Суд скасував попередження каналу «Україна» за серіал «Не зарікайся»

Суд скасував попередження каналу «Україна» за серіал «Не зарікайся»

23 Жовтня 2017
11629
23 Жовтня 2017
08:00

Суд скасував попередження каналу «Україна» за серіал «Не зарікайся»

11629
9 жовтня Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправним та скасував рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення №618 від 28 квітня 2016 року, яким регулятор виніс телеканалу «Україна» попередження через трансляцію серіалу «Не зарікайся», знятого на замовлення каналу пов'язаним з ним продакшном Front Cinema.
Суд скасував попередження каналу «Україна» за серіал «Не зарікайся»
Суд скасував попередження каналу «Україна» за серіал «Не зарікайся»

Відповідне рішення суду міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Справу розглядали судді А.Б. Федорчук, В.І. Келеберда та А.С. Мазур.

Розглядаючи справу, суд встановив, що рішення Нацради ґрунтується на експертному висновку заступниці директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАН України, завідувачки лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти, доктора психологічних наук Любові Найдьонової щодо психологічного впливу фрагментів 66-ї серії серіалу «Не зарікайся», що транслювалась 13 квітня 2016 року в ефірі каналу «Україна».

На думку суддів, даний експертний висновок складений особою, яка має відповідні спеціальні знання у сфері масової комунікації та медіаосвіти, однак він не може носити обов'язкового характеру та не є тим документом, який підтверджує наявність з боку телеканалу дій, що завдають шкоди та порушують законні права та інтереси осіб. Судді також звернули увагу на те, що даний експертний висновок не містив такого обов'язкового реквізиту, як підпис особи, яка проводила експертне дослідження.

Аргументуючи свою позицію, телеканал «Україна» посилався, зокрема, на наявний у матеріалах справи висновок №5 Незалежної медійної ради від 26 квітня 2016 року щодо відповідності законодавству України змісту 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся», який не встановив порушень законодавства. Суд звернув увагу на те, що висновок був складений у відповідь на звернення Нацради (№17/1091 від 15 квітня 2016 року) та не був узятий регулятором до уваги при ухваленні рішення про попередження.

Крім того, в матеріалах справи наявний висновок Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності, затверджений заступником директора з експертної роботи, від 26 квітня 2016 року, згідно висновків якого у 65-тій та 66-тій серіях кінематографічного твору «Не зарікайся» відсутні: заклики до насильницької зміни конституційного ладу України; заклики до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганда; пропаганда винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного та майнового стану, соціального походження; популяризація або пропаганда органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

А згідно висновку експертного дослідження, проведеного начальником сектору мистецтвознавчих і психологічних видів досліджень, відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Київського міського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру 27 квітня 2016 року, 100-серійний серіал «Не зарікайся» є суцільним твором, з сюжетними лініями, які проходять через весь твір; кожна наступна серія є продовженням попередньої серії, окремі серії не мають ознак самостійного твору, не мають чіткого відокремлення історій та чітко визначеного початку і закінчення сюжету в межах однієї або декількох серій і за своїм змістом «мають характерні ознаки серіалів з елементами “однолінійних” серіалів, серіалів по типу “як би життя” та “багатолінійних” серіалів з великою кількістю дійових осіб».

Було долучено до матеріалів справи і рішення Державного агентства України з питань кіно від 18 квітня 2016 року, згідно якого телесеріал «Не зарікайся» дозволений для телевізійного показу на території України, відповідно до Закону України «Про кінематографію».

Нагадаємо, 28 квітня 2016 року Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через трансляцію серіалу «Не зарікайся», знятого на замовлення каналу пов'язаним з ним продакшном Front Cinema. У результаті аналізу контенту серії № 66 серіалу «Не зарікайся» Нацрада зафіксувала цитати про «хунту криваву», про «київських олігархів», які мають залишити Донбас у спокої. У своєму рішенні Нацрада констатувала порушення телеканалом «Україна» таких норм закону «Про телебачення і радіомовлення»: абзац 8 частини 2 статті 6 (трансляція програм, що можуть завдати шкоди дітям), абзац 13 частини 2 статті 6 (поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси осіб, посягає на честь і гідність осіб).

Телеканал «Україна» оскаржив попередження Нацради. 3 серпня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі. Але справу було розглянуто тільки більше як рік потому: кілька попередніх судових засідань закінчувалися нічим. Зокрема, перше судове засідання в цій справі, призначене на 17 жовтня 2016 року, не відбулося, оскільки головуючий суддя Андрій Федорчук перебував на лікарняному. А наступне засідання від 19 січня 2017 року не відбулося, через те що в судді Костянтина Кобилянського (одного з трійки суддів, які на той момент вели справу) закінчився строк повноважень.

Як відомо, показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» свого часу спричинив скандал у соцмережах. На думку деяких глядачів, в цій серії нібито позитивно зображувалися терористи і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в ній називали «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за неї повернути їй сина.

21 квітня 2016 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся». Нацрада також звернулася по експертну думку до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді.

26 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України, а саме норм ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ст. 15 і 15-1 Закону України «Про кінематографію» при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна». Водночас, Незалежна медійна рада вважала, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті.

Громадська рада при Нацраді також не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся».

Натомість соціальний психолог Любов Найдьонова зробила висновок, що представлені в серіалі історії можуть формувати викривлене уявлення пересічного громадянина щодо подій, які відбуваються на сході країни, дезорієнтувати глядача. А «формування позитивних образів ЛНРівців… знижує моральний дух військових, ображає учасників АТО і демобілізованих». На її висновок послалася у своєму рішенні Нацрада.

Тим часом Держкіно зібрало засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся». 18 квітня 2016 року Експертна комісія Держкіно більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся». На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти.

Не згодний з таким рішенням Експертної комісії голова Держкіно Пилип Іллєнко розпустив Експертну комісію та оголосив про формування її нового складу. Медійні експерти назвали це рішення антидемократичним. 24 червня 2016 року було затверджено новий склад Експертної комісії.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони цього серіалу.

«Детектор медіа» також опублікував протилежні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова, Ольги Лень, Бориса Бахтєєва, Сергія Оснача.

Незважаючи на попередження, телеканал «Україна» показав серіал до кінця.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11629
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду