detector.media
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
01.09.2008 13:10
«Сніданок» безпорадний та некорисний, зате інформативний
«Сніданок»  безпорадний та некорисний, зате інформативний
Новий сезон на телебаченні – це також свого роду «новий сезон» для нашого видання. «Детектор медіа» запрошує своїх читачів і дописувачів ділитися враженнями про телевізійні новинки. Розпочинає сезон Андрій Кокотюха своїм матеріалом про оновлену ранкову програму «1+1».
 
Здається, оновлення жодної з українських ранкових телепрограм втаємничена громада не чекала з таким нетерпінням, як «Сніданку з “1+1”». Після того як на початку нового тисячоліття цей проект закрили, а потім через деякий час відновили, щоби відтоді регулярно експериментувати з форматом, кризові менеджери нарешті дійшли до закономірного висновку: глядачі знають і без телевізора, як солити гриби, мити підлогу, морити тарганів та одягати памперси на немовлят. Тож нема чого займати ефірний час банальними сюжетами з серії «Корисні поради».
 
Стартувавши у такому мінімалістському форматі 26 серпня, «Сніданок» все одно встиг категорично не сподобатися деяким глядачам, на що вони і поскаржились «Детектор медіа». Мабуть, у своїх попередніх спробах оглядати ранкові ефіри, згадуючи при цьому всує і «Сніданок», я недооцінив легендарний ефект 25-го кадру, який невідомим мені чином використовувала в своїх «Сніданках» команда Олега Панюти. Цьому творчому колективу вдалося зазомбувати певну частину глядачів. Чого не досягла свого часу навіть команда найпершого «Сніданку», того самого, на чолі з Ганною Безулик.
 
Пояснюю: на кожне досить невинне зауваження на адресу «Сніданку» від Панюти і Ко відповідав дружний хор протестувальників: «Не чіпайте їх!». Коли їхню програму закрили й Олег Панюта висловив своє здивування з цього приводу, хор тих самих протестувальників грянув: «Поверніть їх!». Тепер, коли програма вийшла в оновленому форматі, хор скандує: «Це гірше, ніж у Панюти!».
 
Хоча насправді нема нічого поганого у тому, що зранку ми не чуємо остогидлих та банальних корисних порад і не бачимо постановочних сюжетів у форматі самодіяльного гуртка при сільському клубі. Зокрема, після «корисної поради» одного з журналістів попереднього «Сніданку»: «Магазин – найкраще місце для купівлі глазурованих сирків», я перестав дивитися цю програму навіть із професійної необхідності.
 
Натомість оновлений «Сніданок» впадає, як на мене, в іншу крайність – перетворюється на розширений варіант «ТСН». Хоча було офіційно заявлено, що у новому сезоні ранковий ефір наповнюватиме ТСН-івська команда, все ж таки важкувато протягом двох годин (7.30 – 9.30) щопівгодини сприймати повтор одних і тих самих блоків новин.
 
Зрозуміло, люди прокидаються по-різному, і ця програма – не для маніяків, готових відсиджувати по дві години щоранку, втикаючи у «Плюси». Одначе в світлі того, що денним, а особливо вечірнім випускам новин давно і стабільно закидають криваво-розчленовувальний дискурс та звинувачують їх у пожовтінні та «барбосизації», саме ранкові дві години логічно використати для балансу та противаги вечірнім тридцяти хвилинам. Тобто, наповнити їх тими новинами, які ми не побачимо у вечірньому праймі.
 
До честі ранкової програми, це поволі робиться. Так звані головні новини ранку (звичайно ж, хто де загинув і де що згоріло) врівноважуються сюжетами соціального та пізнавального змісту. Наприклад, нам за півтори хвилини (а не за п`ять, як це було раніше) розкажуть: що робити, коли втрачено банківську картку; як вимагати компенсації, якщо банк збанкрутує; як наше життя залежить від наших біоритмів; як влаштувати дитину в дитячий садок і скільки при цьому треба дати хабара тощо. До того ж саме в цей ефір прориваються чисто пізнавальні сюжети про колекціонера небезпечних рептилій, впливових жінок світу, депутатські примхи, просто розважальна інформація про шоу-бізнес.
 
З урахуванням цього, оновлений «Сніданок» все ж таки можна визнати інформаційно-пізнавальною програмою. Хто знає – може, з часом до ранкового ефіру повернуться сюжети про диваків, на яких зробив собі добре ім’я найперший «Сніданок». Тим більше, що тепер для них теоретично можна знайти місце – дві години ранкового ефіру хоч і не гумові, але досить гнучкі.
 
До того ж «Сніданок з “1+1”» свідомо розташували в програмі так, щоби він закінчувався на півгодини пізніше, ніж «Ранок із “Інтером”» (7.10 – 8.50). Новини та пізнавальні сюжети дивитися набагато цікавіше, ніж укотре переглядати «Каменську» на каналі-конкуренті.
 
Є в новому «Сніданку» ще одна серйозна проблема: ведучі. Як журналісти «ТСН» Сергій Швець та Ілона Довгань не дратували. Бо максимум, що міг собі дозволити той самий Швець – театралізований стендап, горе та прокляття Господнє не лише для досвідчених, а й для молодих журналістів. До речі, якщо з бажанням репортера зробити стендап, стоячи по коліна у воді на фоні понівеченого трупа чи в палаючому лісі, я ще можу змиритися (хоча все одно не розумію, для чого журналісту показувати себе, а не повідомляти про подію), то в пізнавальних півтори-двохвилинних сюжетах «Сніданку» стендапи виглядають спробою зіграти роль другого плану у третьорядній антрепризі. Тоді як журналісти Довгань та Швець, ставши ведучими, теж мимоволі сприймають цю програму як власну антрепризу.
 
Якщо вже «Сніданок» – це ранковий «ТСН», то чому б його ведучим не зберегти стриману стилістику вечірнього? Хтось вирішив, що зранку нас треба розважати. Але на це вчилися в естрадно-циркових училищах спеціальні люди. Журналісти ж мусять заховати нереалізовані акторські амбіції подалі. Не натужно імпровізувати в стилі: «Ти знаєш, наступний сюжет буде для тебе! – Та ти що? Як цікаво! А чому ж це?», а по-діловому, без сентиментів та самодіяльного театру, починати снідати разом із нами. Хороший журналіст – як правило, посередній актор. А ведучий може ядуче або цинічно прокоментувати якийсь сюжет і перейти до іншої теми, не більше.
 
Нарешті, якщо «Сніданок» – це ранковий «ТСН», то присутність у ефірі дивного гладуна Юрка, який читає прогноз погоди, коли одягаючи крислатого клоунського капелюха, а коли й без нього, нічим не виправдана. Програма вже не розважальна, а інформаційно-пізнавальна. Треба комусь вести рубрику «Погода» – запросили б краще сексуальну дівчину. І хай не зупиняє скандал із Дашею Астаф’євою, більше б таких скандалів…
 
У цілому ж мене особисто влаштовує, що нова команда «Сніданку» бодай намагається не розважати мене, не давати мені банальних порад і не приносити користь. До речі, про користь: спеціальне прохання. Наступного разу, коли в котромусь сюжеті (як це було 29 серпня) з’явиться білява пухкенька повія в червоній сукенці і розповідатиме на камеру про свою «зарплату», пустіть рухомим рядком номер її телефону.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY