Комітет свободи слова звернеться до президента і ГПУ щодо припинення мовлення харківських каналів

21 Вересня 2011
16390
21 Вересня 2011
18:42

Комітет свободи слова звернеться до президента і ГПУ щодо припинення мовлення харківських каналів

16390
Народні депутати збираються відвідати Харків, звернутися до Бориса Колеснікова і Ганни Герман
Комітет свободи слова звернеться до президента і ГПУ щодо припинення мовлення харківських каналів

21 вересня чотири члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації вирішили звернутися до президента і Генпрокуратури щодо ситуації, яка склалася з припиненням мовлення трьох харківських телеканалів (АТН, АТВК і «Фора»). Крім того народні депутати звернуться до Антимонопольного комітету України з проханням перевірити, чи не існує в Харкові змова та дискримінація господарюючих суб'єктів з боку операторів телекомунікацій. Комітет також надішле звернення до Міністерства охорони здоров'я та головного санітарного лікаря Харкова; до Міністерства інфраструктури (щодо діяльності Харківського ОРТПЦ) та Мін'юсту (щодо затягування реєстрації).

 

Нагадаємо, з липня 2011 року харківському телеканалу АТН створюють штучні перешкоди у доставці сигналу з студії до Радіотелевізійного передавального центру (РТПЦ), як заявляє сам канал. 13 вересня цього року ще двом місцевим опозиційним каналам («Фора» і А/ТВК) оператор телекомунікацій («Українські цифрові телекомунікації») відмовив у наданні тієї ж послуги.

 

Зауважимо, що 21 вересня це питання, а також низку інших мали розглянути на засіданні комітету, але через відсутність кворуму (прийшли голова Андрій Шевченко, перший заступник голови Олена Бондаренко, Олександр Абдуллін і Віктор Уколов) рішення Комітету ухвалити не вдалося.

 

Генеральний директор телерадіокомпанії А/ТВК Олена Баранник, виконувач обов'язків директора ТРК «Фора» Ірина Рубашко та генеральний директор АТН Олег Юхт, які були запрошені на засідання парламентського комітету, описали народним депутатам ситуацію, що склалась навколо телеканалів. Усі вони переконані, що перешкоди в їхній діяльності створені штучно за вказівкою міського голови Геннадія Кернеса.

 

Представник НАМ Ольга Большакова зазначила, що в Незалежній асоціації телерадіомовників переконані, що перешкоджання поширенню трьох регіональних каналів в Харкові не може розглядатися як окремий випадок «на місцях». В НАМ вважають, що це є продовженням  руйнування системи регіонального мовлення в Україні. Ольга Большакова нагадала також, що саме ці три телеканали не отримали ліцензій на цифрове мовлення на конкурсі Нацради.

 

На засіданні звучали також пропозиції звернутися щодо недемократичної поведінки Геннадія Кернеса до Партії регіонів, поскаржитися віце-прем'єр-міністру - міністру інфраструктури Борису Колєснікову, а також до радника президента з гуманітарних питань Ганни Герман. Також члени комітету збираються відвідати найближчим часом Харків, щоб розібратися з ситуацією на місці і вислухати думку іншої сторони, представники якої, незважаючи на запрошення, на засідання не приїхали.

 

Нагадаємо, харківський телеканал АТН («Агентство Телевидения Новости») звинувачує міського голову Геннадія Кернеса у «безпрецедентному тиску» та підозрює його у зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зокрема, АТН заявляє, що Геннадій Кернес чинить тиск на Харківську санітарно-епідеміологічну станцію, Харківський ОРТПЦ, провайдер «Датагруп» і «Велком. Телеком». Окрім АТН, було припинене мовлення телеканалів «Фора» і «А/ТВК», які транслювали новини АТН.

 

У свою чергу, Харківська СЕС заявила, що ніякого тиску на органи державного санітарно-епідеміологічного нагляду і, зокрема, на Харківську міську СЕС Геннадій Кернес не чинить.

 

Сам Геннадій Кернес просить Комітет з питань свободи слова та інформації вивчити ситуацію з вимкненням харківських каналів та заперечує тиск зі свого боку. Раніше пан Кернес пояснював заяви АТН тим, що телекомпанія таким чином виконує політичне замовлення та називав цю ситуацію бізнес-історією.

 

Тим часом громадські організації закликають віце-прем'єр-міністра - міністра інфраструктури Бориса Колеснікова просять перевірити дії Харківського ОРТПЦ у ситуації з вимкненням каналів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16390
Читайте також
17.09.2011 14:36
Андрей Черников
48 462
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду