Президент створив робочу групу для аналізу ситуації зі свободою слова і правами журналістів

6 Липня 2011
19027
6 Липня 2011
18:01

Президент створив робочу групу для аналізу ситуації зі свободою слова і правами журналістів

19027
Президент створив робочу групу для аналізу ситуації зі свободою слова і правами журналістів

6 липня президент України Віктор Янукович створив Міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яку очолила прес-секретар глави держави Дарка Чепак. Про це повідомляє прес-служба президента, водночас відповідне розпорядження № 226/2011рп оприлюднене на сайті.

 

«Робочу групу створено з метою гарантування конституційних прав громадян на свободу слова та забезпечення захисту прав журналістів. Міжвідомча робоча група оперативно розглядатиме факти порушення законодавства про свободу слова та захист прав журналістів і подаватиме відповідні пропозиції главі держави», - йдеться в повідомленні.

 

До її складу увійшли представники Адміністрації президента, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Управління державної охорони, Держкомтелерадіо, Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформацією, Національної спілки журналістів України, Інституту масової інформації, міжнародної організації «Репортери без кордонів», видання «Детектор медіа».

 

На першому засіданні, яке заплановане на 7 липня, міжвідомча робоча група розглядатиме інформацію, наведену у двох листах на ім'я президента України: від голови Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка та від головного редактора «Української правди» Олени Притули.

 

Зазначимо, що сам пан Лубченко увійшов до складу робочої групи. А Олена Притула передала своє місце Інституту масової інформації, який готував документ, який вона вручила президенту на День журналіста.

 

«Ця робоча група працюватиме у відкритому режимі. Її робота стане ще одним кроком у програмі заходів "Відкрита розмова", мета якої - чесно і відкрито обговорити всі проблеми діяльності журналістів в Україні. Я запрошую всіх журналістів та представників громадськості взяти участь роботі цієї робочої групи, адже її засідання проходитимуть у відкритому режимі», - зазначила Дарка Чепак.

 

Склад міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів

Чепак Дарія Олександрівна - прес-секретар президента України, керівник міжвідомчої робочої групи;

Блажівський Євген Миколайович - заступник генерального прокурора

Бондаренко Олена Анатоліївна - перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації (за рекомендацією голови комітету Андрія Шевченка);

Іванеско Денис Сергійович - керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента;

Курдінович Олександр В'ячеславович - голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

Лигачова Наталія Львівна - голова правління громадської організації «Детектор медіа»;

Лубченко Ігор Федорович - голова Національної спілки журналістів України;

Романюк Оксана Миколаївна - кореспондент - представник в Україні міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів»;

Сюмар Вікторія Петрівна - виконавчий директор Інституту масової інформації;

Фаринник Василь Іванович - начальник головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України;

Шуляк Станіслав Миколайович - перший заступник начальника Управління державної охорони України.

 

Довідка:

30 травня 2011 року голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко у своєму відкритому листі на ім'я глави держави навів факти втручання у роботу журналістів та засобів масової інформації.

 

6 червня 2011 року, у День журналіста, головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Олена Притула особисто передала президенту України листа від Інституту масової інформації з переліком фактів утисків прав журналістів.

 

9 червня 2011 року президент України Віктор Янукович дав доручення генеральному прокурору України Віктору Пшонці утворити робочу групу для вивчення ситуації та надання правової оцінки щодо випадків перешкоджання професійної діяльності журналістів. Президент доручив за результатами роботи зазначеної робочої групи вжити заходів реагування згідно із законодавством та доповісти главі держави до 1 липня цього року.

 

Наприкінці червня генеральний прокурор надіслав президентові України листа, в якому повідомив про перші результати виконання доручення. Віктор Пшонка запропонував створити постійно діючу міжвідомчу робочу групу при президентові України, яка здійснюватиме моніторинг стану дотримання законодавства у сфері забезпечення свободи слова та інформаційної діяльності в державі та оперативно реагувати на порушення закону.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19027
Читайте також
30.05.2011 18:31
Ігор Лубченко, для «Детектор медіа»
47 252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду