«Сніданок» безпорадний та некорисний, зате інформативний

1 Вересня 2008
40774
1 Вересня 2008
13:10

«Сніданок» безпорадний та некорисний, зате інформативний

40774
«Сніданок»  безпорадний та некорисний, зате інформативний
Новий сезон на телебаченні – це також свого роду «новий сезон» для нашого видання. «Детектор медіа» запрошує своїх читачів і дописувачів ділитися враженнями про телевізійні новинки. Розпочинає сезон Андрій Кокотюха своїм матеріалом про оновлену ранкову програму «1+1».
 
Здається, оновлення жодної з українських ранкових телепрограм втаємничена громада не чекала з таким нетерпінням, як «Сніданку з “1+1”». Після того як на початку нового тисячоліття цей проект закрили, а потім через деякий час відновили, щоби відтоді регулярно експериментувати з форматом, кризові менеджери нарешті дійшли до закономірного висновку: глядачі знають і без телевізора, як солити гриби, мити підлогу, морити тарганів та одягати памперси на немовлят. Тож нема чого займати ефірний час банальними сюжетами з серії «Корисні поради».
 
Стартувавши у такому мінімалістському форматі 26 серпня, «Сніданок» все одно встиг категорично не сподобатися деяким глядачам, на що вони і поскаржились «Детектор медіа». Мабуть, у своїх попередніх спробах оглядати ранкові ефіри, згадуючи при цьому всує і «Сніданок», я недооцінив легендарний ефект 25-го кадру, який невідомим мені чином використовувала в своїх «Сніданках» команда Олега Панюти. Цьому творчому колективу вдалося зазомбувати певну частину глядачів. Чого не досягла свого часу навіть команда найпершого «Сніданку», того самого, на чолі з Ганною Безулик.
 
Пояснюю: на кожне досить невинне зауваження на адресу «Сніданку» від Панюти і Ко відповідав дружний хор протестувальників: «Не чіпайте їх!». Коли їхню програму закрили й Олег Панюта висловив своє здивування з цього приводу, хор тих самих протестувальників грянув: «Поверніть їх!». Тепер, коли програма вийшла в оновленому форматі, хор скандує: «Це гірше, ніж у Панюти!».
 
Хоча насправді нема нічого поганого у тому, що зранку ми не чуємо остогидлих та банальних корисних порад і не бачимо постановочних сюжетів у форматі самодіяльного гуртка при сільському клубі. Зокрема, після «корисної поради» одного з журналістів попереднього «Сніданку»: «Магазин – найкраще місце для купівлі глазурованих сирків», я перестав дивитися цю програму навіть із професійної необхідності.
 
Натомість оновлений «Сніданок» впадає, як на мене, в іншу крайність – перетворюється на розширений варіант «ТСН». Хоча було офіційно заявлено, що у новому сезоні ранковий ефір наповнюватиме ТСН-івська команда, все ж таки важкувато протягом двох годин (7.30 – 9.30) щопівгодини сприймати повтор одних і тих самих блоків новин.
 
Зрозуміло, люди прокидаються по-різному, і ця програма – не для маніяків, готових відсиджувати по дві години щоранку, втикаючи у «Плюси». Одначе в світлі того, що денним, а особливо вечірнім випускам новин давно і стабільно закидають криваво-розчленовувальний дискурс та звинувачують їх у пожовтінні та «барбосизації», саме ранкові дві години логічно використати для балансу та противаги вечірнім тридцяти хвилинам. Тобто, наповнити їх тими новинами, які ми не побачимо у вечірньому праймі.
 
До честі ранкової програми, це поволі робиться. Так звані головні новини ранку (звичайно ж, хто де загинув і де що згоріло) врівноважуються сюжетами соціального та пізнавального змісту. Наприклад, нам за півтори хвилини (а не за п`ять, як це було раніше) розкажуть: що робити, коли втрачено банківську картку; як вимагати компенсації, якщо банк збанкрутує; як наше життя залежить від наших біоритмів; як влаштувати дитину в дитячий садок і скільки при цьому треба дати хабара тощо. До того ж саме в цей ефір прориваються чисто пізнавальні сюжети про колекціонера небезпечних рептилій, впливових жінок світу, депутатські примхи, просто розважальна інформація про шоу-бізнес.
 
З урахуванням цього, оновлений «Сніданок» все ж таки можна визнати інформаційно-пізнавальною програмою. Хто знає – може, з часом до ранкового ефіру повернуться сюжети про диваків, на яких зробив собі добре ім’я найперший «Сніданок». Тим більше, що тепер для них теоретично можна знайти місце – дві години ранкового ефіру хоч і не гумові, але досить гнучкі.
 
До того ж «Сніданок з “1+1”» свідомо розташували в програмі так, щоби він закінчувався на півгодини пізніше, ніж «Ранок із “Інтером”» (7.10 – 8.50). Новини та пізнавальні сюжети дивитися набагато цікавіше, ніж укотре переглядати «Каменську» на каналі-конкуренті.
 
Є в новому «Сніданку» ще одна серйозна проблема: ведучі. Як журналісти «ТСН» Сергій Швець та Ілона Довгань не дратували. Бо максимум, що міг собі дозволити той самий Швець – театралізований стендап, горе та прокляття Господнє не лише для досвідчених, а й для молодих журналістів. До речі, якщо з бажанням репортера зробити стендап, стоячи по коліна у воді на фоні понівеченого трупа чи в палаючому лісі, я ще можу змиритися (хоча все одно не розумію, для чого журналісту показувати себе, а не повідомляти про подію), то в пізнавальних півтори-двохвилинних сюжетах «Сніданку» стендапи виглядають спробою зіграти роль другого плану у третьорядній антрепризі. Тоді як журналісти Довгань та Швець, ставши ведучими, теж мимоволі сприймають цю програму як власну антрепризу.
 
Якщо вже «Сніданок» – це ранковий «ТСН», то чому б його ведучим не зберегти стриману стилістику вечірнього? Хтось вирішив, що зранку нас треба розважати. Але на це вчилися в естрадно-циркових училищах спеціальні люди. Журналісти ж мусять заховати нереалізовані акторські амбіції подалі. Не натужно імпровізувати в стилі: «Ти знаєш, наступний сюжет буде для тебе! – Та ти що? Як цікаво! А чому ж це?», а по-діловому, без сентиментів та самодіяльного театру, починати снідати разом із нами. Хороший журналіст – як правило, посередній актор. А ведучий може ядуче або цинічно прокоментувати якийсь сюжет і перейти до іншої теми, не більше.
 
Нарешті, якщо «Сніданок» – це ранковий «ТСН», то присутність у ефірі дивного гладуна Юрка, який читає прогноз погоди, коли одягаючи крислатого клоунського капелюха, а коли й без нього, нічим не виправдана. Програма вже не розважальна, а інформаційно-пізнавальна. Треба комусь вести рубрику «Погода» – запросили б краще сексуальну дівчину. І хай не зупиняє скандал із Дашею Астаф’євою, більше б таких скандалів…
 
У цілому ж мене особисто влаштовує, що нова команда «Сніданку» бодай намагається не розважати мене, не давати мені банальних порад і не приносити користь. До речі, про користь: спеціальне прохання. Наступного разу, коли в котромусь сюжеті (як це було 29 серпня) з’явиться білява пухкенька повія в червоній сукенці і розповідатиме на камеру про свою «зарплату», пустіть рухомим рядком номер її телефону.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40774
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2Саша
5710 дн. тому
Тех, кого ты спрашивал вообще не существуют)Как впрочем, и тебя!)
маша
5710 дн. тому
Любі друзі, у кожного ж свої смаки, одному -давай розважальний ранок, іншого не треба розважати, благо є купа каналів - вибирай. але добре, що нарешті, в телепросторі України з"явився інформаційний ранок, для тих, кому набридло дивитися зранку про кішочок, собачок, город, кімнаті рослини і т.п. Чомусь на CNN такий формат необхідний, можеж і тут комусь хочеться якісної пізнавальної змістовної інтелектуальної інформації і зранку. Може є такий прошарок людей. які хочуть дивитися саме таку програму - інформаційну, а кому треба лайт - включайте Інтер і т.д. Може ж і в Україні є думаючі люди, яких не задовльняє бла-бла-бла зранку. тому, программа - ВИПРАВДАНА, ПОТРІБНА!!!! З приводу - ведучих, то видно злагодженість і команду, всі вони милі і приємні, кожен по своєму. Цікавий спортсмен, розумний і хороший хлопець, Юрко-погодник не такий як всі і цим прикольний, Швець - аля Ларі Кінг чи Гаррі Поттер, але на нього приємно дивитися зранку, по іншому розкрилася Ілона Довгань, крім строгої серйозної розумної і правильної ведучої новин, людини, яка вміє і новини вести, і політичні діалоги, вона розкрилася зовсім з іншої сторони. Емоційна, привітна, креативна, імпровізує, жартує, почувається як риба в воді і втакому форматі, може бути строгою в ТСН, і тут же розслабляється в жартівливих підводках. Широкий професійний діапазон завжди знадобиться. Вона не несе тупі жарти, а збергіає свій образ розумної і красивої, і витягає тих, хто розгубився. Одним словом, телекритика має бути не лише - наїзд, а і щось конструктивне. А нове рбии завжди важко і тут бажаючих обплювати набереться...
Саша
5712 дн. тому
Простите - а кто это А.Кокотюха? У кого из работников ТВ спрошу - его вообще никто не знает...
Гліб
5713 дн. тому
А я випадково наткнувся на ранок "КРТ", прикольно, цікаво і гловне все зрозуміло! принаймні із всіх "ранків"ранок у них самий ранковий!
5714 дн. тому
А мне всегда больше всего нравился завтрак с Горбуновым и Ефросининой -) пусть они несли ахинею, пусть они дурачились -) но это это было прикольно -) Жаль что ничего нельзя вернуть -)Ъ
Alex_z_Donecka
5714 дн. тому
O ludiam robyty niczogo zrannia, dywytysia usiliake {CENSORED}, a potim spereczatysia hto lipshe Kokotuha, jakyj to dywytsia z profesijnogo fahu, czi weduczi tego bezladu, a potim u naszij krajini kazhut czogo ce narodzhuwanist spadaje, a togo szczo pislia takyh peregliadiw wzhe niczogo sia ne bazhaje.
автор
5714 дн. тому
у мене є. тільки вони ж не говорять і навряд чи реальні на тих фотках у неті. а там показали біляву лялю з колечком у носі.
TV Shit
5714 дн. тому
и с панютой было {CENSORED}, и без него не намного лучше. автор, загугли себе проституток, чего ты паришься
Вован
5714 дн. тому
Про бешенного енота это прикольно)))Наверное это был сбежавший от Скачка енот Вован теперь кусает девушек.Скач, ты научил?)))))))))))))))))))))))))))
Чик чирик
5714 дн. тому
sova // 02.09.2008 судя по времени 04:29:39 ты уже видать навампирился по-полной, и видать не крови:))
sova
5715 дн. тому
Эту программу называть Сниданок нельзя.Поглощать продукты питания под показ, как хлыщет кровища , это 'плохо'.К вечеру, когда народ на это насмотреться ,на работе , на улице ,и даже дома,в 19-30 пускай !!! если ,это нравиться.Но утро..!!!!.?..?..Дайте проснутся без говна, с утра по раньше.
Каканакапец
5715 дн. тому
Свой телехвончик оставь себе и попустись) Прежний Сниданок самонагадился "листами-письмами", аффтару гадить впадло по определению!))Дыши ровнее, капец!;)
Капєц
5715 дн. тому
аффтар явно не ровно дышит к Панюте. И гадить на прежний Сниданок он будет, очевидно ,пожизненно. Даже если ему придется оправдывать доктора Геббельса. Случай сложный, но лечится. Действительно, дайте ему телефончик той проститутки, пусть развеется, может, попустит?
1+1
5715 дн. тому
Вона їх витягує
nnnn
5715 дн. тому
Вона навпаки розкрилася по іншому, більш емоційна і дотепна, може імпровізувати. Чарівна.
не я
5715 дн. тому
а який у кокотюхи репертуар?
Harry
5715 дн. тому
Можеш не вставати, Гермиона все одно до тебе не прийде!)
GLYADACH
5715 дн. тому
Чи не ошибся я ранком? Тепер кожного ранку я буду вставати з Гаррі Потером и сподіватись на казковий день!! Тільки голос не дитячій повертае тебе у реальність!
dezl
5715 дн. тому
Довгань была ведущей до тебя, будет и после тебя!!!!!Луснись апстену)))
5715 дн. тому
А когда это Довгань была ведущей??????? афтарвыпеййаду
партитура
5715 дн. тому
Профессиональний репертуар)Мне тоже єтот сниданок больше нравится. Швец живее и умнее Панюти.
я!
5715 дн. тому
Кокотюха в своем репертуаре...
Третьяк
5715 дн. тому
...після «корисної поради» одного з журналістів попереднього «Сніданку»: «Магазин – найкраще місце для купівлі глазурованих сирків», я перестав дивитися цю програму навіть із професійної необхідності.---І я тому припинив дивитись той Сніданок))Щодо критики цього Сніданку, то цілком слушно, навідміну від "листа", із начебто стурбованої глядачк,))Дякую Андрію!)
Телеглядачка
5715 дн. тому
А мені більше подобався з Панютівською командою.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду