Парламентський комітет задовольнив Нацраду повністю, а Держтелерадіо – частково

15 Січня 2008
39607
15 Січня 2008
15:10

Парламентський комітет задовольнив Нацраду повністю, а Держтелерадіо – частково

39607
Парламентський комітет задовольнив Нацраду повністю, а Держтелерадіо – частково
На першому засіданні парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації в 2008 році, яке відбулося 14 січня, депутати розглянули зміни до Закону «Про державний бюджет України на 2008 рік». У порядку денному стояли також питання про проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно ЗМІ», про внесення змін до закону «Про рекламу» (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв), про завершення повноважень члена Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Віктора Івановича Понеділка та оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади.

Пропозиції представників Держтелерадіо збільшити витрати на низку статей (на фінансування «УТР», капітальні видатки для закупівлі прав на трансляцію спортивних змагань Першим національним тощо) викликали серед членів Комітету гостру дискусію, наслідком якої було рішення присвятити «УТР», Першому національному та телеканалу «Культура» окреме засідання. Лунали пропозиції не збільшувати витрати на «УТР», а розглянути можливість входження його в Перший національний. Також темою окремого засідання Комітету має стати промоушн держави Україна. «Імідж України потребує постійної уваги, можливо, навіть створення окремого підкомітету», – зазначив голова Держтелерадіо та народний депутат-регіонал Едуард Прутнік.

Б’ютівець Віктор Уколов закликав присутніх не підтримувати пункт про капітальні видатки на закупівлю Першим національним прав на трансляцію спортивних змагань (футбольної Ліги чемпіонів, чемпіонат Європи з футболу 2008 року, відбіркових матчів на чемпіонат світу з футболу 2010), поки не стане зрозумілим, скільки коштів вони отримують від комерційної реклами під час трансляцій і куди ці кошти йдуть.

Відкинули депутати прохання Держтелерадіо передбачити кошти в бюджеті-2008 на ремонт приміщення комітету (2 млн грн.). Багато питань викликав рядок про виділення 2,9 млн грн. на підвищення кваліфікації працівників державних телерадіокомпаній в Укртелерадіопресінституті. «Чому ми маємо витрачати державні кошти на підвищення кваліфікації фахівців галузі, а вони потім переходять на комерційні канали?», – запитала регіоналка Олена Бондаренко.

Представник фракції «НУ-НС», секретар комітету Юрій Стець обурювався державним утриманням журналу «Віче». «Чому ми маємо платити 12 млн грн. за журнал, який мало хто бачив?», – поставив запитання Юрій Стець.

Тобто, більшість пропозицій Держтелерадіо депутати не підтримали. Але низка статей все ж знайшли підтримку. Це – 40 млн грн. на технічне переоснащення Концерну РРТ, який знаходиться в аварійному стані; 116 млн 512 тис. на трансляцію телепрограм, вироблених для державних потреб; 100 млн грн. на випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». Народний депутат Святослав Вакарчук пропонував додати ще 20 млн грн., але присутні зупинилися на сумі, яку визначив Президент України.

До пропозицій щодо збільшення фінансування окремих статей Національної ради з питань телебачення і радіомовлення парламентський Комітет виявився більш прихильним. Члени Комітету проголосували за виділення 2 млн 400 тис. грн. на створення наукової бази для розробки механізмів найбільш ефективного впровадження цифрового мовлення в Україні; 300 тис. грн. на розробку висновків щодо електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів мовлення, необхідних для створення та розвитку каналів мовлення, мереж мовлення та телемереж; та 1 млн 939,6 тис. грн. на керівництво та управління здійсненням контролю у сфері телебачення і радіомовлення.

У відповідь на задоволення всіх пропозицій керівник апарату Нацради Сергій Крушановський повідомив членам Комітету, що 2007 року Нацрада перерахувала до держбюджету від ліцензійного збору більше коштів, ніж планувалося, а 2008 року працюватиме у цьому напрямі не гірше, ніж торік.

Розглянуті поправки до Закону «Про бюджет України на 2008 рік» будуть скеровані до парламентського бюджетного комітету. Решту пропозицій (від «Укрінформу», НРКУ, НТКУ) члени комітету довивчатимуть. Крім того, вирішено направити до Міністерства фінансів пропозицію затвердити в бюджеті на 2008 рік фінансування НТКУ та НРКУ за окремою бюджетною програмою (тобто, окремим рядком, як це вже було у 2006 році) та заслухати на комітеті президента НТКУ Віталія Докаленка.

Дискусійним виявилося питання щодо проекту закону про внесення змін і доповнень до ЗУ «Про рекламу» (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв). Як доповіла народний депутат Олена Бондаренко, законопроект готовий до внесення до сесійної зали, єдине, що потрібно узгодити – це терміни його впровадження (уже прострочені). Вона запропонувала перенести всі терміни на півроку вперед. Едуард Прутнік вніс свою пропозицію – рік, а перший заступник голови комітету Андрій Шевченко запропонував компромісний варіант: піврічний люфт у пунктах 1.6 та 2.6 статті 22 в перехідних положеннях (п. 1.6 ст. 22 «У населених пунктах забороняється розміщення та розповсюдження реклами знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби» та п. 2.6 ст. 22 «Реклама алкогольних напоїв, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої забороняється у населених пунктах засобами зовнішньої реклами»). А введення інших норм перенести на рік. За пропозицію Андрія Шевченка проголосувала більшість членів комітету. Було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований проект закону про внесення змін і доповнень до ЗУ «Про рекламу» у другому читанні та в цілому.

Розгляд питання про проект ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно ЗМІ» члени комітету відклали. До нього повернуться після обговорення ініціативною групою, до якої ввійдуть представники галузі та громадськості.

Окремим питанням порядку денного засідання парламентського комітету розглядався лист НРКУ щодо стану проводового мовлення та поширення програм «Українського радіо». Президент НРКУ Віктор Набруско просив членів комітету сприяти в отриманні НРКУ ліцензій на канали мовлення в FM-діапазоні в пріоритетному порядку для максимального охоплення населення програмами «Українського радіо». Під час обговорення лунали думки, що це прохання не є законним, оскільки НРКУ хоче отримати ліцензії поза конкурсом. Голова парламентського комітету Ганна Герман висловила сумнів у доцільності переходу «Українського радіо» в FM-діапазон. «Чи буде “Українське радіо” конкурентноздатним в FM-діапазоні? Можливо, краще відродити проводове мовлення?» – запропонувала голова парламентського комітету. Депутати вирішили цьому питанню також присвятити окреме засідання.

Комітет із питань свободи слова та інформації розглянув також інформацію про завершення повноважень члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка. Члени комітету ухвалили рекомендувати парламенту прийняти постанову про припинення повноважень Віктора Понеділка та оголосити конкурс відбору кандидатур на посаду члена Нацради. Відповідно до законодавства, конкурс має бути оголошений протягом трьох днів після прийняття постанови про припинення повноважень. А Комітет із питань свободи слова та інформації приймає пропозиції впродовж 21 дня з часу оприлюднення оголошення в ЗМІ. Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюються в газеті «Голос України» та на сайті Верховної Ради на веб-сторінці Комітету з питань свободи слова та інформації.

Остаточний склад підкомітетів члени Комітету з питань свободи слова та інформації затвердять на наступному засіданні.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39607
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
крайний
5943 дн. тому
Понедилко-самый умный
ммм
5944 дн. тому
Понедилко ОСТАВАЙСЯ! А то работать некому! Почти!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду