє мовлення о 23:00, через що шанувальники спорту не могли побачити прямих трансляцій олімпіади, ще деякі проекти. Нині ви разом транслюєте програму «Шустер live», інші прямоефірні програми. Про це була домовленість на вищому рівні? З ким?

- Не можна сказати, що це була домовленість на вищому рівні. Дозволило нам це робити об'єднання в панелі GfK в єдиний канал. Ми розуміємо важливість трансляцій, особливо спортивних, які тривають із переходом на наш ефірний час. Тому ми домовилися з Першим національним: якщо це цікаво, то «Ера» отримує субліцензію, сплачуючи за неї кошти, і транслює. За великим рахунком, ми транслюємо той продукт, який дає рейтинг.

 

«Шустер live» - це рейтинговий продукт. Ми підписали угоду з Першим національним, який є власником продукту, оплачуємо права за його використання і транслюємо в нашому ефірі. Це дає рейтинг нашим рекламним блокам.

 

- Чи транслюватимете ви й надалі «Шустер life. Адреналін», чи задоволені цим проектом?

- Якщо «Шустер live» - відомий нам проект, то щодо нового проекту ми ще подивимося на рейтинги, які нього переваги порівняно з нашими проектами, що виходять по вівторках. Тому ми протягом місяця подивимося на тенденцію, а потім прийматимемо рішення.

 

Прем'єра програми була успішною, але тематика дуже специфічна. Умовно кажучи, тут можна потрапити, а можна не потрапити в аудиторію. Політичні питання цікаві, бо в нас на політиці знаються всі. Наскільки цікавою в ефірі «Ери» буде соціальна складова в новій програмі - невідомо. Чесно кажучи, ми як телеканал хотіли би впливати на змістовну частину. Якщо ми транслюємо, то ми формуємо тему. Так, як це відбувається зараз у «Шустер live». Перед програмою ми обговорюємо теми з Бенкендорфом, із продакшном «Савік Шустер студія». Оскільки вони на годину заходять у наш ефір, нам цікаво, яких тем торкатимуться. Це може вплинути на наш рейтинг, хоча ми міряємося разом. Перший національний так само зацікавлений у тому, щоб люди його дивилися.

 

 

 

 

- Чи передбачаються такі накладки під час трансляції Євро-2012?

- Ніяких накладок не буде. Ми також транслюватимемо матчі Євро-2012, тому що вважаємо це подією №1 у цьому році. Вони розпочинатимуться о 21:45 і, безумовно, заходитимуть на наш ефірний час. Ми маємо підписати угоду з Першим національним щодо отримання прав на субліцензію на право трансляції.

 

- Скільки «Ера» заплатить за цю субліцензію?

- Чесно кажучи, це комерційна таємниця. Ми, по-перше, ще не підписали угоди, тривають переговори. «Україна» все ж купила цілі матчі. А ми купуємо 30 хвилин матчу. І в нас триває дискусія, тому що, за правилами УЄФА, треба сплатити за весь матч. Я прогнозую, що в середині лютого ми підпишемо цю угоду, тоді й озвучу цифри.

 

- Які у вас взагалі стосунки з Першим національним та Українським радіо? Розкажіть про спільні проекти.

- Стосунки у нас дружні й більш ніж конструктивні. Наше злиття в панелі GfK спонукало нас до того, щоб ми разом виробляли або транслювали справді рейтингові продукти. Приклад того самого «Шустер live». До Євро-2012 ми робитимемо програму під назвою «Третій тайм», яка також буде в нашому ефірі. В липні в нас Олімпіада-2012 у Лондоні, ми робитимемо студії разом із Першим національним. Торік ми досить успішно відпрацювали «Євробачення». У нас триває якісна робота, тому що ми зацікавлені в тому, щоб рейтинг і «Ери», й Першого національного зростав. Згідно з дослідженнями, за минулий рік приріст аудиторії Першого національного й «Ери» - 0,7%. Це третя позиція за приростом аудиторії.

 

- Якщо у влади дійдуть руки до створення суспільного мовлення на базі НТКУ, очевидно, Нацрада не зможе продовжити вам ліцензію на попередніх умовах. Якими будуть дії ваших акціонерів?

- Так, не зможе подовжити. На сьогодні ми конструктивно працюємо над запуском 24-годинного супутникового каналу.

 

- Коли цей канал почне мовити?

- У листопаді вже вийдемо в ефір у тестовому режимі. В реалізації це дуже складний формат - vision radio. На сьогоднішній день в Україні аналогів не було. У світі дуже мало таких проектів, ми революціонери. А в повному обсязі плануємо вийти через 18 місяців. Тобто, виходимо в листопаді у тестовому режимі, а наступної весни, приблизно у квітні - травні, запрацюємо на повну силу. Водночас ми не припиняємо мовлення разом із Першим національним.

 

- Де буде розміщуватися редакція супутникового каналу?

- Приміщення під канал у нас уже є, воно розташоване поблизу радіо «Ера». Нині там тривають проектні роботи, підшуковується обладнання тощо. Ми хочемо об'єднати контент радіо й телекомпанії «Ера».

 

- Виходить, що вас не буде в ефірі, коли буде створено канал суспільного мовлення?

- Не буде. Як і Першого національного в нинішньому вигляді. Це нормальні речі. Ми готові до цього. Тому зараз ми активно освоюємо ліцензію на 24-годинне супутникове мовлення.

 

- А як ви особисто ставитеся до суспільного мовлення?

- Позитивно, суспільне мовлення має бути. Враховуючи наш досвід роботи з ВВС, з Deutsche Welle, радіо Frans International, однозначно до цього питання підходити не можна. Останні події з тим же ВВС показали: будувати соціалізм в окремо взятій телекомпанії неможливо. Наша позиція дуже проста: суспільне мовлення потрібне, але за змістом, а не формою. А на сьогодні, на жаль, обговорення в суспільстві йде переважно з приводу форми, а про зміст мало хто каже. Як тільки зрозуміють, яким має бути зміст, одразу з'явиться й форма. ВВС так і робилася, первинним був зміст.

- Чи ставлять вам акціонери завдання з підвищення рейтингів?

- Так, безумовно. Мене призначено на цю посаду задля впровадження нового проекту. Але це не означає, що ми забудемо про нинішній канал. Тут дуже багато питань щодо якості сигналу, студій, журналістів. Альтруїзмом ніхто не збирається займатися. На телебаченні всі заробляють гроші, а гроші заробляють для того, щоб виробляти більш якісний контент, це пов'язані речі.

 

- Є якісь побажання власників щодо редакційної політики «Ери»?

- Якщо ви маєте на увазі вплив, я би сказав ні. У нас існує редакційна рада, яка розглядає нагальні питання і, безперечно, напрацьовує рішення. До її складу входять поважні у компанії люди, котрі піклуються про наш бренд, тому ми не залишаємо поза увагою практично жодної резонансної теми.

 

- На виробництві якого продукту буде зосереджено зусилля каналу і радіокомпанії цього року? Чи буде переформатовано якісь проекти? Якою ви бачите концепцію каналу в 2012 році?

- У глобальному сенсі концепцію каналу ми змінювати не будемо. Цей формат влаштовує і акціонерів, і мене як менеджера. Ми більше уваги приділятимемо якості подачі інформації. Умовно кажучи, ми беремо якусь подію, яка починається в понеділок, і ведемо її протягом тижня. А потім у кінці тижня підсумовуємо в гостьовій студії радіопрограми «Експерт на зв'язку».

 

- Чи запускаєте нові програми?

- Так, на телекомпанії «Ера» незабаром з'являться чотири нових проекти, які будуть пов'язані більше з регіонами України.

 

- Коли вони з'являться в ефірі?

- З 5 березня. Ми будемо еволюційно змінювати сітку мовлення. В ефірі проекти з'являтимуться поетапно: один у березні, наступний у квітні, ще два у травні. Два проекти будуть соціальні, ще два - освітні. Детальніше зможу розповісти за місяць.

 

- Чому було вирішено продати радіо «Дача»?

- Це питання складне. По-перше, ми працюємо в інформаційному форматі. Радіо «Дача» було успішним проектом, але це не наш козир. Ми розуміємося на радіо, тому будемо вкладати більше зусиль саме у розвиток інформаційного мовлення в Україні.

 

- Чи збираєтеся проводити кадрові зміни на телеканалі?

- Бренд - це продукт команди людей. Якщо хтось із цих людей не хоче працювати в команді, будемо прощатися. Якщо залишаєтесь у команді, маєте нести стовідсоткову відповідальність за свою роботу. Загалом, мене влаштовують люди, які працюють у телекомпанії «Ера». Кардинальних змін, думаю, не буде.

 

- Тобто скорочення колективу не планується?

- Ні. Але структуризація колективу можлива.

 

- Куди пішла працювати Людмила Обертинська?

- Наразі вона у відпустці. Людмила професіонал, можливо, ми будемо з нею співпрацювати як із консультантом.

 

- Хто, на вашу думку, є нині брендом телеканалу й радіо «Ера»? Чи задоволені ви ведучими?

- Щодо інформаційного мовлення телекомпанії «Ера» питань немає. Щодо ведучих «Доброго ранку, Україно», чесно кажучи, в мене є деякі питання. Я доручив шеф-редакторам «Доброго ранку, Україно» і суспільно-політичного мовлення переговорити з ведучими. Якщо вони врахують наші побажання, то працюватимуть і надалі. Остаточне рішення буде ухвалено протягом місяця.

 

- Яка, на вашу думку, аудиторія каналу?

- На сьогодні це чоловіки 45 років і старші. Будемо намагатися омолодити. Наш новий супутниковий канал буде розрахований на молодшу аудиторію. Все ж 24 години на добу, а не 5 годин 17 хвилин, як тепер. Без Першого національного ми не можемо омолодитися. Якщо вони пускають в ефір продукт, розрахований на 45+, то що б ми тут не робили, нас буде дивитися та вікова аудиторія, яка дивиться Перший національний.

 

 

 

- Чим ви заповнюватимете супутниковий канал 24 години на добу?

- Проектів у нас буде чимало. Загальна концепція - vision radio інформаційного спрямування. Ми робимо універсальну студію, аналогів якій в Україні немає. В ній зніматимемо цікаві програми, ток-шоу власного виробництва.

 

- Хто буде вашими конкурентами?

- 5 канал, NewsOne, «24» - це ключові телеканали, які можуть бути нашими конкурентами в цій ніші. Але завдяки співпраці радіо й телекомпанії «Ера» в нас конкурентів не буде. Це буде унікальний формат, не представлений в Україні. Тому більше нашими конкурентами будуть західні супутникові канали: польські, німецькі, іспанські такого ж формату. Росіяни намагалися зробити, але в них не вийшло.

 

- Як ви оцінюєте результати цифрового конкурсу? Чому, на вашу думку, вам не дали ліцензії?

- Я сподіваюся на те, що це прикра помилка Національної ради. Коли ми отримували супутникову ліцензію на 24-годинне мовлення, Нацрада сказала, що наша презентація найкраща по всіх позиціях. У мене є надія, що цю прикру помилку буде виправлено найближчим часом. Ми судимося з Нацрадою, програли першу інстанцію, але обов'язково будемо подавати на початку лютого апеляцію, і доводити, що були праві. Українці мають бачити наш продукт, тому що він реально цікавий.

 

- У вас було близько 20 позовів. Які були ваші позовні вимоги в суді по цифрі?

- У нас ключова вимога - визнати конкурс недійсним, щоб суд зобов'язав Нацраду по-новому провести конкурс, щоби члени цього регуляторного органу уважніше розглянули нашу пропозицію.

 

- Які перспективи розвитку телеканалу за умови, що ви програєте суд?

- Наш шлях - розповсюдження сигналу через супутникові й кабельні мережі. На сьогодні 60% - це ефірне мовлення, 40% - кабельні мережі. Після переходу на цифру і відключення аналогу не факт, що ці 60% залишаться. Я вважаю, що, навпаки, кабельні оператори будуть розвиватися, вони вже є й у маленьких містах. Також розвиватиметься супутникове й інтернет-мовлення. Ми вважаємо, що нас мають бачити і через інтернет.

 

- Чи братиме «Ера» участь у повторному конкурсі на залишки регіональних цифрових частот?

- Я думаю, що ні. Нам потрібна одна ліцензія. Ми не будемо подавати 150 заявок і потім мати 150 стосунків із місцевими телекомунікаційними операторами. В економічному плані цей процес не виправданий. Ми сподіваємося, що суд усе-таки винесе рішення на нашу користь, Нацрада оголосить новий конкурс, і ми отримаємо ліцензію саме у всеукраїнському мультиплексі.

 

- Чи планує 2012 року канал купувати телепродукт у продакшнів? У яких саме і який продукт?

- Ми будемо зосереджуватися на виробництві власного продукту. На першому етапі це будуть документальні фільми, публіцистика. Купуватимемо розгорнуті інтерв'ю з цікавими людьми. А ось ток-шоу і серіалів не буде, бо вони не вписуються в концепцію формату каналу vision radio. Загалом ми плануємо купувати приблизно 30-40% продукту, але щороку будемо зменшувати цей показник, переходити на власне виробництво. На сьогодні в ефірі радіостанції «Ера» багато власного унікального продукту, зокрема, приблизно вісім гостьових майданчиків на день. До нас приходять справді цікаві люди, котрих цікаво слухати. І ми вважаємо, що їх буде цікаво ще й дивитися.

 

- Інвестор підтримує ваші ідеї?

- Так. Концепцію vision radio затверджено. Ми на підставі цієї концепції отримали ліцензію Нацради. З інвестором було погоджено саме цей формат.

 

- Серед головних напрямів програмної концепції телеканалу «Ера» - виробництво дитячих програм. Чому такого продукту наразі немає в ефірі?

- Чому немає? Ми ставимо в ефір мультфільми. Ми плануємо зробити дитячий проект, у нас навіть з'явиться студія саме під дитячу програму. Наразі триває кастинг ведучої.

 

- Коли ваш новий канал 24-годинного мовлення почне приносити прибутки?

- Я розумію, що це буде нішевий канал. Але він матиме свою постійну якісну аудиторію, яка дивитиметься тільки нас. За нашими розрахунками, вийдемо на прибутки приблизно у 2014 році.

 

- Чи розраховуєте на зростання рекламних надходжень у 2012 році у всіх медіа холдингу?

- На рівні інфляції, не більше. Ми з оптимізмом дивимося в майбутнє, але, по-перше, ринок дуже сильно структурується, особливо в телевізійному сегменті. На сьогодні є StarLightMedia, є група «1+1» і ТРК «Україна», які структурували ринок. Вони диктують умови на рекламному ринку. Такі канали, як Перший національний, «Ера», низка каналів, які вважаються нішевими, залишилися осторонь. Ми разом із Першим національним ведемо переговори з обома групами. Продаватися самостійно буде вже складно, треба входити в пул.

 

- Чи відрізняються домовленості 2011 і 2012 року з вашим сейлз-хаусом? Чи може він гарантувати якусь суму зборів цього року?

- На сьогодні продажами займається наше агентство. Я вважаю, що минулий рік був досить успішний, у нас приріст із продажів по телебаченню був на рівні 25%, а це дуже хороший показник, по радіо - на рівні 15%. Ми дещо змінили структуру, і тепер наше агентство продає рекламу і на телебаченні, і на радіо, а також в інших засобах масової інформації групи. Раніше продажі на телебаченні і радіо велися окремо.

 

Якщо ми домовимося з якимось із альянсів, то тільки щодо продажу прямої реклами. Наше агентство займатиметься спонсорськими пакетами і контентними продажами.

 

- Чи змінила економічна криза, на вашу думку, телепростір, телеринок України?

- Я думаю, що змінила в якісному плані. Якщо раніше телевізійні канали дозволяли собі виробляти те, що потрібно і не потрібно, то тепер вони ретельніше добирають контент, який виробляють. Вони почали чіткіше ідентифікувати аудиторію, на яку працюють. Я вважаю, що кожна криза - на користь якості продукту. Нині лише кілька каналів виробляють власний контент, решта все купують. Тому що купити набагато дешевше, ніж виробити самому. Ми ж налаштовані виробляти власний контент, і акціонери нас у цьому підтримують.

 

- Враховуючи, що ви переходите на 24 годинне мовлення, вам доведеться збільшувати штат.

- Безумовно, плануємо. Я думаю, влітку ми почнемо підшуковувати нових людей.

 

- На якому ви супутнику мовитимете?

- На Sirius 3.

 

- Коли плануєте запустити портал? І як він називатиметься?

- Ми паралельно працюємо й над супутниковим мовленням, і над створенням порталу «Ера». Наразі, у зв'язку з останніми змінами, розробляється нова концепція порталу, цим займається команда людей із інтернет-видання «Версії». Думаю, що до жовтня ми його запустимо.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11571
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Журналіст
4459 дн. тому
Який же ти ананас, Лоташевський - тупий без-АндрюшиДеркача та без дружини своєї {CENSORED}:-)
Фердинанд Пих
4459 дн. тому
абсолютно ніяка косоглаза доця Деркача(но к ней у него претензий конечно же нет нет)...вы еще доцю Латыша не видели!!!!!! Скоро увидите...
вменяемый
4461 дн. тому
Какая вменяемость?На самоокупаемость выйти за год!!!!НА спутнике!Человек не понимает вообще ..
Фердинанд Пих
4461 дн. тому
Продуманная статейка...Не зная ситуации изнутри,можно действительно подумать, что "Лоташевский производит впечатление вменяемого, думающего менеджера",а ТРК ЭРА - динамичная, развивающаяся структура,с громадьем планов и дружным сплоченным коллективом... К сожалению-и первое и второе ложь!!!Все идет к краху...Жадность(Деркача,всей верхушки телеграфа) -прямой путь к бедности...
наблюдатель
4462 дн. тому
После долгой агонии "Эра" скончалась. КонЬцепция "ТВ радио", с бесконечным бормотанием полуграмотных ведущих в эфире, победила. Дело Табачука живет и побеждает!!!
єх ті,бандерлог
4462 дн. тому
Хорошо,что поругали -значит все идет к лучшему.Покажите хоть один канал,которым управляет бандерлог и он успешен-ни одного!!!
\
4462 дн. тому
Якщо на каналі і далі буде мусор з телемагазинів та програм Поплавського, Альонушки Березовської, а у якості головного обличчя каналу буде позиціонуватись абсолютно ніяка доця Деркача - нічого толкового не буде з цього каналу. Радіо Ера цікавим було ще років 3-4 тому, зараз - це помийна яма, де є 1-2 максимом три цікаві програми. Зубатих журналістів там явно поменшало! Віжін радіо? Поставити камеру в студії радіо Ера і пізно вночі показати це на каналі Ера - це вершина креативу! Не канал, а помийна яма!
Джокер
4462 дн. тому
сейчас сложно что то удачно сделать в одиночку,поэтому очень правильно,что добывание рейтинга происходит общими усилиями.этот человек правильно делает,что не хочет брать лавры в одиночку а заходит как говорится командой на арену борьбы.
fcw
4462 дн. тому
По рекламным делам сотрудничал с Лоташевским. Производит впечатление вменяемого, думаещего менеджера. Не знаю как у кого, а у меня в машине уже года 3 включено только радио Эра-фм. Как по мне, лучшее радио страны, по крайней мере ничего подобного у нас не существует. Как болельщик, еще добавлю, что только на радио Эра-ФМ я получаю полную картину спортивного дня, да и программ и трансляций у них достаточно, что весьма удобно, если опаздываешь к телевизору.Если так же правильно он выстроит работу на теле-Эре, успех возможен.Удачи и не допускать ошибок в кадровом подборе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду