Світлана Усенко: «Ми дослідимо таємницю народження Шевченка»

Світлана Усенко: «Ми дослідимо таємницю народження Шевченка»

8 Лютого 2014
21862
8 Лютого 2014
10:01

Світлана Усенко: «Ми дослідимо таємницю народження Шевченка»

21862
Екс-ведуча проектів «Секс-місія» та «Моя хата скраю» на «1+1» півроку працювала з департаментом журналістських розслідувань над двогодинним фільмом про Тараса Шевченка. Детальніше про проект, присвячений 200-літтю поета, Світлана Усенко розповіла під час чат-конференції на «Телекритиці»
Світлана Усенко: «Ми дослідимо таємницю народження Шевченка»
Світлана Усенко: «Ми дослідимо таємницю народження Шевченка»
У березні Україна святкуватиме 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Телебачення не залишається осторонь Шевченкового ювілею. Уже відомо, що про Кобзаря знімають документальні фільми й програми Перший національний та інші державні телекомпанії, «Інтер» готує спецпроект «Шевченко. 200 років самотності», який вестиме Ганна Гомонай.

 

Свою документальну стрічку знімає канал «1+1». Автором ідеї та сценарію стала журналістка й ведуча Світлана Усенко. Вона за кадром і в кадрі вестиме розповідь про життя поета. Режисером-постановником фільму виступила Олена Єлісєєва, оператором-постановником -  Віталій Панасюк.

 

Детальніше про стрічку Світлана Усенко розповіла читачам «Детектор медіа» під час чат-конференції.

 

 


 

- Вітаю всіх, шановні читачі Детектор медіа, я на зв'язку :)

 

 

Про Шевченка

 

- Світлано, чому документальний фільм про Тараса Шевченка зняв Департамент журналістських розслідувань «1+1»? Це що - якесь розслідування?

- Так, це розслідування білих плям у біографії Тараса Шевченка. І повірте, їх безліч. За радянських часів біографія Шевченка була надто сильно цензурована. Я сама відкрила для себе Шевченка по-новому, працюючи над цим проектом. Сподіваюся, що нові факти й нова інформація, яку вдалося здобути нашій команді, буде цікава глядачам. Зокрема ми дослідимо таємницю народження Шевченка, знайдемо відповіді на питання, чи були в нього власні діти та чому цар Микола І заборонив Шевченкові на засланні не тільки писати вірші, а й малювати. Всі нові факти підкріплено знахідками в архівах України й Росії та свідченнями різних людей, що мають відношення до біографії Тараса.

 

- Чому ви вирішили написати сценарій про Тараса Шевченка? Ви ж журналіст.

- Журналісти теж пишуть, і це їхній прямий професійний обов'язок. Мені дуже цікаво братися за нову роботу, досвіду якої не було раніше, але я не можу сказати, що не писала сценаріїв до цього. Починаючи з сюжетів ТСН, сценаріями для проектів над якими працювала згодом («Секс-місія», «Моя хата скраю»). Тепер з'явилася ідея написати сценарій для документального фільму. Я відчула потребу взяти участь у створенні знакового проекту, відчути відповідальність перед собою та глядачами, бо постать Шевченка цього вимагає. Перш ніж сісти за сценарій, я протягом кількох місяців перечитала різні біографії Тараса Шевченка -  від дорадянських до сучасних, зустрілася з людьми, які відповіли на більшість моїх запитань і, звісно, перечитала твори Шевченка, до яких не доходили руки ще з університетських часів. І, насправді, зробила власний висновок: Шевченка треба вивчати у дорослому віці, навряд чи діти в дев'ятому класі зрозуміють весь зміст та посил «Тризни».

 

 


 

- Світлано, в якому жанрі знято фільм про Шевченка? Чи будуть там реконструкції, актори?

- У фільмі є дві сюжетні лінії: моя як автора-дослідника та біографія самого Шевченка. Моє дослідження має детективне забарвлення, на початку фільму я ставлю певні запитання з біографії поета, на які шукаю відповідь протягом усього фільму. Друга лінія більше схожа на художній фільм, це ігрові епізоди, реконструкції найважливіших моментів із життя Шевченка. Самого Шевченка грали професійні актори, їх було троє: дитинство, юність та зрілість. Решту героїв грали як професійні актори, так і мої колеги. Ми довго шукали можливість реалізації реконструкцій, адже зняти XVIII століття у XXI непросто, тому режисер проекту Олена Єлісєєва придумала, як на мене, геніальне рішення - ми створили свій художній простір. Сподіваюся, ви оціните.

 

 


 

 

- Світлано, як ви ставитеся до «досліджень» Бузини про Тараса Шевченка? Чи йдеться про це у вашому фільмі?

- У нашому фільмі про Шевченка до досліджень Бузини ми не звертаємося. Але ми використовуємо нестандартні методи пошуку інформації. Наприклад, усі рукописи Тараса Шевченка ми аналізували з точки зору почеркознавства (графології), професійний графолог Інесса Гольдберг розказала багато цікавого про Тараса Григоровича як про людину, аналізуючи його листи та рукописи.

 

- Скільки часу пішло на зйомки фільму? Хто оплачував створення фільму?

- Знімали фільм півроку, за цей час об'їздили весь життєвий маршрут Шевченка: Черкащину, Полтавщину, в Росії це Москва, Санкт-Петербург, Оренбург та Орськ, Казахстан (узбережжя Аральського моря та місто Форт-Шевченко). Всі витрати зі створення фільму взяв на себе канал «1+1».

 

- Який хронометраж фільму про Шевченка?

- Фільм триватиме близько двох годин.

 

- Коли вийде в ефір ваш фільм про Тараса Шевченка?

- Точний час в ефірі ще невідомий, але це буде в Шевченківські дні. Також ми плануємо показати фільм на фестивалі «ШевченкоМанія» у Мистецькому Арсеналі. Стежте за анонсами.

 

- Фільм про Шевченка знято, що ви далі робитимете?

- Є кілька нових ідей, але поки я їх озвучувати не готова.

 

- Светлана, вы очень красивая женщина. Давайте скорее появляйтесь в эфире. Собираетесь ли вы вести еще какой-нибудь проект?

- Спасибі, дуже приємно. У фільмі про Шевченка я не лише автор, а й ведуча, тому в кадрі ви мене побачите. До речі, в кадрі буде з'являтися вся наша знімальна команда разом із професійними акторами. Окрім документальних зйомок, у стрічці близько 40 ігрових сцен, у яких відтворено важливі епізоди життя Шевченка. Я надзвичайно вдячна нашим художникам-постановникам, режисерам за талановитий та креативний підхід до цих зйомок.name="07.02.2014:12.17.07">

 

 

Про «Секс-місію» та особисте

 

- Світлано, а чому ви не продовжуєте програму «Секс-місія»?

- Ми зробили два сезони проекту, загалом це 15 програм. Поки зйомки цього проекту призупинено, і я рада, що в мене була можливість працювати в різних жанрах. Проте сподіваюсь, що «Секс-місія» ще матиме продовження.

 

- Чи не чіплялася до вас моральна комісія за програму «Секс-місія»?

- До мене особисто ніхто не чіплявся :) Але питання до каналу мала Нацрада з питань телебачення. Мені взагалі дивні всі ці претензії, бо освітні програми про сексуальні стосунки є в усьому світі, і йдуть вони в денний час.

 

- Чи вплинула програма «Секс-місія» на ваше особисте життя? Як ставився до цієї програми ваш син?

- Ця програма і була частиною мого життя. У нас із чоловіком - Віталієм Панасюком - була чудова можливість попрацювати разом над такою делікатною темою. На той момент синові було 14 років, це саме вік, коли його цікавили всі відповіді на ці питання, і він перечитував майже кожен мій сценарій. Тобто окрім телевізійного проекту, це був проект сексуального виховання моєї родини.

 

- А чому проект «Секс-місія» ви робили разом із чоловіком? Це він так захотів?

- Ми багато років працювали разом, і це була унікальна можливість поєднати наші професійні стосунки з особистими. Думаю, проект від цього тільки виграв, бо це була справжня і щира розмова. А крім того, хто б мене краще зняв, ніж мій чоловік :)

 

- Світлано, яким ви самі бачите продовження програми «Секс-місія»? Що найпершим особисто ви хотіли б розповісти глядачу? Цікава ваша думка :)

- Дослідження сексуального життя пари може бути безкінечним, на одні й ті самі теми можна дивитися з різних точок зору.

 

- Свєто, у вас такі дивні переходи: то «Секс-місія», то проект соціальних провокацій «Моя хата скраю», то Тарас Шевченко. Вам не здається?

- У цьому й полягає моя професія, яку я дуже люблю - в різноманітності, в можливості займатися кожен день чимось іншим, знайомитися з новими людьми, дізнаватися нову інформацію. Для професіонала немає меж, журналіст не має права ніколи зупинятися, він має рости постійно. Я комфортно почуваюся як у серйозній журналістиці, так і в розважальній, як у роботі в кадрі, так і поза кадром.

 

 

 

 

 

- Чи почуваєтеся ви універсальним журналістом?

- Я почуваюся перш за все журналістом, це справді моє покликання. І я вдячна, що маю можливість займатися тим, що мені цікаво.

 

- Який із проектів, які ви робили, вам найбільше подобається?

- Всі вони, як мої діти :) Але в кожного проекту свої особливості. Зараз усі мої думки займає Шевченко, він мені сниться, говорить зі мною. Зараз найулюбленіший проект - це докфільм про Шевченка. Але до кожного проекту я підходжу з душею, бо коли ти цього не переживеш у собі - результату не буде. Глядач завжди відчуває фальш у створенні телепродукту.

 

- Чи були ви на майдані? Як ви ставитеся до того, що протягом двох місяців постраждала така велика кількість ваших колег під час висвітлення акцій протесту?

- Я з болем у серці сприймаю все, що сьогодні відбувається в країні. І низько вклоняюся перед своїми колегами-журналістами, які мужньо несуть цю варту.

 

- Чи любите ви звірів, маєте якусь домашню тваринку?

- Маю аж дві. Кота Джусіка та шиншилу Чака. До речі, Чаку шукаємо подругу ;)

 

- Які книжки ви любите? Чи читаєте фентезі?

- Останніх півроку читаю здебільшого про Шевченка. Остання книжка до цього - роман Світлани Алексієвич «У войны не женское лицо», це портрети жінок на війні.

 

 


 

- Дякую всім за увагу до моєї персони та цікаві запитання. До зустрічі в ефірі!

 

Біографічна довідка:

 

Світлана Усенко родом із серйозної журналістики - працювала в новинах понад 15 років, серед ночі могла легко назвати ВВП часів Богдана Хмельницького. Разом із чоловіком та особистим оператором Віталієм Панасюком придумала проект «Секс-місія», першим і обов'язковим читачем сценаріїв усіх програм є син Світлани та Віталія - ліцеїст-богунівець. Потім Світлана була ведучою шоу соціальних провокацій «Моя хата скраю». Тепер Світлана знову повернулася до серйозних, та ще й масштабних проектів - працює над документальним фільмом про Тараса Шевченка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду