Нацрада - Княжицькому: Попередження не тягне за собою катастрофічних наслідків

29 Вересня 2011
14070
29 Вересня 2011
13:37

Нацрада - Княжицькому: Попередження не тягне за собою катастрофічних наслідків

14070
Нацрада - Княжицькому: Попередження не тягне за собою катастрофічних наслідків

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вважає заяву генерального директора ТВі  Миколи Княжицького, який розцінює винесення попередження каналу як спробу закрити ТВі, маніпуляцією. Про це йдеться у зверненні регулятора.

 

Нацрада наголошує, що оголошення попередження - одна з санкцій за порушення норм законів та ліцензійних умов. «Вона не тягне за собою жодних катастрофічних наслідків. Компанії, якій оголошено попередження, дається час на виправлення порушень. А потім вона може написати заяву і цю санкцію можна скасувати. Інша річ, коли йдеться про системні неодноразові порушення. Але навіть у цьому випадку Національна рада не має права позбавити компанію ліцензії. Ліцензію може скасувати лише суд», - йдеться у заяві. Також Нацрада звертає увагу, що упродовж минулого року виніс попередження 52 компаніям з 1682, що значаться у реєстрі, серед них є й такі, які отримали навіть 2-3 попередження.

 

Нагадаємо, у своєму блозі на «УП» Микола Княжицький звертав увагу, що після двох попереджень канал позбавляють ліцензії.

 

Нацрада  вважає, що  представники каналу ТВі намагаються маніпулювати фактами та суспільною думкою.

 

«Маємо нагадати норму Закону «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до якої компанія має розпочати мовлення протягом року з моменту отримання ліцензії. У разі відсутності мовлення ліцензія має бути анульована. У випадку ТВі йшлося не про основну (супутникову) ліцензію, яку Нацрада переоформила 21 вересня. Йшлося про частоти в трьох населених пунктах Криму та селищі Івано-Франківської області. Це ті частоти, які залишились у ТВі після анулювання незаконно отриманих на конкурсі 27 січня 2010 року», - йдеться у заяві.

 

Нацрада переконана, що ТВі на сьогодні не зацікавлений освоювати ті частоти, які він здобув у Криму та у селищі на Івано-Франківщині: «Тим більше, що за їх же заявами, канал присутній у переважній більшості кабельних мереж країни». Тому вони закликають: «Якщо ці ліцензії ТВі більше не цікавлять - хай напишуть заяву і ми їх анулюємо».

 

Публікуємо текст заяви Нацради без скорочень.

 

 

Повідомлення для ЗМІ

 

Нацрада: ТВі не освоює ефірні частоти й звинувачує в цьому регулятора

 

За що отримав попередження канал?

 

ТВі на засіданні Національної ради 28 вересня отримав попередження. Згідно із Законом України «Про телебачення і радіомовлення» Національна рада з питань телебачення і радіомовлення здійснює нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями норм законів та ліцензійних умов. Відповідно, передбачені і санкції за порушення. Оголошення попередження - одна з таких санкцій. Вона не тягне за собою жодних катастрофічних наслідків. Компанії, якій оголошено попередження, дається час на виправлення порушень. А потім вона може написати заяву і цю санкцію можна скасувати. Інша річ, коли йдеться про системні неодноразові порушення. Але навіть у цьому випадку Національна рада не має права позбавити компанію ліцензії. Ліцензію може скасувати лише суд.

 

52 компанії отримали попередження

 

Протягом минулого року Національна рада винесла попередження 52 компаніям з 1682, що значаться у нашому реєстрі. Є телерадіоорганізації, що мають по два, а то і по три попередження. Якщо компанія виправляє порушення - в більшості випадків попередження скасовуються.

 

Чому знову М. Княжицький маніпулює?

 

Мусимо про це говорити, тому що попередження, оголошене 28 вересня телекомпанії «Телерадіосвіт» (логотип ТВі) стало джерелом для чергових маніпуляцій з боку представників компанії. Заяви «після двох попереджень канал позбавляють ліцензії» та «спроба закрити ТВі» є чистісінькою маніпуляцією фактами та суспільною думкою.

Маємо нагадати норму Закону «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до якої компанія має розпочати мовлення протягом року з моменту отримання ліцензії. У разі відсутності мовлення ліцензія має бути анульована. У випадку ТВі йшлося не про основну (супутникову) ліцензію, яку Нацрада переоформила 21 вересня. Йшлося про частоти в трьох населених пунктах Криму та селищі Івано-Франківської області. Це ті частоти, які залишились у ТВі після анулювання незаконно отриманих на конкурсі 27 січня 2010 року. Нагадаємо, що саме з цього конкурсу і почався конфлікт ТВі з Нацрадою. Керівництву каналу не сподобалося, що спочатку регулятор, а потім суди зафіксували факт грубого порушення законодавства і спроби незаконного заволодіння частотним ресурсом України з боку ТВі. Та керівництво каналу продовжує апелювати до громадськості і міжнародних організацій, вдаючись до перекручення фактів і відвертих маніпуляцій.

 

Чому М. Княжицький не хоче працювати чесно?

 

Після невдалої спроби незаконного захоплення частот задля створення загальнонаціонального ефірного каналу, те, що лишилося (частина Криму і одне селище на Івано-Франківщині), мабуть, не є керівництву ТВі цікавим для освоєння. Тим більше, що за їх же заявами, канал присутній у переважній більшості кабельних мереж країни. Але те, що не цікаво для освоєння, можна використати для чергових маніпуляцій. Мовляв, хай тепер юристи дискутують: є у компанії ефірні частоти, чи немає. Результати конкурсу від 27 січня 2010 року анульовані судом, маємо повернутись до ситуації попередньої, в якій ТВі мав ефірні ліцензії в Криму і на Івано-Франківщині. Якщо ці ліцензії ТВі більше не цікавлять - хай напишуть заяву і ми їх анулюємо. А тримати їх, як знаряддя для скандалу - поза межами здорового глузду. Національна рада провела перевірку і зафіксувала, що компанія не розпочала мовлення на чотирьох частотах протягом року після отримання ліцензії. Нацрада з санкціями не поспішала, сподіваючись, що керівник ТВі - фаховий менеджер і колишній член Національної ради - врешті-решт зрозуміє безперспективність вирішення проблем каналу шляхом ігнорування законодавства і маніпуляцій. Сподівання виявились марними. Навіть пауза з оголошенням санкції зараз ставиться нам в вину.

 

Чому М. Княжицькому має бути соромно?

 

Щодо дискусії навколо жанрового наповнення сітки мовлення: маємо багаторічну практику, якою керується не одне покоління телевізійників і яка була застосована під час перевірки ТВі. Цими підходами керувалися і топ-менеджер ТВі М.Княжицький, коли був членом Національної ради, і колишній керівник контрольно-аналітичного департаменту НР, нинішній співробітник ТВі В.Сокур. Тоді у них проблем з жанрами не було і цензорами вони себе не вважали.

 

Додати нічого. Умови ліцензій треба виконувати. А також дотримуватись норм законів. І тоді непотрібними виявляться маніпуляції. Хоча докори сумління у пана Княжицького все одно залишаться. Журналістська спільнота все пам'ятає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14070
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
viktor
4597 дн. тому
Телекомпанії НТКУ, Інтер і Плюси мають десятки неосвоєних частот потужністю від 1 до 100 Вт в багатьох областях України але за це їм не виносять жодного попередження. Упереджене ставлення Нацради до ТВІ очевдне. Між іншим. Міжнародне законодавство встановлює, що громадяни України і субєкти господарювання не несуть відповідальності за незаконні рішення державних органів. Тому, якщо Нацрада порушила закон при видачі ліцензій ТВІ та іншим, то відповідальність несе держаний орган, а не телекомпанія. Тому ТВІ та інші ТРК, маючи ліцензію, можуть мовити згідно неї.
Ого
4598 дн. тому
В первый раз вижу чтоб госорган внятно и язвительно откомментировал свои действия ))) Княжицкому будет сложно наращивать популярность в образе обиженного )))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду