Результати перевірки «Інтера» можуть вплинути на долю його цифрової ліцензії – Коваль

Результати перевірки «Інтера» можуть вплинути на долю його цифрової ліцензії – Коваль

11 Травня 2018
3438
11 Травня 2018
16:58

Результати перевірки «Інтера» можуть вплинути на долю його цифрової ліцензії – Коваль

3438
За результатами позапланової перевірки телеканалу «Інтер» Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не може анулювати ліцензію «Інтера», але може найближчим часом не продовжити його цифрову ліцензію з огляду на наявність санкцій.
Результати перевірки «Інтера» можуть вплинути на долю його цифрової ліцензії – Коваль
Результати перевірки «Інтера» можуть вплинути на долю його цифрової ліцензії – Коваль

Про це журналістам сказав член Нацради Валентин Коваль, коментуючи рішення Нацради про призначення позапланової перевірки «Інтера» щодо дотримання вимог законодавства під час трансляції 9 травня концерту «Перемога. Одна на всіх».

Результати позапланової перевірки Нацрада очікує не раніше, ніж через три-чотири тижні. Якщо порушення «Інтера» підтвердяться, то Нацрада оголосить каналу попередження. Але якщо канал уже допускав аналогічні порушення і мав за них попередження за останній рік, тоді Нацрада має призначити йому штраф у розмірі 10% від суми ліцензійного збору.

«Позбавлення каналу ліцензії – це справа судова. Ми можемо звертатися до суду про позбавлення ліцензії. Але в цьому разі позбавлення ліцензії не є предметом розгляду. Однак настає момент, коли ліцензію треба продовжувати. І тут Нацрада буде вирішувати, чи буде продовження дії ліцензії Інтера, а його цифрова ліцензія буде продовжуватися вже десь за місяць», - сказав пан Коваль.

Нагадаємо, 8 травня в соцмережі Facebook на сторінці партії «Національний корпус» було викладено уривок запису концерту, який «Інтер» готував до 9 травня. У цьому фрагменті ведучий Андрій Доманський у підводці говорив наступний текст: «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников». Далі продовжувала ведуча Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров».

«Національний корпус» заявив, що фашистськими злочинцями назвали борців за незалежність України, та висловив вимогу до влади «припинити цю неприховану пропаганду російського шовінізму».

Реагуючи на Нацрада закликала мовників «знайти істинні слова свободи» у День пам’яті та примирення та не розколювати суспільство.

Зранку 9 травня біля офісу каналу «Інтер» проходила акція протесту. Політична партія «Національний корпус», що організувала її, вимагала, щоб з концерту було видалено «пропагандистські заклики». Інакше партія буде добиватися позбавлення каналу ліцензії.

Учасники акції розклеїли на фасаді будівлі та на автомобілях каналу листівки з надписами «Зробимо Інтер патріотичним» та #ІнтербудеНАШ, а також розфарбували вивіску на вході до будівлі в жовто-блакитний колір. На акції протесту чергувала Нацполіція. Активісти обіцяли діяти в рамках українського законодавства.

Тим часом організація «Вільні люди» пікетувала будівлю компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє новини для «Інтера». Пікетувальники вимагали зняти концерт з ефіру повністю. У цій акції взяли участь близько 30 осіб. Вони розмалювали балончиками фасад будівлі. Ближче до кінця концерту активісти кинули на сходи «коктейль Молотова». Активісти заявили, що підготували листи зі скаргою до Генпрокуратури, СБУ, МВС та Національної ради з питань телебачення і радімовлення.

О 20:30 на «Інтері» вийшов анонсований концерт «Победа. Одна на всех», наприкінці якого від ведучого Андрія Доманського пролунала фраза, через яку будівлю каналу і офіс «Національних інформаційних систем» пікетували активісти.

Після закінчення трансляції концерту представники «Національного корпусу» сказали, що не будуть «битися з порожніми стінами офісу», й анонсували поїздку до будинку одного з власників каналу «Інтер» Сергія Льовочкіна 10 травня о 13:00.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив «Детектору медіа», що Нацрада аналізує результати моніторингу ефіру телеканалу «Інтер» за 9 травня з точки зору ознак порушення законодавства. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк вважає, що «Інтер» пішов на свідому провокацію, нехтуючи свободою слова.

10 травня в селищі Козин Обухівського району Київської області біля будинку, що нібито належить Сергію Льовочкіну, представники «Національного корпусу» провели акцію протесту. Сталася сутичка між представниками «Національного корпусу» та правоохоронцями, у ході якої постраждав журналіст видання «Газета.ua».

11 травня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» щодо дотримання вимог законодавства під час трансляції 9 травня концерту «Перемога. Одна на всіх».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3438
Читайте також
21.05.2018 10:50
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 690
11.05.2018 12:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
5 264
10.05.2018 14:47
Алексей Бобровников
«Детектор медіа»
3 795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду