Влада продовжує дбати…

29 Травня 2010
31993
29 Травня 2010
14:41

Влада продовжує дбати…

31993
… про державу, економіку, людей і правопорядок. Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури у випусках новин телеканалів 17 – 22 травня.
Влада продовжує дбати…

17 травня (понеділок)

 

Тема дня понеділка - візит російського президента Медведєва до Києва і підписання міждержавних угод. Канали переважно продовжують висвітлювати цю тематику у вигідному для української влади ключі: некритично, репортажно, поверхнево описуючи «зовнішні» речі і не торкаючись глибинної суті ключових тем переговорів чи, тим більше, суті підписаних президентами угод. Уже це одне є безумовною ознакою замовності (чи підцензурності) всіх матеріалів на дану тему.

 

Іншими ознаками є те, що на більшості каналів не представлено як слід думок опонентів новацій в українсько-російських відносинах (є лише лаконічні повідомлення про акцію «Свободи», і Перший канал одним рядком згадує про те, що «НУНС пропонує послухати уряд про підписані угоди з Росією»), не зроблено жодної спроби проаналізувати значення нових домовленостей і їх перспективи для України (короткий репортажний звіт про телеміст політологів у американській амбасаді, показаний на СТБ, у плані подібного аналізу не додав нічого).

 

З іншого боку, якщо вже канали, пожертвувавши «аналітичністю», демонструють у цій темі прагнення до «репортажності», непрямою ознакою замовності є і те, що більшість із них замовчали інцидент із падінням вінка на Януковича. Про це в своїх основних випусках розповіли лише Новий канал, СТБ і «1+1» (останній без показу відео, лише на фото).

 

За винятком згадки про «непротокольний інцидент», усі канали (а «Інтер» і «Україна» навіть у двох окремих великих матеріалах кожний) зрештою йшли в руслі «протоколу», «офіційної версії» події, відтак ці матеріали мають ознаки замовності (чи внутрішньої цензури).

 

Другою темою, за якою стежили всі мовники цього дня, стало продовження історії із порушенням кримінальної справи проти двох депутатів-«нунсівців». Тут усі без винятку канали продовжують (свідомо чи несвідомо) відпрацьовувати вигідну для влади лінію - зосередження уваги на обвинуваченні опозиціонерів і підтримання цієї теми по кожному інформаційному приводу.

 

Як і раніше, нема жодних спроб розібратися по суті, дати експертну юридичну оцінку події у цілому - хто і які правопорушення (як опозиційні, так і провладні депутати) чинив під час ратифікації договору по ЧФ 27 квітня, наскільки відповідають букві закону обвинувачення прокуратури тощо. Нема коментарів від Генпрокуратури. Крім того, канали цитують надмірне звинувачення «регіонала» Чечетова, який називає дії опозиційних депутатів «актом тероризму». Без коментарів із цього приводу у відповідь.

 

Крім того, у понеділок на СТБ і ICTV рекламується нова послуга Першого українського міжнародного банку. ICTV подає з ознаками замовності матеріал про те, що Антимонопольний комітет «аналізує принципи визначення цін на нафту». Що взагалі не є новиною.

 

18 травня (вівторок)

 

У вівторок канали в подібному ж стилі продовжували висвітлювати візит Медведєва до Києва - репортажно, не заглиблюючись у суть обговорюваної проблематики, де кожна з підтем (середньоазіатський газ і наповнення українських газогонів, «дискусія» щодо об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом», створення спільного авіабудівного підприємства) потребувала балансу думок, експертних оцінок і серйозних бекґраундів. Певні винятки становили матеріали на СТБ і Новому каналі, які подавали спілкування Медведєва зі студентами Київського національного університету і зустріч обох президентів із діловими колами радше в іронічній тональності. Втім, змістовності інформації це не додало.

 

Цього разу на Першому національному та «Інтері» наводиться синхрон Януковича, який, схоже, повинен свідчити про те, що президент «не йде на поводу у Кремля, а радо обстоює інтереси української держави»: «Украина не самостоятельно ушла с рынка Средней Азии, а Украину вытолкали. Но мы никаких претензий никому не предъявляем и не можем, естественно, предъявлять. Но мы бы хотели вернуться к этому вопросу и, конечно, его обсуждать».

 

«Інтер» наполягає на думці «захищеності» інтересів України у діалозі з РФ і в журналістському тексті: «На каких условиях - стороны пока не решили, ведь договоренности должны отвечать национальным интересам обеих стран». Так само розмірковують і журналісти на ICTV: «Важливою є воля держав до тих чи інших проектів».

 

Більшість мовників - «1+1», «Інтер», ICTV - намагаються в окремих сюжетах про спілкування російського президента зі студентами створити ілюзію того, що молодь ставила Медведєву гострі запитання, на які той аргументовано відповідав (на «1+1» про це так і сказано: «Питання, які з різних міркувань не ставили російським гостям «нагорі», поставили студенти»).

 

Проте з сюжетів на СТБ і Новому каналі видно, що ретельно відібрані студенти гострих запитань не ставили, а «відповідь Медведєва на гостре запитання про безпеку України в світлі базування ЧФ» була суто піарівською заготовкою російського президента: «Давайте прямо говорить ‑ не будет ли Россия использовать свой Черноморский флот для того, чтобы нападать на сопредельные государства? Не будет. Мы мирная страна».

 

Щоправда, далі російський керманич пожартував на запитання про гарантії: «Знаете, как известно, еще Остап Бендер говорил, настоящие гарантии может дать только страховой полис» (цей невдалий, але промовистий жарт Медведєва процитували лише СТБ, ICTV та «Україна»).

 

Окремо слід зазначити надмірно позитивні журналістські оцінки в матеріалах ICTV: «В аудиторії Національного університету імені Шевченка юнаки і дівчата з нетерпінням чекали на лекцію російського глави і не розчарувалися. Пан Медведєв упіймав хвилю молодості, відповідав відверто, з гумором і щиро. Не відбувався загальними фразами, а завуальовано провокативні запитання сам «роздягав», доповнював і відповідав».

 

«Лекція російського президента в Національному університеті імені Шевченка перетворилася на невимушене спілкування. Відвертими відповідями Дмитрій Медведєв буквально зачарував українських студентів... Медведєв одразу переходить на жарти й завойовує увагу. Складні і глобальні речі тлумачить просто... Сучасні погляди російський президент демонструє не лише в економіці і політиці». «Година спілкування пролетіла миттєво. Медведєв не уникнув відповіді на жодне запитання. Студентам сподобалось», ‑ на «підтвердження» подана тенденційна підбірка бліців.

 

Не менш пафосно подає ICTV і матеріал про бізнес-форум: «Український президент принагідно наголосив про амбітні плани влади щодо нової економічної доктрини. Якщо стисло, то це системна модернізація економіки. Потужний бізнес обох країн чекає потужної підтримки з вершин політичних еліт... Вони знову разом і знову готові працювати... Підприємці пропонують, президенти записують... Зрештою, завдяки спільній роботі кінцевий продукт коштує дешевше, і його зроблять швидше... За останні роки обидві країни втратили багато часу. Тепер треба надолужувати згаяне...

 

Президенти спілкувалися з підприємцями на 40 хвилин довше, ніж було заплановано. Українські бізнесмени переконані: тепер багато що зміниться на краще» ‑ на «підтвердження» цього безпідставного узагальнення подано думку Віктора Пінчука, власника каналу.

 

Як уже зазначалося, канали знехтували експертними оцінками і бекґраундами. Дотримання стандарту балансу думок ряд мовників зімітували у коротких повідомленнях.

 

«Опозиція запропонувала механізм прозорої підготовки нових угод із Росією в стратегічних галузях. Фракція НУНС пропонує включити в робочі групи, які працюють над змістом документів, представників опозиції» (Перший канал).

 

«Обнародовать тексты украинско-российских соглашений, подписанных 17 мая, а также проекты документов, которые планируются к подписанию - с таким требованием к Кабинету Министров обратилось оппозиционное правительство. И приняло на сегодняшнем заседании специальное постановление» + зміст постанови у синхроні Бориса Тарасюка («Інтер»).

 

«Опозиційний міністр закордонних справ Борис Тарасюк коментував нові домовленості з Росією, які на його переконання втягують Україну у систему безпеки Кремля, віддаляючи від НАТО і Євросоюзу. За підсумками третього засідання Українсько-російської робочої групи, урядам країн доручено готувати 14 двосторонніх угод в авіа-, суднобудуванні, космічній галузі, атомній енергетиці та газотранспортній системі. Опозиційний міністр економіки Олександр Бондар застерігає від поспішних кроків, адже всі вітчизняні компанії, з якими росіяни хочуть створити спільні підприємства, заборонені до приватизації» (ICTV).

 

Цього ж дня Перший національний, «Інтер», ICTV не досить збалансовано і з недостатніми бекґраундами повідомляють про те, що парламент дозволив іноземним воякам брати участь у навчаннях на території України (тут потребувала серйозного дослідження позиція «регіоналів», які за президентства Ющенка заблокували цей законопроект, а нині проголосували за нього). Натомість тему коректно, дотримавшись балансу думок і навівши більш-менш повноцінні бекґраунди, подають СТБ і Новий.

 

У вівторок Перший канал із ознаками замовності продовжує висвітлювати тему з поданням Генпрокуратури на депутатів-«нунсівців» Парубія та Гримчака і так само про те, що КРУ виявило «розтрату «Нафтогазом» державних грошей на оплату російського газу». Це заявка теми, що розвиватиметься в інформаційному просторі у наступні дні. Ряд каналів коротко заявляють ще одну тему, яка згодом розвиватиметься - у Львові правоохоронці заарештували сестру нардепа Парубія за начебто отримання хабара.

 

СТБ у вівторок подає сюжет, який рекламує Юніорбанк.

 

19 травня (середа)

 

Канали повідомляють цього дня про смерть підлітка на уроці фізкультури на Одещині. «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» «скористалися темою», щоби надати трибуну міністру освіти Табачнику, який подає думку, що попередній уряд не забезпечував фінансування педіатрів у школах, а нинішній це зробить, бо, за словами міністра, «цена вопроса, хоть здесь нельзя говорить о цене, цена, скажем, реализации этой нормы - порядка 40 миллионов гривен» (хоча бюджет уже затверджено).

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV з ознаками замовності дають інформацію, що прем'єр Азаров «дав два місяці на обстеження кожного джерела питної води, яким користаються люди». Це після попередніх висновків кабмінівської комісії про те, що двоє дітей (на Тернопольщині та Вінниччині) загинули від отруєння криничною водою.

 

«Плюси» з ознаками замовності нагадують про «причетність» депутатів-«бютівців» до «Артеківської справи педофілів» у повідомленні про звільнення зі слідчого ізолятора головного обвинувачуваного. Повідомлення незбалансоване і з недостатнім бекґраундом.

 

Ряд каналів продовжують тенденційно «обґрунтовувати» успішність і перспективність візиту Медведєва. Так «Інтер» із ознаками замовності повідомляє про брифінг із цього приводу заступника глави АП Андрія Гончарука і про те, як уряд збирається «претворять в жизнь соглашения, накануне подписанные Виктором Януковичем и Дмитрием Медведевым» (сюжет про звіт із засідання Кабміну). До цього звіту також входять виступи: Табачника - про намір до осені створити посібник для вчителів історії (який включатиме російську «офіційну версію історії») і Семиноженка - про «масштабні» плани «культурної співпраці» ‑ гастролей російських театрів в Україні і двох українських колективів, Львівського театру і Ансамблю Вірського, в Росії. Про те, що «український уряд сьогодні на своєму засіданні осмислював учорашні домовленості з Росією» з ознаками замовності повідомляє й ICTV. Про «підручник Табачника» також із ознаками замовності показує середи і Перший канал.

 

Перший, «Інтер» і ICTV з ознаками замовності («протокольно») подають інформацію про зустріч Януковича з міністром закордонних справ Китаю.

 

«Україна» з ознаками замовності повідомляє про порушення Генпрокуратурою нової справи проти уряду Тимошенко - щодо «зловживань грошима, отриманими від продажу квот на викиди парникових газів».

 

Канали повідомляють про те, що парламент відклав на два тижні розгляд питання про позбавлення депутатської недоторканності «нунсівців» Парубія і Гримчака. Тут з'являються нові мотиви. В матеріалах Першого каналу двічі наводиться думка представника президента у ВР, який каже про те, що «використання зброї - небезпечний прецедент» ‑ йдеться ж про димові шашки. Перший національний, «1+1», Новий повідомляють, що начебто прокуратура досліджує й поведінку інших депутатів у бійці 27 квітня. Щоправда, інших прізвищ заступниця Генпрокурора Тетяна Корнякова «не називає».

 

Крім того, в середу Перший канал дає з ознаками замовності повідомлення про розмову Януковича із двоюрідним братом короля Іспанії.

 

«1+1» у сюжеті про захист прав покупців житла промотує «Українську будівельну асоціацію» Льва Парцхаладзе. Крім того, з ознаками замовності повідомляє про те, що Азаров «наказав міністрам, будівельникам та головам обласних держадміністрацій знайти спосіб, як відродити житлове будівництво».

 

«Інтер» із ознаками замовності подає сюжет про зустріч глави СБУ з керівником ФСБ. Незбалансоване також повідомлення про те, що СБУ затримала колишнього тимчасового адміністратора «Родовід-банку», якого звинувачують у крадіжці грошей вкладників. Має ознаки замовності і матеріал каналу про День піонерії.

 

На СТБ цього дня замовний сюжет про виробника соків «Джаффа».

 

20 травня (четвер)

 

У четвер канали інформують про те, що Верховна Рада ухвалила підвищення акцизів на алкоголь, бензин, цигарки і воду. Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий, ICTV і «Україна» формально дотримуються балансу думок, подаючи репліки депутатів - як прихильників нового закону, так і опонентів. Утім, ця тема точно потребувала більш глибокої розробки, оскільки основні сторони конфлікту перебувають за межами парламенту: це виробники, продавці і, головне, покупці обкладених підвищеними акцизами товарів. Їхню думку представлено не було. Не спостерігалося вкрай необхідних у цій темі експертних оцінок, важливих бекґраундів. Відтак є ознакою замовності подібної подачі теми те, що, по суті, лише констатовано сумнівну позицію влади, що держбюджет отримає додаткових 9 млрд. грн, але ціни на товари при цьому не зростуть.

 

Перший канал і «Інтер» з ознаками замовності (незбалансовано) дають інформацію про те, що Рахункова палата звинуватила уряд Тимошенко в нецільовому використанні грошей резервного фонду держбюджету. Цю новину більш збалансовано подають інші канали. Але про те, що керівник Рахункової палати Валентин Симоненко звинуватив також чинну владу в тому, що новий бюджет ухвалено з порушеннями норм Бюджетного кодексу, повідомляє лише «1+1». Замовчування цієї заяви іншими каналами має ознаку замовності (або ж цензури).

 

«Плюси» та «Інтер» повідомляють про допити Генпрокуратурою депутатів-«нашоукраїнців». Попри формальне дотримання балансу думок, підтримання цієї теми має ознаки замовності.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV з ознаками замовності інформують про те, що Янукович на Луганщині провів «регіональний комітет реформ». Тут цікавим фрагментом є те, що голова держави заявив про намір звільнити міністра вугільної промисловості, бо той замість президентської наради, на яку його не запрошували, був на засіданні Урядового комітету в Києві. Зрозуміло, думки міністра у відповідь канали не наводять.

 

«Інтер» і ICTV з ознаками замовності повідомляють про заяви лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка із приводу останніх українсько-російських домовленостей. А «Інтер» з ознаками замовності подає думку Литвина, що той підтримує міжнародні військові маневри в Україні.

 

«1+1» із ознаками замовності дає думку віце-прем'єра Семиноженка про те, що треба ретельно перевіряти питну воду. Крім того, канал повідомляє про прес-конференцію міністра транспорту Єфименка, який пообіцяв журналістам «розібратися з наймасштабнішими проектами галузі». І перше, і друге не містять у собі справжньої новини.

 

СТБ, Новий канал і ICTV повідомляють з ознаками замовності про захід Фонду Пінчука для студентів. У сюжетах також фігурує «опозиціонер» Яценюк. ICTV дає замовний сюжет про захід Фонду Кучми.

 

21 травня (п'ятниця)

 

У п'ятницю лише СТБ повідомляє про створення журналістського руху «Стоп цензурі!». Замовчання цієї теми іншими каналами має однозначно замовний (чи підцензурний) характер.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV з ознаками замовності повідомляють про участь прем'єр-міністра Азарова в саміті у Санкт-Петербурзі. «Протокольно», некритично, без справжнього балансу думок і належних бекґраундів.

 

Перший, Новий і ICTV з ознаками замовності дають звіт міністра закордонних справ Грищенка парламенту. Тут канали не дотрималися навіть формального балансу думок.

 

«1+1», СТБ і «Україна» повідомляють про те, що закінчила свою роботу тимчасова слідча комісія парламенту по «артеківській» справі. Комісія так і не знайшла доказів, проте канали, крім СТБ, подають це як підтримання вигідної для влади теми, а «1+1» доповнює матеріал тим, що «дитячий табір «Артек» в епіцентрі нового гучного скандалу. Не встигли вщухнути пристрасті навколо справи педофілів, як з'ясувалося, що в таборі хабарники».

 

Тут у журналістському тексті звучить пряме обвинувачення, хоча воно ніяк і ніким не є доведеним. З іншого боку, замовчання новини про закінчення роботи ТСК іншими каналами також може мати замовний характер.

 

Продовжується і тема про нардепів Парубія та Гримчака - суд розглядав їхню скаргу на Генпрокуратуру щодо незаконності порушення проти них кримінальних справ. «1+1» подає інформацію з ознаками замовності, про що зокрема свідчать такі журналістські коментарі, як «побиті рішуче налаштовані не втратити депутатських значків».

 

Канали у п'ятницю надають «широку трибуну» міністру освіти Табачнику, який повідомив, що українські виші почнуть видавати додатки до дипломів європейського зразка. З ознаками замовності про це повідомляють Перший, «1+1», «Інтер», «Україна». Тут меседж такий, і він подекуди майже так і звучить у журналістських текстах: Табачник «відкрив українському студенту дорогу до ЄС», що не відповідає дійсності.

 

Крім того, «Інтер» дає окремо розгорнутий коментар Табачника з приводу рішення суду щодо подальшого викладу теорії дарвінізму в навчальних закладах. А ICTV - як Табачник презентує видання «Українська драматургія». Що є точно не заслугою міністра, але він у цьому повідомленні чомусь є головним героєм.

 

На Першому каналі та «Інтері» з ознаками замовності новина про підписання «Нафтогазом» і «Єврогазом» меморандуму. Перший, «Інтер» і ICTV повідомляють, що перший віце-прем'єр Андрій Клюєв провів нараду в Криму.

 

Крім того, «Інтер» з ознаками замовності інформує про те, що «в Киеве подводили итоги недавних соглашений с Москвой» із великим синхроном Януковича. І про заяву міністра палива та енергетики Юрія Бойка, що «миллиард кубометров газа и 100 тысяч тонн нефти в год дополнительно может получить Украина, освоив новые нефтегазовые месторождения в Черном море». Усе це не є новиною.

 

На Першому надають трибуну віце-прем'єру Тігіпку з повідомленням, що «робота над текстом нової угоди про співпрацю між Україною та МВФ триває». І надають виступ іншому віце-прем'єру Семиноженку, який у Харкові вручав сертифікати на нову медичну техніку. Усе це також не є новиною.

 

На «1+1» замовний сюжет про те, що «Україна виходить із крутого кризового піке». Тут явно тенденційна добірка думок і фактів. Ще канал подає роздуми Януковича про літакобудування.

 

На ICTV замовний сюжет на обґрунтування переваги підвищення акцизів із також тенденційною добіркою фактів і думок. І сюжет із «аналізом» медичної статті держбюджету - теж із тенденційною добіркою фактів і думок. Ще один замовний сюжет рекламує енергозаощадливі лампи і фірму «Максус».

 

«Україна» з ознаками замовності подає інформацію, що пенсії підвищуватимуться п'ять разів до кінця року. І жодного слова про те, якими будуть ці підвищення, і як вони зіставлятимуться із прогнозованою інфляцією чи гарантованим зростанням цін унаслідок подорожчання акцизів на пальне. Ще один замовний сюжет рекламує тренінги росіянина Гліба Архангельського і принагідно компанію власника каналу «СКМ».

 

22 травня (субота)

 

У суботу «1+1» дає з ознаками замовності прогноз віце-прем'єра Тігіпка щодо впливу падіння євро на економіку України.

 

«Інтер» повідомляє думку Азарова, що Київ виконав усі умови для продовження співробітництва з МВФ. І розмірковування Литвина, як підняти економіку країни.

 

На ICTV сюжет із ознаками замовності про те, що Україна хоче створити спільний із країнами СНД банк (головна заява Азарова на заклики Путіна інтегруватися).

 

Телеканал «Україна» промотує міністра Табачника в сюжеті про те, що «жадных ректоров будут увольнять».

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів (або замовчань теми) з ознаками замовності (цензури):

«Інтер»                      32

ICTV                          27

Перший канал         26

«1+1»                         23

«Україна»                 14

Новий канал            11

СТБ                           8

5 канал не оцінювався з технічних причин

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31993
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
anewsja
5082 дн. тому
http://www.youtube.com/watch?v=C32xe43uVi4&feature=player_embedded помогите распространить видео о беззаконии, творящемся в Харькове. Среди защитников парка мой брат и его друзья! Им никто не платит деньги! И еще одна важная информация с просьбой о распространении в рассылке правозащитных организаций - о поддержке гражд. акции против произвола милиции: У вівторок, 1 червня, о 10.30 біля Шевченківського відділку МВС за адресою Герцена, 9 свідома громадськість розпочне акцію протесту проти сваволі вітчизняних міліціонерів, які катують та вбивають людей в Україні. Активісти також протестуватимуть проти як фактичних, так і законодавчих (законопроект 2450) спроб влади та міліції обмежити право на мітинги в Україні. Громадськість, студенти та матері пройдуть траурною ходою до Шевченківського відділку міліції, під який покладуть траурні вінки та квіти в пам'ять вбитого нелюдами в погонах хлопця (всі присутні хлопці мають бути з зав'язаними на рукавах світлими хустинками). Наголос на тому, що тиждень ми чекаємо реакції, після чого влаштовуємо їм другу Грецію. Акції солідарності пройдуть і в регіонах. Контакти координаторів - https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AoHMr1s52mfCdHRtVUllR0JpaGliZFpaSDVsRzNBQ3c&hl=en Вже завтра список буде значно розширено. Організатори акції: громадські організації, активні люди, журналісти, одногрупники та сусіди вбитого хлопця. Приєднуйтеся! Організаторів у прес-анонсі не згадуємо. Щодо символіки організацій - вирішено, що усі ми ВІДМОВЛЯЄМОСЬ ВІД СИМВОЛІКИ. Загинув хлопець - піаритись на цьому гріх. Організації, для яких пріорітетом була символіка вже відмовились від участі в акції. Від ВСІХ: прохання залу4ати народ (запрошувати на акцію,повідомляти про хустинки білі на руку), інформувати суспілство (розсилки, сайти тощо). милиции (убийство студента в отделении милиции). Поддержите!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду