Нацрада оштрафувала «Інтер» на 4 млн грн – канал звернеться до суду

Нацрада оштрафувала «Інтер» на 4 млн грн – канал звернеться до суду

11 Липня 2018
20577
11 Липня 2018
16:35

Нацрада оштрафувала «Інтер» на 4 млн грн – канал звернеться до суду

20577
11 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати телеканал «Інтер» на 4 млн 46 тис грн (25% ліцензійного збору) за розпалювання ворожнечі концертом до Дня Перемоги «Перемога. Одна на всіх».
Нацрада оштрафувала «Інтер» на 4 млн грн – канал звернеться до суду
Нацрада оштрафувала «Інтер» на 4 млн грн – канал звернеться до суду

Таке рішення Нацрада прийняла за результатами позапланової перевірки каналу, призначеної 11 травня за скаргами Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України, громадян Ковбика, Семілетко і Київської міської організації «Української Галицької партії».

Перевірка Нацради підтвердила, що в ефірі «Інтера» 9 травня транслювався цей концерт, де лунали наступні фрази ведучих. Ведучий Андрій Доманський у підводці сказав: «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников». Далі продовжила ведуча Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров»

Нацрада вбачає в цьому концерті розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, що є порушенням абзацу 4 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та п. 1 ст. 28 закону «Про інформацію». Такі порушення караються штрафом у розмірі 25% ліцензійного збору, відповідно до ч. 8 ст. 72 закону «Про телебачення і радіомовлення». Члени Нацради одноголосно вирішили застосувати цю санкцію.

Для «Інтера» сума штрафу становить 4 млн 46 тис. грн. Це найбільша сума штраф, призначена Нацрадою за весь час використання цієї санкції. Канал має сплатити штраф протягом 30 днів, якщо не оскаржить його в суді.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук зауважила, що окремо кожне слово ведучих, можливо, юридично зважене, але разом ці фрази розпалюють ворожнечу. Вона нагадала, що уривок концерту напередодні ефіру був поширений в інтернеті й викликав різко негативну реакцію, «Інтер» мав змогу побачити цю реакцію і внести зміни до програми.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк зауважила, що розпалювати ворожнечу можна не прямими закликами, а засобами пропаганди. А член Нацради Валентин Коваль додав, що «це була гра на лезі ножа». «Наша країна знаходиться в дуже важкому стані, такі дії каналу не повинні залишатися без нашої реакції, вона має бути жорсткою», – сказав член Нацради Олег Черниш. «Важливо не те, як було сказано, а те, який результат спричинили ці слова», – додав член Нацради Сергій Костинський.

Канал «Інтер» не погодився з результатами перевірки. Керівництво «Інтера» вважає, що висловлювання ведучих не пов’язані з національними, расовими чи релігійними питаннями, оскільки нацизм – явище не національне, не расове і не релігійне. На думку керівництва «Інтера», будь-які тлумачення змісту передачі є виключно оціночними судженнями, які можуть виникнути тільки внаслідок некоректного сприйняття окремих слів, вирваних з контексту.

Юрист медіагрупи «Інтер» Ольга Мусійко повідомила, що «Інтер» оскаржить санкцію в суді. «Нічого, крім засудження нацизму і показу ролі України в боротьбі за перемогу, даним концертом Інтер” не мав на увазі. Кожне слово (ведучих) було юридично зважено. Відстежити на 100% реакцію громадськості неможливо. Частина людей на одній стороні, друга на іншій, жодна не має пріоритетності. З моєї точки зору, у Національної ради немає юридичних підстав для такої санкції. Зустрінемося в суді».

Уляна Фещук сказала, що Нацрада докладатиме всіх зусиль, щоб виграти справу в суді.

Нагадаємо, 8 травня в соцмережі Facebook на сторінці партії «Національний корпус» було викладено уривок запису концерту, який «Інтер» готував до 9 травня. У цьому фрагменті ведучий Андрій Доманський у підводці говорив наступний текст: «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников». Далі продовжувала ведуча Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров».

«Національний корпус» заявив, що фашистськими злочинцями назвали борців за незалежність України, та висловив вимогу до влади «припинити цю неприховану пропаганду російського шовінізму».

Реагуючи на Нацрада закликала мовників «знайти істинні слова свободи» у День пам’яті та примирення та не розколювати суспільство.

Зранку 9 травня біля офісу каналу «Інтер» проходила акція протесту. Політична партія «Національний корпус», що організувала її, вимагала, щоб з концерту було видалено «пропагандистські заклики». Інакше партія буде добиватися позбавлення каналу ліцензії.

Учасники акції розклеїли на фасаді будівлі та на автомобілях каналу листівки з надписами «Зробимо Інтер патріотичним» та #ІнтербудеНАШ, а також розфарбували вивіску на вході до будівлі в жовто-блакитний колір. На акції протесту чергувала Нацполіція. Активісти обіцяли діяти в рамках українського законодавства.

Тим часом організація «Вільні люди» пікетувала будівлю компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє новини для «Інтера». Пікетувальники вимагали зняти концерт з ефіру повністю. У цій акції взяли участь близько 30 осіб. Вони розмалювали балончиками фасад будівлі. Ближче до кінця концерту активісти кинули на сходи «коктейль Молотова». Активісти заявили, що підготували листи зі скаргою до Генпрокуратури, СБУ, МВС та Національної ради з питань телебачення і радімовлення.

О 20:30 на «Інтері» вийшов анонсований концерт «Победа. Одна на всех», наприкінці якого від ведучого Андрія Доманського пролунала фраза, через яку будівлю каналу і офіс «Національних інформаційних систем» пікетували активісти.

Після закінчення трансляції концерту представники «Національного корпусу» сказали, що не будуть «битися з порожніми стінами офісу», й анонсували поїздку до будинку одного з власників каналу «Інтер» Сергія Льовочкіна 10 травня о 13:00.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив «Детектору медіа», що Нацрада аналізує результати моніторингу ефіру телеканалу «Інтер» за 9 травня з точки зору ознак порушення законодавства. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк вважає, що «Інтер» пішов на свідому провокацію, нехтуючи свободою слова.

10 травня в селищі Козин Обухівського району Київської області біля будинку, що нібито належить Сергію Льовочкіну, представники «Національного корпусу» провели акцію протесту. Сталася сутичка між представниками «Національного корпусу» та правоохоронцями, у ході якої постраждав журналіст видання «Газета.ua».

11 травня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» щодо дотримання вимог законодавства під час трансляції 9 травня концерту «Перемога. Одна на всіх».

Член Нацради Валентин Коваль припускав, що результати цієї перевірки можуть вплинути на подальшу долю цифрової перевірки «Інтера».

Втім, 11 липня Нацрада продовжила «Інтеру» цифрову ліцензію, розглянувши питання продовження ліцензії до результатів перевірки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20577
Читайте також
21.05.2018 14:12
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
0
21.05.2018 10:50
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 683
11.05.2018 12:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
5 261
10.05.2018 14:47
Алексей Бобровников
«Детектор медіа»
3 789
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
GEO
2077 дн. тому
Коли вже закриють цей рупор рашизма, афериста фірташа. Ворог має акредитацію в столиці.
федя
2077 дн. тому
это какой гнидой нужно быть, чтобы плюнуть на могилы освободителей от фашизма.
Анатолий
2077 дн. тому
Национальная враждебность исходит от украинского национализма, который прячет его под личиной патриотизма. Чего стоит идея "Свободы" запретить русский язык, пропаганда и насильственные действия по внедрению этой идеи. Отсюда Крым,отсюда и Донбас. Вражда посеяна национальными недоумками,проявлением "пупизма" титульной нации, в болезненном сознании которых возникает расширение субъектов "нацизма", при отсутсвии их упоминания в словах ведущих Интера.
Правдоруб
2077 дн. тому
Як ці продажні паразити-бездарі з нацради дістали. Скільки вони можуть пити людську українську кров за указкою "нашого гаранта" панамсько-мальдівського Параші рошенівського. Саме "наш" президент Петя канфета та отакі нацрадівці і пропогандують ворожнечу та вносят розкол в наше суспільство. Що поганого в дні Перемоги, в концерті з цього приводу? Нічого, ще недовго їм залишилось біснуватися. Скоро вибори - 90% з теперішніх можновладців підуть в небуття, а вспоминати їх будуть лише злим словом.
АРТЕМИЙ
2077 дн. тому
КТО ИЗБИРАЛ ЭТУ НАЦРАДУ? ЭТА СТРУКТУРА ВЫПОЛНЯЕТ РЕШЕНИЯ ВЕРХУШКИ, КОТОРАЯ ПРОДАЛАСЬ АМЕРИКАНЦАМ И РАЗВЯЗАЛА ГРАЖДАНСКУЮ ВОЙНУ В НАШЕЙ РОДИНЕ. ЭТА ВЕРХУШКА УБИВАЕТ ЛУЧШИХ ПАТРИОТОВ УКРАИНЫ И СПОСОБСТВУЕТ РАЗЖИГАНИЮ НЕНАВИСТИ. ОНА ПРЕДАЛА ПРАВОСЛАВИЕ И ХРИСТИАНСТВО. ПОБОЙТЕСЬ БОГА. МИЛЫЕ УКРАИНЦЫ, СРЕДИ ПРАВИТЕЛЕЙ СТРАНЫ НЕ ОСТАЛОСЬ НЕ ОДНОГО УКРАИНЦА ПО НАЦИОНАЛЬНОСТИ. ДЕЛАЙТЕ ВЫВОД КУДА ОНИ ВЕДУТ СТРАНУ.
Олег
2077 дн. тому
Канал давно уже нужно закрыть а не штрафовать.Нам не нужна вражеская пропаганда в собственной Стране
Олександр
2077 дн. тому
Я би ще наклав штраф за трансляцію футбольних матчів з Чемпіонату світу з футболу. Всі канали відмовились а Інтер проводе прямі трансляції. Отож вони підтримають окупантів та ворогів України.
Володимир
2077 дн. тому
Це була явна провокація з боку Інтера.
Запорожье
2077 дн. тому
Молодцы ребята!!! Интер один из лучших!!! Вы сделали праздник для миллионов людей. Боритесь до конца! А если кому-то что-то не нравится, вперед на западенщину! Бандеровскому отродью не ходить по Украине
микола
2077 дн. тому
Всі забувають що в нас є Лугандон. Всіх туда відправляти як на каторгу----і весь персонал Інтера---на ісправлєніє.
Любовь
2077 дн. тому
Испугались правды.Эти люди.настоящие герои.они сделали настоящий праздник для ветеранов и для всех здравомыслящих людей.Спасибо.Вам.мы с Вами.
Владимир
2077 дн. тому
Интер давно стал представителем вражеского государства. Кому Путлер по душе - вперед, в Рашу
Мария
2077 дн. тому
Как бы нацики не бесились , а сказали правду на канале. Нечего именами фашистских прихвостней поганить Города-Герои .пусть во львове хоть каждый тупик назовут именем сопли и его приспешников .Они не украина , а галицаи-полицаи...
Коля
2077 дн. тому
ЦЕЙ КАЦАПСЬКИЙ КАНАЛ ПОТРIБНО ЗАКРИТИ ЗОВСIМ!!! ЦЕ РУПОР ПАРТII РИГАОНIВ ТА ОПОПИЗДИЦIЙНОГО БЛОКУ ТАКИХ МЕРЗОТНИКIВ ЯК БОЙКО МУРАЕВ ТА ПАДЛОТИ ВIЛКУЛА!!!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду